ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:32
 

Σενάρια επί σεναρίων

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Υπήρχε η πεποίθηση, διαβάζοντας κανείς τις προσπάθειες να έρθουν οι δύο κοινότητες και να συνομιλήσουν εκεί στο 1976, ότι το Κυπριακό θα λυνόταν τότε εφόσον όλα ήταν νωπά αφενός και αφετέρου, η Τουρκία ήταν διπλωματικά στη γωνία. Διαβάζοντας από απόσταση χρόνων εκείνα τα τεκμήρια, δεν μπορείς παρά να μειδιάς. Πας παρακάτω όμως, διαβλέποντας τις κατά καιρούς προσπάθειες που αναδύονταν όταν το επέτρεπαν τόσο το κλίμα εντός χώρας όσο και οι διεθνείς συνθήκες. Τώρα, έχουμε φτάσει σε καιρούς πάλι, που η καταστροφή είναι ένα βήμα μακριά.

Μεγαλύτεροι εξ ημών παίκτες, που δεν δίνουν και δεκάρα για τον λαό τους όπως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, έχουν αποκτήσει δυναμική τέτοια που ήταν αδιανόητη μερικά χρόνια πριν. Όχι ότι η διπλωματία θα μπορούσε να εμποδίσει τη δημιουργία πυρηνικών της Β. Κορέας, όταν δεν μπορεί να σταματήσει καν χώρες από το να την προμηθεύουν με πρώτες ύλες. Η διπλωματία όμως, σαν απόηχος γνωστού τραγουδιού, πρέπει να συνεχιστεί. Κι αυτό, μέσω τοποθετήσεων ίσως και αποφάσεων, θα γίνει στην επικείμενη Σύνοδο των Η.Ε. Εκεί η Κύπρος θα τοποθετηθεί για τις ισορροπίες τρόμου που δημιουργούνται ανά το παγκόσμιο ή θα μείνει στο Κυπριακό; Μπορεί να είναι φιλολογικό το ερώτημα, αλλά η Κύπρος δεν είναι πλανήτης και ο τελευταίος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από εμάς.

Θα είναι ευκαιρία να βγούμε από το κυπριακό μας καλούπι. Στο οποίο Κυπριακό, κανείς δεν θέλει να γίνει το παραμικρό αν δεν υπάρχει προετοιμασία. Λογικό. Γιατί να ξαναμπούμε στη διαδικασία εφόσον το επόμενο λάθος ίσως και να μην έχουμε την ευκαιρία να το ανακαλέσουμε. Ούτε εμείς ούτε κανείς άλλος. Ωστόσο, βάσει δηλώσεων από το Προεδρικό, δεν αποκλείεται τριμερής με Ακιντζί. Πάνω σε ποια βάση; Πραγματικά να πουν τι; Για την προετοιμασία; Τι έχει γίνει; Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ πιέζει τον Αναστασιάδη να βγάλει το Κυπριακό από τη στασιμότητα. Αφενός μεν βλέπει πως το τρένο το χάνει ο Ακιντζί, πολιτικά, αφετέρου το Κυπριακό ήταν το βαρύ χαρτί του κόμματος για τις επικείμενες εκλογές. Πολιτικά λογικό και ρεαλιστικά παράλογο. Τι να κάνει ο Αναστασιάδης τώρα; Να βγει στο βήμα των Η.Ε. και να καλέσει την Τουρκία σε διάλογο έτοιμος να δεχτεί τα πάντα;

Κι αυτό, από τώρα μέχρι τις Προεδρικές; Το Κυπριακό, όσο και να θέλουμε εμείς να κινηθεί τώρα, δεν θα το θελήσει ο ίδιος ο Γκουτιέρες γιατί καταρχήν εμείς οι ίδιοι δεν το θέλουμε αρκετά. Για να βγει από τη στασιμότητα κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, και αυτό τούτη τη φορά δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα. Θα πρέπει να είναι βήμα μπροστά άρα και πίσω από τις αξιώσεις του. Κάτι που δημιουργεί πολιτικούς προβληματισμούς που δεν είναι της ώρας να τους αναλύσουμε, εφόσον περάσανε 40 και χρόνια, κι ακόμη προβληματισμένοι είμαστε. Την ίδια ώρα, μέσα στις κομματικές μυλόπετρες, άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, σηκώνουν τη ρομφαία της πολιτικής απομόνωσης της Τουρκίας και των κυρώσεων εις βάρος της, σαν το επόμενο σχέδιο. Μια προοπτική αντεκδίκησης.

Δεν είναι διεθνώς απομονωμένη η Τουρκία; Είναι αυτή την απομόνωση που δεν πρέπει να ζητάμε, γιατί δεν συμφέρει κανένα, γιατί όντας απομονωμένη μπορεί να κάνει ό,τι θέλει δίχως να δίνει λογαριασμό. Οι σπασμωδικές κινήσεις είναι το άλφα και το ωμέγα της. Εμείς τι απάντηση έχουμε; Πόσα σενάρια έχουμε προετοιμάσει, πόσα έχουν δει το φως της επικαιρότητας και αν δεν έχουμε ετοιμάσει, τι έχουμε κάνει, πέραν των διαρροών, των κατηγοριών από την αντιπολίτευση ότι πρέπει να κατακεραυνώσουμε το κεφάλι της Τουρκίας ή να κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουμε στο τραπέζι; Η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος. Μπροστά μας έχουμε παγκόσμιες εξελίξεις για τις οποίες πρέπει να νοιαζόμαστε, και τοπικές που μας αφορούν. Το σκοντάψουμε τοπικά πάλι δεν θα μας διευκολύνει, όταν όλος ο κόσμος έχει σκοντάψει και με το δίκιο του πάνω στη Β. Κορέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση