ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:34
 

Ώρα για ένα συνολικό Plan B

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Ο τακτικισμός και ο ελιγμός την κατάλληλη στιγμή μπορεί να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οπότε αν μέχρι σήμερα ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που για εκείνον ήταν, να φέρει ένα σχέδιο λύσης που θα μπει σε δημοψήφισμα, καιρός είναι να αλλάξει. Πρέπει να αρχίσουμε, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη, να σκεφτόμαστε από τώρα πώς θα χειριστούμε το αδιέξοδο στις συνομιλίες αν υπάρξει και το «όχι» στο δημοψήφισμα, αν αυτή εφόσον όλα πάνε καλά μέχρι τότε, είναι η απάντηση του λαού.

Στην πρώτη περίπτωση θα καταγραφούν αλλεπάλληλες επιθέσεις μέσα στη λογική του blame game, εφόσον το να κηρυχτεί αδιέξοδο, σημαίνει πως κάποιος θα φέρει την ευθύνη. Αμφότερες οι πλευρές όμως, δεν θέλουν να έχουν τη διεθνή κοινότητα στους ώμους τους, να αποδίδει ευθύνες και να φωτογραφίζει το ποιος φταίει. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, δύναται να υπάρξει και μια αμοιβαία κατανόηση που να επιβεβαιώνει ναι μεν τη διαφωνία αλλά παράλληλα να αφήνει και ένα παράθυρο για τη συνέχεια. Κι αυτό γιατί, δεν θέλει ο αποκαλούμενος διεθνής παράγοντας να βιώσει άλλη μια αποτυχία του Κυπριακού και να δει να χάνεται η δουλειά των τελευταίων χρόνων. Την ίδια ώρα, επειδή οι ισορροπίες είναι λεπτές, δεν θα παρθούν εν βρασμώ αποφάσεις, εφόσον προαλείφεται πλέον και εντός χώρας πως ενόψει 13ης Ιουλίου θα σημειωθούν κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας που θα υποσκελίσουν τις συνομιλίες στο Κυπριακό, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους στο ενεργειακό.

Ακόμη όμως, που βάσει των πληροφοριών είναι απομακρυσμένο, και να μην αντιδράσει η Τουρκία και να προχωρήσουν παράλληλα οι συνομιλίες για το Κυπριακό, θα φτάσουμε μετά το καλοκαίρι, στο κατώφλι της βαριάς προεκλογικής, να συζητάμε και πιθανώς για δημοψήφισμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον θέλει να επιδείξει πως εκείνος έφερε ένα σχέδιο λύσης για την επανένωση της χώρας, μάλλον θα βλέπει με καλό μάτι τη συμπόρευση του Κυπριακού με την προεκλογική. Ωστόσο αν υπάρξουν δημοψηφίσματα, λογικά το αποτέλεσμα θα το ξέρουμε πριν από τις προεδρικές και αν αυτό είναι αρνητικό, ανακύπτουν νέα ερωτήματα.

Ένα από αυτά είναι το αν ο διεθνής παράγοντας, όπως εκτιμάται από αναλυτές, μπορεί να φτάσει μέχρι και του σημείου να συμπεριλάβει το Κυπριακό στα «άλυτα» προβλήματα, με τη διαδικασία των συνομιλιών να συνεχίζεται αλλά σαφώς πιο υποτονικά και υποβαθμισμένα και όχι όπως λέγεται για να βρεθεί μια λύση αλλά κυρίως μια φόρμουλα «αναγκαστικής συμβίωσης». Δεύτερον, ποια μπορεί να είναι η θέση της Τουρκίας; Θα προχωρήσει σε άλλες κινήσεις; Από την πλευρά μας, πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε σε μια τέτοια περίπτωση και τι να προτείνουμε αν το αποτέλεσμα της κάλπης είναι αρνητικό. Την ίδια ώρα, αν υπάρχει η υπόθεση πως ο χρονικός ορίζοντας μέχρι τότε είναι μακρινός, καλύτερα να το ξανασκεφτούμε. Η θερμοκρασία στην περιοχή μας, τεχνητά και πολιτικά ανεβαίνει.

Οι εθνικιστικές κορώνες και η μετάφρασή τους από μη σοβαρές ειδησεογραφικές σελίδες στην Ελλάδα που «βλέπουν» ακόμη και ανάσταση του Μαρμαρωμένου Βασιλιά στην Κερύνεια, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με καταδίκη σε ανεπίσημο έστω πολιτικό επίπεδο και με σύνεση ακόμη και από εμάς που μεταδίδουμε τις ειδήσεις. Πεδία για ηρωισμούς δεν προσφέρει η Κύπρος σε κανέναν κι αν υπάρχει κάτι που άμεσα πρέπει να τεθεί επί τάπητος, δεν είναι το αν η ρομφαία του Αγίου Κωνσταντίνου διώχνει τις τουρκικές φρεγάτες από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά πώς η Κύπρος θα προστατεύσει τα συμφέροντά της στη θάλασσα και τα δίκαιά της στη στεριά. Είναι ώρα για ένα συνολικό Plan B σε περίπτωση που, εφόσον δεν μπορεί το Κυπριακό ν’ αποκοπεί από το ενεργειακό και τανάπαλιν. Κάτι που επίσης θα έπρεπε να μας είχε βρει με απαντήσεις. Γιατί το να τρέχουμε πάλι τελευταία στιγμή να λέμε «θα έπρεπε» αυτό είναι το μόνο εύκολο και μπορούν να το κάνουν όλοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Καμμένος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές δυνάμεις

«Άσε ρε νούμερο.... Μέχρι προχθές έσταζες μέλι για την κυβέρνηση, τώρα τα χώνεις.... Για τόση αμνησία ...»
Ανώνυμος  |  20:54

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X