ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:24
 

Ώρα να αφήσουμε πίσω μας μέλλον

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Συνήθως, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, προχωρείς βήμα-βήμα για να την αντιμετωπίζεις μη σχεδιάζοντας παράλληλα μέτρα για το μέλλον. Μέλημά σου είναι να περάσεις την κρίση και μετά να δεις πώς και τι θα κάνεις. Η Κύπρος πέρασε μια τεραστίων διαστάσεων κρίση στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, με τον αντίκτυπο να είναι εμφανής μέχρι και σήμερα.

Εκείνη την περίοδο δεν θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε το μέλλον, ωστόσο, κάναμε τα βήματα για να εξέλθουμε και να επανέλθουμε. Πλέον, πέραν των επίσημων δηλώσεων, έρχονται και διθυραμβικά ρεπορτάζ από το εξωτερικό που συνδέουν την πορεία των κρατικών ομολόγων με την ανάκαμψη της οικονομίας και γενικότερα, δίνουν ένα πλαίσιο που εμπεριέχει και τους κινδύνους, όπως είναι τα κόκκινα δάνεια. Βρισκόμαστε στη φάση που δημιουργούμε αφήνοντας πίσω μας μέλλον.

Έχουμε ένα ορισμένο ποσό που οφείλουμε ως δανειακή σύμβαση και ευχή είναι να πέσει το κόστος δανεισμού καθώς προσπαθούμε να μπούμε σε επεμβατική βαθμίδα και να ξαναβγούμε στις αγορές. Ωστόσο, δεν είμαι και σαν χαρακτήρας υπέρ των πανηγυρισμών και όταν κάποιος μου λέει πως πάμε καλά, εγώ προβληματίζομαι.

Γιατί δεν είναι με τα «μπράβο» που θα πάμε μπροστά ούτε και με τον βούρδουλα ή τη συνεχή απειλή από τρίτους που θέλουν να μας νουθετήσουν αν πάει κάτι λάθος, που είναι και η δουλειά τους τέλος πάντων. Η δική μας η δουλειά είναι άλλη. Μόνο αν κρατήσουμε τα πόδια μας στη γη θα καταφέρουμε μέρα με την ημέρα να λέμε πως η οικονομία αρχίζει να αποδίδει, μειώνοντας την ανεργία που πραγματικά χτυπά τον καθένα, με τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν τα βάρη τους αφήνοντας παράλληλα πίσω την αλαζονεία του παρελθόντος και εν γένει να κινούμαστε με βάση την κοινή λογική.

Με άλλα λόγια, ίσως τώρα το στοίχημα για την οικονομία να είναι πιο δύσκολο από την περίοδο της κρίσης. Οι σειρήνες της παροχολογίας που ηχούν σε κάθε προεκλογική είναι δυνητικά ένας κίνδυνος, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν κοινωνικές, λογικές απαιτήσεις όπως είναι η δημιουργία του ΓεΣΥ, που πρέπει να γίνουν πραγματικότητα.

Πρακτικά είναι η ώρα να μπούνε θεμέλια και όχι να ξεπατώσουμε ακόμη και τις λίγες ρίζες που φυτέψαμε για χάρη της ικανοποίησης ολίγων. Τώρα είναι η πιο κρίσιμη ώρα για την οικονομία και καλά θα κάνουν να το καταλάβουν και οι έχοντες το δεσμείν και το λύειν αλλά και όλοι.

Ωστόσο, δεν είμαι και σαν χαρακτήρας υπέρ των πανηγυρισμών και όταν κάποιος μου λέει πως πάμε καλά, εγώ προβληματίζομαι. Γιατί δεν είναι με τα «μπράβο» που θα πάμε μπροστά ούτε και με τον βούρδουλα ή τη συνεχόμενη απειλή από τρίτους που θέλουν να μας νουθετήσουν αν πάει κάτι λάθος, που είναι και η δουλειά τους τέλος πάντων.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση