ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:58
 

Στρατηγική για να χάσεις

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Καθώς φτάνει προς την κορύφωση η προεκλογική διαδικασία και όλα τα πολιτικά επιχειρήματα είναι στο τραπέζι, για όλα τα θέματα που έχουν τη δική τους βαρύτητα την ώρα της κάλπης, αυτή την ώρα διαφαίνονται και κραυγαλέες, πολυεπίπεδες αδυναμίες. Βλέπουμε κόμματα που αδυνατούν να διαχειριστούν τα δικά τους πεπραγμένα και βγάζουν προς τα έξω μηνύματα άλλα, από εκείνα από τα οποία πραγματικά θα μπορούσαν να έχουν όφελος. Να υπενθυμίσουν στην κοινωνία στάσεις που κράτησαν και ποια τα οφέλη από την πολιτική που επέλεξαν ν’ ακολουθήσουν.

Το γιατί συμβαίνει αυτό, δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά. Ίσως τελικά, στα τεσσεράμισι χρόνια να ασκείς πολιτική και στο τελευταίο μισό να κάνεις ό,τι σου πει, ό,τι κρίνει πως είναι καταλληλότερο να γίνει, ένας ειδικός. Ναι, αλλά αν κρατάς αυτή τη γραμμή χωρίς αντιρρήσεις, τότε σημαίνει πως πρώτον, ο ειδικός μπορεί να αποκωδικοποιήσει το μήνυμά σου και τότε καλώς σου προτείνει μια στάση και εσύ τη δέχεσαι ή δεύτερον, δεν ξέρεις καν εσύ ο ίδιος ποιο μήνυμα θες να περάσεις στην κοινωνία, και αφήνεσαι. Αν συμβαίνει το πρώτο, που κανονικά αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει, τότε το κόμμα βγαίνει στην κοινωνία ως αυτό που ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα, διεκδικώντας την ψήφο.

Με στόχευση. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε το πρόβλημα είναι βαθύτερο εφόσον ένας πολιτικός φορέας παραδέχεται πως δεν είναι σε θέση να στήσει γέφυρες επικοινωνίας με την κοινωνία και άρα ν’ αφουγκραστεί τα μηνύματα ή να περάσει τα δικά του. Κι αφήνεται. Παράλληλα, η κατανάλωση επιχειρημάτων έχει διαπροσωπικό χαρακτήρα, ποιος έκανε τι ή τι δεν έκανε και πως θα τα κάνω εγώ καλύτερα στη θέση του. Αυτό είναι αναπόσπαστο στοιχείο της προεκλογικής επικοινωνίας, αλλά δεν μπορεί να είναι το μόνο.

Αποδεδειγμένα δεν μπορεί ο όποιος επόμενος να είναι αναγκαστικά καλύτερος από τον όποιο προηγούμενο. Θα ήταν ουτοπικό, και εν μέρει είναι, ακόμη και σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Στην οποία βλέπουμε επίσης κόμματα να έχουν άλλη στάση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ελέω προεκλογικής, να λυγίζουν τόσο τις δικές τους αρχές που είναι ν’ απορεί κανείς: Και δεν είναι βέβαιο πως και το κομματικό ακροατήριο μικρότερων κομμάτων είναι σύμφωνο προς τις κινήσεις των ηγεσιών τους και τις προεκλογικές συμφωνίες με άλλα κόμματα που απέχουν από τις δικές τους θέσεις.

Κι αυτό, είναι επίσης γνώρισμα βαρηκοΐας εκ μέρους των κομμάτων που νομίζουν πως οι αποφάσεις τους γίνονται δεκτές από την κομματική δεξαμενή. «Η τεννέκα θα δείξει» που έλεγε κι ο Κληρίδης, αλλά αίσθησή μου είναι πως δεν απέχουμε πολύ από το ξαναγράψιμο του κομματικού χάρτη. Τα πολλά που ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα, θα γίνουν πραγματικότητα μετά τις εκλογές, τόσο στα κόμματα όσα και στα πρόσωπα. Ωστόσο, καταλήγοντας, βλέπεις τον πολιτικό που προσπαθεί. Εκεί που έπρεπε να του βγαίνει αβίαστα. Βλέπεις το άγχος του κι ακούς την γκρίνια του.

Μα στην τελική, δεν φταίει ούτε κανείς αντίπαλός του ούτε η κοινωνία που θα του γυρίσει την πλάτη. Φταίει ότι ο ίδιος δεν το πίστεψε αρκετά για τον εαυτό του, άκουσε λάθος, και εν τέλει ήθελε και θέλει την πρωτοκαθεδρία για όλους τους λάθος λόγους. Και όταν θα αλλάξει ο κομματικός χάρτης και τα πρόσωπα, γνώμονας, αν μη τι άλλο, θα είναι ορισμένες στρατηγικές ήττας, όπως οι παραπάνω. Γιατί άλλο αποτέλεσμα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει, για εκείνον που κατεβαίνει για όλους τους λάθος λόγους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση