ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:30
 

Συσσωρευμένος εκνευρισμός 43 χρόνων

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Ακόμη και εσχάτως σκεφτόμουν ότι δεν θα προχωρούσε το Προεδρικό σε μια κίνηση που θα κορύφωνε την αντιπαράθεση με τον ίδιο τον γ.γ., Αντόνιο Γκουτιέρες, για τον οποίο μόνο καλά λόγια έχει να πει η Λευκωσία. Η όλη ρητορική που προηγήθηκε της δημοσίευσης των πρακτικών, τα νεύρα που ξεκάθαρα υπήρχαν στον λόφο για τον ειδικό σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, αναδύθηκαν και κλιμακώθηκαν σε βαθμό ανάλογο ενός γονέα με ένα παιδί που είναι άτακτο. Που του μιλάς εν πρώτοις χωρίς να νευριάζεις πως έτσι πρέπει να κάνει και πως εκείνο που το ίδιο επιλέγει να κάνει, να πει ή να μην κάνει, δεν είναι το σωστό. Κι εκείνο σε ακούει, προσπαθεί ας πούμε να βάλει τα δυνατά του να μην ξανακάνει εκείνο που δεν πρέπει, αλλά ακόμη και μετά από πέντε λεπτά είναι να σαν μην έχεις πει τίποτα, και βλέπεις την ίδια σκηνή να επαναλαμβάνεται, ίσως με άλλα λόγια ίσως με τα ίδια.

Στην περίπτωση του ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό, τα νεύρα που προκάλεσε με τα λεγόμενά του, τη συμπεριφορά του, δεν ήταν λίγα. Ούτε της μιας φοράς. Ίσως και παραπάνω από όσα θα μπορούσε η κοινή διπλωματική λογική να αφήσει να περάσουν χωρίς σχολιασμό, να «συγχωρέσει» αν θέλετε. Την ίδια ώρα κι ενώ από την ε/κ πλευρά είχαν γίνει κατά καιρούς παραστάσεις προς τον κ. Αϊντε, ακόμη και στα Η.Ε., το Σώμα δεν αποφάσιζε να μας καταλάβει.

Το γιατί πάντα τα Η.Ε. κάλυπταν τον ειδικό σύμβουλο επαφίεται στο γιατί ο αποστολέας πάντα θα καλύπτει τον απεσταλμένο του εφόσον ο πρώτος τον έστειλε και όσα λάθη κάνει ο δεύτερος (που δύσκολα θα τα παραδεχτεί ο πρώτος) οφείλει να τον καλύψει εφόσον αντανακλούν και πάνω του. Ο κ. Αϊντε πέρασε από δύο γ.γ. των Η.Ε., οπότε δύσκολα θα μπορούσε να πει μετά βεβαιότητας κάποιος ότι μία ή πολλές διαμαρτυρίες προς το Σώμα για κάτι που είπε ή δεν είπε ακριβώς όπως έγινε, ότι θα μπορούσε να επιφέρει αντικατάστασή του, σαν να πρόκειται εν τέλει για καυτό πάγκο κυπριακής ομάδας που στο 15νθήμερο ψάχνεται για αλλού.

Όμως ο Έσπεν όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν ο μόνος απεσταλμένος ή σύμβουλος των Η.Ε. στην Κύπρο. Και με προηγούμενους που είχαν έρθει, παρόμοια ή άλλης φύσεως προβλήματα είχαμε, που μας ανάγκασαν είτε να επαναλαμβάνουμε εμείς τις συμπεριφορές μας και τα λεγόμενά μας εναντίον τους, είτε να τους βγάζουμε σκάρτους, είτε να κυνηγάμε φαντάσματα. Αυτά όλα στην αναγωγή, έχουν την ίδια ρίζα, από τον πρώτο απεσταλμένο μέχρι και τον τελευταίο, την ίδια απάντηση και την ίδια αιτία.

Δίνουμε τόσο μεγάλο βάρος στους απεσταλμένους των Η.Ε., στο τι λένε και τι κάνουν διότι διακατεχόμαστε από τον φόβο του να μη χάσουμε και το δίκιο που φυσικά νιώθουμε και είναι με την πλευρά μας πάνω στην αδικία, στην εισβολή που τόσο κόστος είχε. Αυτό είναι που μας οδηγεί στο να συμπεριφερόμαστε ακόμη και με τρόπο άκομψο επί της ουσίας προς τα Η.Ε., εφόσον αδυνατεί πια και ο πλέον καλόπιστος διπλωμάτης να καταλάβει γιατί θέλουμε επιστροφή εδαφών μετά από 43 χρόνια και φτάνουμε στο να ρωτάνε εμάς γιατί δεν καταλαβαίνουμε πώς θα δημιουργηθεί «αναστάτωση»! Βρίσκουμε και τον μπελά μας από πάνω την ώρα που στα Κατεχόμενα και στην Τουρκία η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καθημερινότητα, αλλά κανείς διπλωμάτης δεν μπορεί να συνδυάσει αυτές τις λέξεις μαζί με την Κύπρο, σε μια πρόταση.

Όταν λοιπόν λες και ξαναλές σαν γονιός τα ίδια πράγματα ή όταν προσπαθείς με τη δύναμη της διπλωματίας να βρεις το δίκιο σου και βλέπεις τον επαγγελματία διπλωμάτη να τα λέει αλλιώς, λογικό είναι να νευριάσεις γιατί αυτά είναι νεύρα 43 χρόνων. Δεν είναι τωρινά. Και τι κάνεις; Αφού δεν γίνεται διαφορετικά, οδηγείς τα πράγματα στα άκρα και απειλείς με δημοσίευση πρακτικών. Καλύτερα που δεν έγινε. Πάλι κακό σε εμάς θα έκανε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X