ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γενεύη 2, εαρινή συνοδός

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Καθορίστηκε ήδη σύνοδος της Διάσκεψης για την Κύπρο (πολυμερής, πενταμερής…) τον ερχόμενο Μάρτιο. Και το πρώτο αβίαστο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό είναι τι μεσολάβησε έτσι ώστε να καθοριστεί αυτή η νέα εαρινή σύνοδος. Υπήρξε κάποια πρόοδος σε συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που δεν έγιναν γνωστές;

Ή υπήρξε δραματική μετατόπιση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί την οποία γνώριζε φυσικά μόνο ο Πρόεδρος γι’ αυτό και προχώρησε ο καθορισμός της νέας Γενεύης. Της Γενεύης 2. Το τι ακριβώς έχει συμβεί αναμένεται να ενημερώσει ο Πρόεδρος την πολιτική ηγεσία σε σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο αναμένεται να συγκληθεί με την επιστροφή του Προέδρου από τη Μάλτα.

Μέσα από την ανακοίνωση για τη Γενεύη 2 προκύπτουν ακόμα ένα-δύο θέματα. Το πρώτο είναι κατά πόσον ήταν ενήμεροι οποιοιδήποτε εδώ στην Κύπρο ή στην Ελλάδα, πριν εξαγγελθεί η νέα διάσκεψη. Όπως επίσης σε ποιο επίπεδο θα διεξαχθεί και τι αναμένεται να πράξουν εκεί τα μέρη. Και ας μη λεχθεί ότι θα συζητήσουν την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Η έναρξη αυτής της συζήτησης έχει γίνει στη Γενεύη 1. Ήδη η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά έχουν καταθέσει απόψεις. Πρόταση. Λογικά, λοιπόν, η νέα διάσκεψη συγκαλείται για να ακουστούν επιτέλους οι απόψεις και προτάσεις της Τουρκίας κατά τρόπο επίσημο, ολοκληρωμένο και δεσμευτικό, στο τραπέζι των συνομιλιών. Και βέβαια είναι καιρός να λάβει θέση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέρνα των πιο πάνω ένα νέο στοιχείο που συνοδεύει τη νέα σύγκληση της διάσκεψης είναι το γεγονός ότι δεν την προσκάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη με τη σύμφωνη γνώμη των δύο μερών. Ζήτησαν τη σύγκληση της νέας Γενεύης τα δύο μέρη στην Κύπρο. Κατά συνέπεια ότι και να συμβεί έως τον Μάρτη θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθούν τα δύο μέρη τη συμμετοχή τους. Γιατί το αναφέρω αυτό; Διότι άκουσα εκπροσώπους του ΔΗΣΥ σε τηλεοπτικές συζητήσεις να λένε και τη φράση «αν γίνει τελικά».

Υπονοώντας προφανώς την πολύ ορθή θέση ότι προηγείται της νέας διάσκεψης η επιτακτική ανάγκη τα θέματα των κεφαλαίων της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού να έχουν φθάσει σε ακτίνα συμφωνίας. Μια θέση που μετά τη Γενεύη 1 υπήρξε καθολική άποψη και απαίτηση όλων των κομμάτων στην ελληνοκυπριακή πλευρά και του Προέδρου. Όπως καθολική θέση υπήρξε πως δεν έπρεπε να καθοριστεί βιαστικά νέα Γενεύη. Καθολική, επίσης, θέση υπήρξε και η έγνοια οι πολλαπλές σύνοδοι της Διάσκεψης να οδηγήσουν σε εκφυλισμό των θεσμών.

Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό θα συμβεί. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν πραγματικοί λόγοι που έγινε η σύγκλησή της. Άλλωστε η λογική λέει ότι για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να έχουν συναινέσει και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Άρα και αυτές θα πρέπει λογικά να είναι σε θέση να τοποθετηθούν κατά τρόπο ουσιαστικό στη νέα Γενεύη για να προχωρήσει η όλη διαδικασία ένα βήμα πιο μπροστά.

Βέβαια δεν αγνοώ ούτε παραγνωρίζω το επιχείρημα περί διατήρησης της συγκυρίας (momentum). Κατανοώ την έγνοια ένα παρατεταμένο αδιέξοδο (μηνών) να οδηγήσει σε αδιαφορία τον διεθνή παράγοντα και επιπρόσθετα την ανησυχία για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που θα δημιουργήσουν προβλήματα και τριβές. Από την άλλη όμως πρέπει να συνυπολογισθούν και τρία άλλα ζητήματα. Τρεις έγνοιες, τρεις κίνδυνοι. Το πρώτο τον έχω ήδη αναφέρει και είναι ο εκφυλισμός της ίδιας τη διαδικασίας.

Ο άλλος είναι να μην υπάρξει πρόοδος στα πρώτα πέντε (5) κεφάλαια οπότε η σύγκληση της διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί, χωρίς υλοποίηση της βασικής και ομόθυμης προϋπόθεσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Και ο τρίτος η Τουρκία να προσέλθει χωρίς καμιά αλλαγή στη στάση της, τότε θα έχουμε αδιέξοδο στη Διάσκεψη, που θα απογοητεύσει ακόμα περισσότερο τον λαό. Ο οποίος είναι πέραν από ξεκάθαρος σε ότι αφορά τα ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν τη διάσκεψη. Αυτόν θα συνεπάγεται και την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, σε πλαίσιο παγώματος της διαδικασίας με ό,τι αυτό σημαίνει.

Συμπερασματικά εύχομαι να υπάρχει βάση η οποία οδήγησε στην απόφαση για Γενεύη 2 και να υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής αλλά και προετοιμασία αντιμετώπισης της κατάστασης η οποία θα προκύψει αν, παρ’ ελπίδα, δεν έχουμε πρόοδο, λαμβανομένης υπόψη και της διοικητικής ρευστότητας στην Ουάσιγκτον, όπου ακόμα να φθάσουν στο κεφάλαιο ελλαδοτουρκικά-κυπριακό.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κατσουρίδη

Σχόλια αναγνωστών

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Νίκος Κατσουρίδης: Τελευταία Ενημέρωση