ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:33
 

Τι έχει αλλάξει στο Κυπριακό;

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μετά που μας ευχήθηκε καλή τύχη ο Γκουτιέρες, θυμίζοντας έντονα το φιλμ «Καλή νύχτα και καλή τύχη» όπως και τότε είχε γράψει η «Κ», εκείνο που δέσποζε ως θέση ήταν πως για να υπάρξει συνέχεια στο Κυπριακό κάτι θα έπρεπε ν’ αλλάξει. Όπερ μεθερμηνευόμενο, κάποιος να κάνει πίσω από τις θέσεις του. Με την Ελλάδα και τη Βρετανία εκτός εξίσωσης, απομένει η Τουρκία, η τ/κ πλευρά και εμείς ως φορείς πιθανής αλλαγής, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια θέση, η οποία έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο από την Τουρκία, η οποία σωρευτικά πολιτεύεται ανοίγοντας μέτωπα και ερμηνεύοντας προτάσεις, όχι εξετάζοντάς τες. «Μηδέν στρατός σε βάθος χρόνου και μηδέν εγγυήσεις με μονομερή δικαιώματα»; Ρόλος της Ε.Ε. και του Σ.Α. και του μηχανισμού επίβλεψης της λύσης κ.λπ. Αν η Τουρκία δεν θέλει να μετακινηθεί από αυτή τη θέση, τι θα εμπεριέχουν οι όροι αναφοράς που θα την ικανοποιούν, αλλά και εμάς παράλληλα, ώστε να πάμε ίσως αμέσως και σε διάσκεψη; Εκτός κι αν έχει αλλάξει στάση. Δεν έχει αλλάξει και όσα λέει ο Τσαβούσογλου είναι ενδεικτικά.

Πάμε παρακάτω. Τι περιμένει ο Γκουτιέρες να δώσει μέσα από τους όρους αναφοράς; Μια, προσωπικά πιστεύω, ευκαιρία για να πει ότι αν δεν πετύχει αυτή θα πρέπει να βρεθεί με άλλο τρόπο μια λύση στο Κυπριακό. Και με ποιο τρόπο και τι λύση θα είναι αυτή; Άγνωστο. Φρονώ πως γνωρίζει τις θέσεις της Τουρκίας ο κ. Γκουτιέρες και πως ήδη, όσα πολιτικά συστατικά και να εμπεριέχονται στην προσωπικότητά του, γνωρίζοντας και τις θέσεις της ε/κ πλευράς, καλά θα κάνει να περιμένει ένα αδιέξοδο. Πως θα πρέπει ήδη να το έχει εξετάσει, εφόσον μια εκ των δομικών αλλαγών που θα μπορούσαν να έχουν καταγραφεί, δεν υφίσταται. Άρα πως πάνε να τον βρουν οι δύο πλευρές ξανά, τον απασχολεί; Περιμένοντας από την ε/κ πλευρά να κάνει κίνηση σε αυτό το ζήτημα; Και η ε/κ πλευρά με τη σειρά της τι κάνει; Περιμένει να δει πώς θα κινηθεί, σε ποιο επίπεδο ευελιξίας η Τουρκία; Ας πούμε όμως πως αυτό μπορεί να αλλάξει. Πως θα φορέσει άλλο μανδύα η Τουρκία και θα δεχτεί μηδέν εγγυήσεις. Σε όλα τα άλλα τι γίνεται; Έχει 100 περίπου θέματα, μικρά και μεγάλα, που τόσο καιρό δεν έχουν τύχει επεξεργασίας. Που κανείς δεν τα έχει δει στην ολότητά τους, λίστες υπάρχουν, αλλά που θα μπορούσαν να καταστούν σημαντικά εμπόδια στον δρόμο προς τη λύση. Με αυτά τι γίνεται; Πότε συζητούνται και συμφωνούνται κυρίως; Πριν από μια διάσκεψη, κατά τη διάρκεια ή μετά;

Το γεγονός ότι άπαντες περιμένουμε την κ. Λουτ και γενικά περιμένουμε να γίνει κάτι για να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό δεν είναι σωστή τακτική. Αν η αποκεντρωμένη Ομοσπονδία είναι το ένα βήμα που θέλησε να κάνει η ε/κ πλευρά καλά θα κάνει να σκεφτεί και τι άλλο μπορεί να κάνει ώστε να μην κουβαλήσει εκείνο το φταίξιμο σε περίπτωση νέου αδιεξόδου. Σημειώνω τέλος, πως ό, τι φέρει η κ. Λουτ μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αρεστό στην πλευρά μας, όσο κι αν σπεύσουμε να πούμε πως μας ικανοποιούν οι όροι αναφοράς. Αυτοί θα είναι η μισή λύση όπως όλα δείχνουν και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τους δώσουμε αμιγώς θετικό περιεχόμενο. Δεν θα είναι έτσι, σε καμία των περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X