ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Ούτε αναβολές ούτε αναστολές

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

«Για ακόμη μία χρονιά, τα εναπομείναντα γηραλέα πρώην μέλη των λετονικών Waffen SS και των σημερινών νοσταλγών του ναζισμού παρέλασαν στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, προκαλώντας τα αντιφασιστικά αισθήματα των λαών της Ευρώπης, που πλήρωσαν βαρύτατο φόρο αίματος για τη νίκη ενάντια στον φασισμό. Η επιλογή της συγκεκριμένης μέρας για τη ναζιστο- παρέλαση δεν είναι τυχαία.

Στις 16 Μάρτη του 1944, δύο μεραρχίες των λετονικών SS, προσπάθησαν να σταματήσουν προελαύνοντα τμήματα του Κόκκινου Στρατού στον ποταμό Βελίκαγια. Η πρώτη ναζιστο-παρέλαση έγινε στη μετασοβιετική Ρίγα το 1994. Από το 1998 λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα του λετονικού κράτους με σχετικό νόμο μάλιστα. Η Λετονία, όπως και οι άλλες δύο χώρες της Βαλτικής (Εσθονία και Λιθουανία) έχουν αναγνωρίσει τους πρώην συνεργάτες των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων ως ‘μαχητές της απελευθέρωσης από τον σοβιετικό ζυγό’.

Το αποτέλεσμα είναι οι προδότες της πατρίδας τους να απολαμβάνουν σήμερα ‘τιμητικές’ συντάξεις και άλλες κοινωνικές παροχές. Την άνοιξη του 2015 ακολούθησε και η Ουκρανία, η οποία νομοθέτησε την ‘αναγνώριση’ των ουκρανικών φασιστικών οργανώσεων που συνεργάστηκαν με τους ναζί και οι οποίες διέπραξαν μαζικές σφαγές αμάχων, τόσο στην κατεχόμενη Ουκρανία, όσο και στην ανατολική Πολωνία». Αυτά μεταδίδουν ανταποκρίσεις πρακτορείων ειδήσεων από τη Λετονία.

Στα ίδια αυτά κράτη οι ρωσικής καταγωγής κάτοικοι στερούνται βασικά δικαιώματα εν ονόματι της δημοκρατίας. Χάριν αυτών των κρατών οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης έφτασαν σε σημείο επικίνδυνο για τη γη ολόκληρη.Την ίδια ώρα στη δυτική Ευρώπη πανηγυρίζουν λέει γιατί η ακροδεξιά στην Ολλανδία τερμάτισε μόλις δεύτερη στις τελευταίες εκλογές. Και ρωτώ: Γιατί ο μέσος ευρωπαίος απελπισμένος από ένα σωρό προβλήματα ως επακόλουθο της κρίσης, άνεργος, άστεγος και άλλα πολλά να πιστέψει ότι όντως οι Βρυξέλλες, ανησυχούν από την άνοδο της ακροδεξιάς όταν παρέχεται πλήρης στήριξη σε τέτοιες κρατικές δομές στις υπό αναφορά χώρες;

Γιατί θα πρέπει να αποδεχθεί τη θεωρία ότι ο εγχώριος ακροδεξιός είναι επικίνδυνος αλλά ο υιοθετημένος από τις επίσημες κυβερνήσεις χωρών της ανατολικής Ευρώπης δεν είναι επικίνδυνος αλλά τουναντίον είναι και χρήσιμος στον αγώνα κατά του υπέρτατου εχθρού, ο οποίος είναι η Ρωσία; Προφανώς αυτή η πολιτική των δύο μέτρων και σταθμών απέναντι στην ακροδεξιά, εντός της Ε.Ε., τη μόνη που εξυπηρετεί είναι τη ακροδεξιά.

Στη σημερινή Ε.Ε. που πλήττεται από τέτοια κρίση η οποία οδηγεί στην υιοθέτηση της ιδέας της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, και του κινδύνου το Brexit να έχει συνέχεια και αλλού, η στάση απέναντι στην ακροδεξιά, που στοχεύει στη διάλυση της Ένωσης πρέπει να είναι σταθερή, συνεπής και ενιαία. Δεν χωρούν διακρίσεις για ανιστόρητους λόγους. Ας μην ξεχνούν κάποιοι ότι αυτή η διακριτική στάση απέναντι στον φασισμό τη δεκαετία 1920-1930 άνοιξε τον δρόμο στην προέλαση και επικράτηση του πιο απάνθρωπου και καταστροφικού καθεστώτος στην ιστορία της ανθρωπότητας, του ναζο-φασισμού.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη πτυχή του θέματος που πρέπει να απασχολεί πρώτιστα και τις κοινωνίες και τις ηγεσίες των χωρών της Ε.Ε. Πού μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο και όχι μόνο την Ευρώπη η συνεχής άνοδος της ακροδεξιάς, τόσον στο δυτικό τμήμα της Ε.Ε., όσον και στο ανατολικό;

Τα ιστορικά διδάγματα κατά τη γνώμη μου, δίνουν απάντηση καθαρή. Σε ένα νέο πόλεμο. Μόνο που αυτή τη φορά, αν οδηγηθούμε εκεί, θα είναι και ο τελευταίος. Γιατί το λέω; Να θυμίσω ότι για πρώτη φορά έκανα νύξη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην ομιλία μου στη βουλή συζητώντας τους προϋπολογισμούς του 2008. Τότε η εκτίμησή μου βασίστηκε στην ανάλυση της οικονομικής κρίσης, η οποία είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ το 2006 και έκανε τα πρώτα βάναυσα βήματά της στην Ευρώπη το 2008. Σήμερα έχουν προστεθεί δυστυχώς περισσότεροι λόγοι.

Πρώτος και χειρότερος η όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ- Ρωσίας και Ρωσίας - Ε.Ε και ο σκληρότατος ανταγωνισμός μεταξύ Δύσης και Κίνας. Προστέθηκαν σ’ αυτές τις οξείες αντιπαραθέσεις, πέραν από οικονομικές, διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές συγκρούσεις και θερμές συγκρούσεις. Με αποκορύφωμα τις μάχες στα εδάφη της Ουκρανίας και της Συρίας. Η αντιπαράθεση βρίσκεται στο κίτρινο. Ένα βήμα πριν από το κόκκινο και ας μην γίνεται εύκολα κατανοητό. Ούτε και τότε δυστυχώς γινόταν εύκολα κατανοητό. Και εννοώ τη δεκαετία του 1930. Δεν έβλεπαν οι πολλοί ότι ο πόλεμος ερχόταν. Αλλά δυστυχώς ήλθε.

Η Ε.Ε., λοιπόν, και για λόγους εσωτερικούς και για λόγους δικής της επιβίωσης και ύπαρξης αλλά και γιατί διά της ιδρυτικής της πράξης στοχεύει την ειρήνη, θα πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας. Με πολιτικές στο εσωτερικό της από τη μια που θα σταματήσουν την άνοδο της ακροδεξιάς και με μια στοχοπροσηλωμένη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική από την άλλη. Δεν χωρούν αναβολές αλλά ούτε αναστολές.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

 

 

 

 

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50
X