ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:00
 

Ο «λογικός» κ. Ακιντζί

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το ότι υπάρχει, όσο κι αν θέλει ο διεθνής παράγοντας, σε εξέλιξη το blame game μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα είναι δεδομένο. Εκείνο που με ικανοποιεί, όμως, είναι ότι συμμετέχει ενεργά σε αυτό και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σε αντίθεση με το Κρανς Μοντάνα. Με ικανοποιεί που τον ακούω να τοποθετείται τώρα πάνω σε όσα έγιναν στην Ελβετία. Σε αντίθεση με το Κρανς Μοντάνα. Εκείνο που με στενοχωρεί την ίδια ώρα, είναι πως, σε αντίθεση με τον Κρανς Μοντάνα, τώρα ψέγει την ε/κ πλευρά με όλη τη δύναμη της φωνής του, της επιχειρηματολογίας του, στοιχεία που αμφότερα αναζητούνταν στο Κρανς Μοντάνα.

Ο ίδιος αποδέχτηκε εκεί τον δεύτερο ρόλο που έχει μπροστά στην Τουρκία, ενώ το είχε αποδείξει και νωρίτερα: δεν ζήτησε ποτέ να ανοίξει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και προφανώς σε μια άλλη πραγματικότητα, οι διελεύσεις χιλιάδων Τ/Κ από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές είτε για εργασία είτε για ψώνια, δεν φαίνεται να του είναι αρκετές ως απάντηση στο αν και κατά πόσο υπάρχει ανησυχία για τη στάση των Ε/Κ. Ή για την ίδια την ασφάλεια των Τ/Κ, πέρα από μεμονωμένα φαινόμενα που αν θες να σταθείς, στέκεσαι.

Τώρα, ο Τ/Κ ηγέτης εξετάζει μαζί με την Τουρκία, την οποία θέλει προφανώς τόσο ως μέρος του προβλήματος όσο και μέρος της όποιας λύσης στην Κύπρο, τα επόμενα βήματά του. Και τονίζει πως δεν θα περιμένει τους Ε/Κ αλλά θα στοχεύσει στο ευτυχισμένο μέλλον των Τ/Κ. Ως ηγέτης μιας κοινότητας η οποία τον πίστεψε ότι θα μπορούσε σε συνεργασία με τον Νίκο Αναστασιάδη να φέρει μια λύση, μόνο απογοήτευση φαντάζομαι θα νιώθουν στην κοινότητά του οι ψηφοφόροι του όταν τον βλέπουν να απεργάζεται σχέδια επόμενης μέρας για την ευτυχία τους, με την Τουρκία.

Οπότε, αν δεν ξεπεραστεί αυτό από την τ/κ πλευρά, η διασύνδεση σε όλα τα επίπεδα και η υλοποίηση των σχεδιασμών ως προς την… 82η επαρχία της Τουρκίας με την οποία απειλούν μέσω Plan B΄ και πάει λέγοντας, με ποια προοπτική κάτσαμε στο τραπέζι των συνομιλιών και με ποια προοπτική θα ξανακάτσουμε ενδεχομένως μελλοντικά; Γιατί ο κ. Ακιντζί δεν ξεκαθάρισε τη θέση του στον κ. Τσαβούσογλου στο Κρανς Μοντάνα; Γιατί δεν του είπε πως για να υπάρξει όχι λεκτικού επιπέδου αναφορά στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης αλλά προσχώρηση στο ρεαλισμό της καθημερινότητας, το πρώτο που δεν απαιτείται είναι στρατός και εγγυήσεις; Προτίμησε την ελβετική σιωπή ο κ. Ακιντζί για να επιστρέψει στην κυπριακή του φωνή, επαναλαμβάνοντας διαρκώς αυτά που έλεγε και πριν από τη μετάβαση στο Κρανς Μοντάνα και που αν μη τι άλλο δεν εμπεριέχουν κανένα σημάδι υποχώρησης.

Ούτε δε ίχνος «σύγκρουσης» με την Τουρκία για δική της υπαναχώρηση στο Κυπριακό, ένα σημάδι τέλος πάντων που θα οδηγούσε σε μια διαδικασία συζητήσεων κυπριακής ιδιοκτησίας άνευ εξαρτήσεων. Το τελευταίο ειδικά, να έρθει σε σύγκρουση ο Ακιντζί με τον Ερντογάν για την Κύπρο είναι πέρα από κάθε λογική. Ήταν όμως ο ίδιος ο Τ/Κ ηγέτης που εμφάνιζε εαυτόν και κατά το πρόσφατο παρελθόν ως δρώντα μέσα σε λογικά πλαίσια. Τα οποία όμως είναι κενά περιεχομένου και στερούνται λογικής, στον ίδιο βαθμό που παραμένει ακατανόητη για μένα και η στάση της Τουρκίας έναντι των αξιωματούχων της ΕΕ που ήταν στην Ελβετία.

Προφανώς, όπως προκύπτει, δεν μπορεί η ΕΕ να θεμελιώσει ένα αίσθημα ασφάλειας στους Τ/Κ μέσα από πολυεπίπεδες δικλείδες που διαθέτει, είναι «ΟΚ» να σηκώνει το δάχτυλο η Άγκυρα στις Βρυξέλλες και να απαιτεί σιωπή αλλά την ίδια ώρα ο βασικός οικονομικός αιμοδότης της πρώτης παραμένει η δεύτερη.Της Τουρκίας η ΕΕ, δηλαδή (και) όλοι εμείς. Και όταν εν τέλει πέραν του DNA της Τουρκίας που πάντα το ίδιο ήταν, αντιμετωπίζεται και η ΕΕ από την Τουρκία με ύφος αφεντικού προς υποτακτικό, τότε καλά θα κάνει να αντιληφθεί ο κ. Ακιντζί πως το πρόβλημά του δεν είναι οι Ε/Κ αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτικά, από τον ίδιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X