ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:55
 

Τα πολλά κεφάλια

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μια μακρά πορεία, με σκαμπανεβάσματα, εντός και εκτός διαδικασίας εξελίξεις και απρόοπτα, αναζητεί συνέχεια σήμερα στη Νέα Υόρκη. Εκεί όπου ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα κληθεί, ως το πρώτο κεφάλι, να δημιουργήσει γέφυρες που θα οδηγήσουν τα άλλα δύο κεφάλια των Αναστασιάδη-Ακιντζί στη Γενεύη. Για εμένα, η εξέλιξη αυτή είναι δεδομένη εφόσον το επιχείρημα του να υπάρξει σαφής κατάληξη σε ναυάγιο ή λύση καθίσταται από τους εκτός Κύπρου επιβεβλημένο. Αν δεν γίνει αυτό, όπως θα εξηγήσω, θα αποτελεί προσωπική επιλογή.

Δεν παρατήρησα σε καμία στιγμή, ό,τι και να μεσολάβησε στις συνομιλίες στην Κύπρο, κανέναν δισταγμό ούτε από διπλωμάτες ούτε από τα Η.Ε. στο ότι θα υπάρξει συνέχεια. Οτιδήποτε και να είχε συμβεί που προς στιγμήν είχε επιφέρει ακόμη και στάση στη διαδικασία, η άποψη ήταν ότι «θα περάσει κι αυτό». Και πέρασε. Όλα περνούν, τίποτα δεν μένει το ίδιο, όπως λέει ο Βασιλιάς στο Σοφό. Την ίδια ώρα, έστω κι αν ανοιχτά διστάζουν να τοποθετηθούν τα προαναφερθέντα κεφάλια της εκτός χώρας διπλωματίας, εκείνο που σημείωνα ήταν όχι μόνο την προαναφερόμενη πεποίθηση αλλά τη δέσμευση ή την αποφασιστικότητα αν θέλετε, να οδηγηθούν οι εξελίξεις προς κατάληξη.

Επαναλαμβάνω δεν το είπαν, αλλά το διάβαζες ανάμεσα στις γραμμές. Δεν ξέρω αν είναι λόγω του ότι «κούρασε» το Κυπριακό ή αν αυτή τη φορά πήραν την απόφαση να προχωράνε οι διαδικασίες έτσι κι αλλιώς. Μπροστά από αυτή την όχι εξομολογημένη πεποίθησή τους, τα δύο κυπριακά κεφάλια του Αναστασιάδη και του Ακιντζί βρέθηκαν πολλάκις στα γρανάζια της διαδικασίας να διαφωνούν σαν να μην υπάρχει αύριο. Πέραν της αιτίας ή της αφορμής. Η επωδός των διπλωματών σε ερωτήσεις αν επρόκειτο για την τελευταία πράξη του δράματος ή αν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι (ήταν πάντα όμως) πως συμβαίνουν αυτά στις διαπραγματευτικές διαδικασίες. Τόσο απλά.

Δεν έμπαιναν στον κόπο να σχολιάσουν καν ποιος έχει ή άδικο, δεν θα μπορούσαν να το κάνουν ούτε καν στο παρασκήνιο, αφήστε δε που υπάρχουν και εκείνοι που φοβούνται τόσο τη σκιά τους στο Κυπριακό, το τι θα πουν και πώς, που δεν υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθούν ανοιχτά. Δεν είναι της ώρας όμως αυτό. Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα πως το τσιτάτο ότι «έχει πέσει δουλειά στο Κυπριακό και δεν θα την αφήσουν να πάει χαμένη» έχει πιο βαθιές ρίζες από όσο αντιλαμβανόμαστε. Είναι βεβαίως μια διαδικασία, και σε αυτή θα έχουμε και οπισθοχωρήσεις ή άλλα φαινόμενα, ωστόσο είμαι πεπεισμένος πια ότι αν επέλθει αδιέξοδο αυτό θα έχει αμιγώς ατομική σφραγίδα του ενός από τα δύο κεφάλια.

Ή ο Αναστασιάδης ή ο Ακιντζί θα φτάσουν σε σημείο τέτοιο που δεν θα θέλουν να προχωρήσουν άλλο, για να φτάσει η διαδικασία ως έχει τώρα να καταρρεύσει. Όχι γιατί δεν θέλει λύση για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ότι επειδή ο Ακιντζί χρησιμοποιεί τη μη λύση ως μέσο απειλής, όπως και η Τουρκία, αυτό θα κάνει στο τέλος. Το επιχείρημα αυτό του δίνει τον αέρα να πιέζει τα πράγματα αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι οι Τ/κ θέλουν να συνεχίσουν στην αγκαλιά της Τουρκίας. Ούτε και ότι ο Ακιντζί έχει το πολιτικό εκτόπισμα για να πάρει μιαν απόφαση τέτοια απέναντι στην κοινότητά του. Από την άλλη, το κλειδί για τον Αναστασιάδη είναι να μην υποστεί πίεση πάνω σε μια λύση που δεν θα του αρέσει. Που δεν θα μπορεί να πείσει την κοινωνία γι’ αυτή.

Αν φτάσει σε αυτό το σημείο, δεν θα έχει επιστροφή. Και δεν έφτασε ακόμη ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Γιατί δεν αφέθηκε να φτάσει η ίδια η διαδικασία εκεί, και απόδειξη πως το οτιδήποτε και να έχει συμβεί, μεγάλο ή μικρό, καταστροφικό ή όχι, πάλι εδώ είμαστε και το συζητάμε για τη συνέχεια. Καταληκτικά, λοιπόν, εκεί που πρέπει να βλέπουμε πλέον είναι τι θα γίνει εκτός Κύπρου και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αλλά και τι θα φέρει η επωδός ότι «έχει πέσει δουλειά για να πάει χαμένη». Γιατί στο τέλος εκείνη τη δουλειά είναι που πρέπει να κρίνουμε, είτε αφορά τη λύση είτε το βελούδινο διαζύγιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X