ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:01
 

Το ΔΗΚΟ του Τάσσου, δεν είναι του Νικόλα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μονοπώλησε τις εκλογές το ΔΗΚΟ, και καλά έκανε. Περισσότερο και από τη συνέχεια Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και από την αξιοπρεπή εμφάνιση Μαλά. Έτσι έπρεπε να γίνουν τα πράγματα, εφόσον αυτός ήταν ο δρόμος που είχε πάρει το κόμμα. Το οποίο είχε μεγάλα προβλήματα εντός, και περίμενε τον Νικόλα ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τα απαντήσει όλα. Θα ήταν μια εφ’ όλης της ύλης απάντηση, αλλά δεν ήρθε. Αποδείχθηκε έτσι, πως δεν υπήρχε εναλλακτική από το ίδιο το κόμμα για τον εαυτό του, και τα προβλήματα βγήκαν με στόμφο στην επιφάνεια. Οι διαγραφές, οι συμπεριφορές, τα λόγια που έχουν ειπωθεί δείχνουν με τον πλέον πομπώδη τρόπο το μέγεθος του προβλήματος.

Το οποίο συνοψίζεται πως το ΔΗΚΟ του Νικόλα δεν είναι το ΔΗΚΟ του Τάσσου. Το κόμμα έχει πάρει εντελώς άλλο δρόμο, σωστό κατά τον αρχηγό του, λάθος για πολλά από τα μέλη του και κυρίως τη βάση του. Αν όχι όλη, ένα μεγάλο ποσοστό αυτής που είδε αυτό που ήξερε ως περιεχόμενο, να μην υπάρχει πια. Είναι λογικό ο Νικόλας να θέλει να επιβληθεί ως αρχηγός, αλλά θα έπρεπε να το είχε πράξει από πριν. Χρόνο είχε, αλλά δεν τον αξιοποίησε. Όχι για να καρατομήσει στελέχη ευθύς εξαρχής, αλλά για να ανοίξει έναν διάλογο συνολικό, με όλους που θα απέτρεπε την πορεία της εσωστρέφειας, ακόμη κι αν ερχόταν – που ήρθε – άσχημο αποτέλεσμα για το κόμμα. Αν κρίνουμε μόνο το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, μεσολάβησαν πολλά. Η απουσία στην ουσία στελεχών που να πείσουν την κοινωνία πως το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να κυβερνήσει, αλαλούμ στις ρητορικές με ξήλωμα της όποιας δουλειάς έχει γίνει τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία και όχι στην αξιοποίηση αυτών, άνοιγμα της απόστασης με το κομματικό ακροατήριο που είναι κατά βάση υπέρμαχο της σταθερότητας. Το «τανκ» Νικόλα συμπαρέσυρε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα πάντα στο ΔΗΚΟ, τον εαυτό του συμπεριλαμβανομένου, και προσπάθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταλλάξει τη νοοτροπία του ίδιου του κόμματος, βαίνοντας αντίστροφα από τη μέχρι σήμερα πορεία του.

Το χειρότερο όλων είναι πως δεν καταλαβαίνει πού είναι το λάθος, ο ίδιος ο Νικόλας. Και συνεχίζει με πυγμή αντί με διάλογο. Συνεχίζει έτσι εφόσον μόνο έτσι, είναι και μονόδρομος εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα, μπορεί να ελέγξει ο ίδιος το παιχνίδι. Σε διαφορετική περίπτωση, μέσω του διαλόγου, το πιθανότερο θα ήταν να άφηνε τον εαυτό του στη διάθεση του κόμματος, και να αποφασιστεί αν τον θέλουν να συνεχίσει ως επικεφαλής ή όχι. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, εφόσον ο Νικόλας μοιάζει να μην μπορεί να αφήσει πίσω τον εαυτό του, για το καλό της παράταξης. Λίγο το οικογενειακό DNA που είναι γραμμένο στο κόμμα και μέσα στον ίδιο, λίγο το ότι κράτησε υπεροπτική στάση και στις εκλογές και στη μέχρι σήμερα πορεία του ως πολιτικός, αποστασιοποιημένος και απόμακρος αλλά με έντονα στοιχεία αλαζονείας που δεν τα δικαιολογεί το νεαρό των χρόνων του, τον οδηγούν στο κρατήσει αυτή τη στάση. Η οποία είναι αδιέξοδη, εφόσον το ΔΗΚΟ διαμελίζεται σε μικρότερα κομμάτια, με αποτέλεσμα όποια και να είναι η κατάληξη το ίδιο το κόμμα να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Οπότε, έστω κι αν είναι πέντε χρόνια μακριά η επόμενη προεδρική αναμέτρηση, δεν ξέρω με ποια εφόδια θα μπορέσει ο ίδιος να διεκδικήσει τη θέση αυτή για τον εαυτό του.

Ούτε αν κάνει για τη θέση αυτή, τελικά. Και εφόσον όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά, και δύσκολα θ’ αλλάξει κάτι στην πορεία που ως τώρα έχει πάρει, δεν θα μιλάμε σύντομα για το ΔΗΚΟ του Τάσσου που άλλαξε ο Νικόλας, αλλά για τα κόμματα που «γέννησε» το ΔΗΚΟ, χωρίς τελικά ν’ αλλάξει ο Νικόλας. Αν αυτός ήταν τελικά ο σκοπός του, τον πέτυχε. Το πόσο καλά αισθάνεται, δεν έχει σημασία. Είναι επικεφαλής κι αυτό μετράει. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Σιζόπουλος: Το δίλημμα στους πολίτες, ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ για την έκτη έδρα

«Το παραρτημα της εγληματικης ναζιστικης συμμοριας ΧΑ, που ηδη μερικες φορες μελη της εχουν καταδικαστει ...»
Russ  |  12:59

Σιζόπουλος: Το δίλημμα στους πολίτες, ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ για την έκτη έδρα

«Το παραρτημα της εγληματικης ναζιστικης συμμοριας ΧΑ, που ηδη μερικες φορες μελη της εχουν καταδικαστει ...»
Russ  |  12:59

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Το " μεγεθος μαρμαρου" που προκληθηκε απο " σκονη του διαστηματος", δηλαδη απο την πολη ερχομαι και ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  05:38

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Πολυ "κατατοπιστικοι" οι αυστραλοι, μιλουν για "μεγεθος μαρμαρου", αλλα το μαρμαρο δεν εχει καθορισμενο ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  05:33

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X