ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάντα το ταγκό θέλει δύο

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, εκτός κι αν στην πορεία αλλάξει ο προγραμματισμός, οδηγεί στη συνέχεια της διάσκεψης της Γενεύης. Για την ώρα επικρατεί το σενάριο της συζήτησης των κεφαλαίων πλην της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, που θα οδηγήσουν εκ του αποτελέσματος στη συνέχεια της διάσκεψης της Γενεύης όπως αναφέρθηκε πριν. Δεν τίθεται έτσι το ερώτημα του αν θα λάβει χώρα η μετάβαση στην Ελβετία, με το πότε να μην είναι της παρούσης. Στη συζήτηση που θα γίνει, ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες, ελλοχεύουν κίνδυνοι.

Η όρεξη του κ. Ακιντζί έχει ανοίξει για τα καλά και δύναται η επιθυμία του να κερδίσει όσο δυνατόν περισσότερα να είναι μεγαλύτερη εφεξής. Είναι ένα σημείο η προσπάθεια να επιστρέψουν στις συνομιλίες και άλλο σημείο το πώς ο ίδιος αντιλήφθηκε επικοινωνιακά την όλη υπόθεση. Αυτή η πιθανότητα δεν θα πρέπει να οδηγήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην άνευ όρων αποδοχή των «θέλω» του Τ/κ ηγέτη για να υπάρξει μετάβαση στη Γενεύη, όπου και θα συζητηθούν Ασφάλεια και Εγγυήσεις σε συνάρτηση και με την εκ περιτροπής Προεδρία.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως ο κυπριακός λαός δύσκολα θα πει «ναι» σε μια λύση που δεν θα του εξασφαλίζει συνέχεια, που θα επηρεάζει την καθημερινότητά του σε τέτοιο βαθμό ώστε το δίπολο της ασάφειας και των παραχωρήσεων να τον κάνουν να αισθανθεί ότι αδικείται. Πόσο μάλλον όταν προκύπτουν εικόνες σαν κι αυτές που είδαμε στη Βουλή και που πέρασαν το μήνυμα πως η ενότητα στην ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει σε έναν ορισμένο βαθμό, αν όχι εύθραυστη, τουλάχιστον επιρρεπής σε στοιχεία και συμπεριφορές.

Ειδικά όταν, όσο και να προσπαθήσει κανείς, ανάλογες στιγμές πανικού και εκνευρισμού στην κοινωνία όταν έγινε το κούρεμα για παράδειγμα, δεν υπήρξαν. Δεν πέρασε ο ένας πολίτης απέναντι στον άλλο, σε στιγμές που όλοι περίμεναν ότι θα επικρατούσε τουλάχιστον πανικός, έξω από τις τράπεζες. Δεν επιτέθηκε κανείς σε κανέναν και όταν οι πολιτικοί ζητούσαν συνοχή η κοινωνία την είχε επιδείξει ήδη. Από την άλλη πλευρά. Μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για ένα θέμα που θα έπρεπε να μην είχε έρθει στην επιφάνεια ευθύς εξαρχής, καταγράφηκαν λόγια και έργα που, αν μη τι άλλο, προβληματίζουν.

Γεγονός που καταδεικνύει και ένα ακόμη στοιχείο, εκείνο της ψυχολογίας πίσω από το Κυπριακό. Ότι η μεγάλη εικόνα δείχνει πως και τα μικρά κατ’ επίφαση θέματα μπορεί, αν δεν υπάρχει μέχρι κεραίας συνεννόηση, να αποτελέσουν εστία έντασης. Οπότε έρχεται μετά ο Ακιντζί και κάνει λόγο για σκηνικό έντασης λόγω ΑΟΖ. Είναι από τις στιγμές εκείνες που η λογική χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο, εφόσον, αντί ο κ. Ακιντζί να θεωρήσει ότι γίνεται μια νέα προσπάθεια και να αποφύγει τις απειλές, επιστρέφει για να δικαιώσει όσους τον κατηγορούν.

Αυτό, αναπόφευκτα, αντανακλά με αρνητική έννοια και στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος είναι εκείνος που συζητά με τον Τ/κ ηγέτη αλλά και που καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα που προκύπτουν από δηλώσεις του τελευταίου. Οπότε ο εγκλωβισμός αυτός, που έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές, αποτελεί εν τέλει καλές υπηρεσίες εκ μέρους του κ. Ακιντζί προς τη διαδικασία; Αυτά είναι σημεία και σημάδια που πρέπει να τύχουν προσοχής εφεξής.

Αν είναι η όλη διαδικασία ν’ αναλωθεί σε επικοινωνιακές ατάκες που ευχαριστούν ορισμένα ζευγάρια αυτιών στην Τουρκία, τότε ανάλογες πρέπει να είναι και οι κινήσεις, όχι προς ευήκοα ώτα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά εκεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έγιναν πολλά για να επιστρέψουν στο διάλογο οι δύο ηγέτες. Από τη μία λοιπόν καλά θα κάνει ο κ. Ακιντζί να σκέφτεται διπλά πως δεν μπορεί να μιλάει με τον Αναστασιάδη για να ακούει ο Ερντογάν και από την άλλη ο Αναστασιάδης να προσέξει μήπως ο Ακιντζί του ζητήσει ακόμη περισσότερα, επειδή απλώς νομίζει ότι μπορεί. Πάντα και υπό όλες τις περιστάσεις, το ταγκό θέλει δύο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X