ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:23
 

Τα κυπριακά fake news

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Την περίοδο που διανύουμε, μπορεί κανείς την πει και περίοδο της ταχύτητας, η οποία μετουσιώνεται σε είδηση όταν τα ΜΜΕ την αναπαράγουν δίχως να έχουν τη δυνατότητα λόγω χρόνου να την επιβεβαιώσουν. Την αναπαράγουν για να «προλάβουν» τον ανταγωνισμό, ωστόσο εκείνο που έρχεται πρώτο τελικά είναι το κόστος και όχι το κόψιμο της κορδέλας σε μια παράλογη κούρσα ταχύτητας. Το κόστος που μπορεί, εφόσον οι μέρες είναι πονηρές, να είναι και σε απόλυτη κλίμακα για τη χώρα. Δεν κάνω έκκληση για ψυχραιμία, αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει.

Τονίζω το ότι ως Κύπρος μέσα στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να μας δείχνει με το δάχτυλο λόγω ΑΟΖ, εκεί φτάσαμε να μας καταγγέλλει η Τουρκία, και το Κυπριακό να μπαίνει σε νέες ατραπούς από τις 17 του μήνα και μετά, αποτελούμε ένα τέλειο μίγμα για μια βαρετή δημοσιογραφικά, καλοκαιρινή περίοδο. Σε εμάς θα βλέπουν το πεδίο εκείνο το ειδησεογραφικό με το οποίο θα ασχολούνται το επόμενο διάστημα. Θα είμαστε η πρώτη είδηση σε πολλά site, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι αναλύσεις θα εμπλέκονται με τα fake news, και η αναζήτηση της πρωτιάς και του να «προλάβουμε» θα οδηγήσει στη μετάδοση ειδήσεων που μπορεί και καμία σχέση να μην έχουν με την πραγματικότητα.

Τα κυπριακά fake news ήδη έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση. Όταν η Τουρκία διά του αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ μίλησε για το οικόπεδο 6 με εκείνο το μειλίχιο και διπλωματικό λόγο που κάνει πάντοτε, την επόμενη μέρα ιστοσελίδες μετέδιδαν με πάσα βεβαιότητα ότι γαλλικό αεροπλανοφόρο έχει αποπλεύσει με προορισμό την Κύπρο ως απάντηση. Fake news, το μεγαλείο σας. Η κούρσα είχε ξεκινήσει και η είδηση αναμεταδόθηκε αστραπιαία από ιστοσελίδες που ξέρουμε ότι θέλουν τη νεκρανάσταση του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το δεξί χέρι του τάδε Αγίου να σηκώνεται και να ευλογεί τη Ρωμιοσύνη, μέχρι ιστοσελίδες «επώνυμες», ήτοι μ’ ένα κύρος και με σταθερότητα. Στοιχεία, τα δύο τελευταία, που έρχονται από το πόσο καιρό είσαι στο κουρμπέτι και πόσες φορές έχεις επιβεβαιωθεί για τα ρεπορτάζ σου.

Ακόμη και αυτές οι «επώνυμες» ιστοσελίδες την πάτησαν γιατί απλώς συμμετέχουμε άπαντες στην κούρσα και θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα. Δεν θα υπήρχε ευτυχέστερος άνθρωπος από τον δημοσιογράφο αν είχε τη δυνατότητα να ήταν ένα λεπτό πιο πριν στον τόπο των γεγονότων. Δεν είναι όμως. «Κάποιος είναι». Ποιος; Από πού βγήκε η πληροφορία ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο απέπλευσε και ερχόταν Κύπρο προς απάντηση στα όσα είπε η Τουρκία για το οικόπεδο 6; Από τη Γαλλία θα μου πείτε. Όχι. Χάσαμε χρόνο να το κοιτάξουμε, η είδηση έπαιζε, και εμείς προσπαθούσαμε να μάθουμε τι είχε συμβεί.

Μείναμε δυο-τρία λεπτά πίσω, χρόνος που σε επίπεδο ειδησιογραφίας είναι έτη φωτός, πάει το τρένο πέρασε, ήρθες δεύτερος. Ωστόσο, είπαμε, το «ρεπορτάζ» «έπαιζαν». Ρεπορτάζ δεν ήταν, γι’ αυτό και τα εισαγωγικά. Την είδηση δεν τη βάλαμε καν. Δεν επιβεβαιωνόταν από πουθενά στην Κύπρο. Από εκείνους που ξέρουν πως λόγω Συρίας και γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, δεν το διαλέξαμε τι να κάνουμε(;), ότι υπάρχουν δεκάδες πλοία ανοιχτά της Κύπρου, όλων των αποχρώσεων και εθνικοτήτων. Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε και επίσημα. Μία από αυτές τις ιστοσελίδες «αναίρεσε» μέσα σε γενικότερο θέμα και στην τελευταία γραμμή, το τι είχε μεταδώσει για το γαλλικό αεροπλανοφόρο. Η είδηση για τη νεκρανάσταση του Μεγάλου Αλέκου, στέκει ακόμη.

Αλλά όλα αυτά δεν είναι καινοφανή σε αυτή την εποχή της Δημοσιογραφίας, αλλά και της Πολιτικής. Πόσες φορές ακούσαμε από χείλη επίσημα ή «επώνυμα» αν θέλετε, για «καταστάσεις» στην Κύπρο; Εκείνη η δόξα και το άναμμα των φλας ή το κλικ της είδησης, είναι πηγή πολλών ανευθυνοτήτων. Αυτή την κατάσταση θα τη βρούμε μπροστά μας οσονούπω, οπότε προσοχή, σύνεση και ψυχραιμία όσο ποτέ πριν για να μην αποδειχθούν τα fake news, ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X