ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:26
 

Αλλαγή νοοτροπίας; Ναι!

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Tην μέρα που διεξήχθη το τουρκικό συνταγματικό δημοψήφισμα κατέπλεε στα νότια παράλια της Τουρκίας και απέναντι στον κόλπο της Κερύνειας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros. Την μέρα – Πέμπτη – της πρώτης μετά το τουρκικό δημοψήφισμα συνάντησης των κ.κ. Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, κατέφθασε το Barbaros στον κόλπο της Αμμοχώστου όπου διεξάγει έρευνες για ανακάλυψη Φυσικού Αερίου στα Χωρικά Υδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία.

Αυτές υπήρξαν οι πρώτες και άμεσες χειρονομίες… καλής θέλησης του καθεστώτος Ερντογάν προς την Κύπρο. Με σαφέστατα επιθετικής διάταξης κινήσεις επέλεξε η Τουρκία να χαιρετήσει την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου στην Κύπρο. Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξαν και οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Ακιντζί αλλά όπως φαίνεται και οι τοποθετήσεις στο τραπέζι του ανανεωμένου διαλόγου με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος των τ/κ στο διακοινοτικό διάλογο δεν δίστασε καθόλου να εκφράσει την λύπη και το παράπονό του γιατί τον κατανοεί (!) η διεθνής κοινότητα αλλά δεν τον κατανοούν οι ε/κ. Είναι πραγματικά εκπληκτικό την ώρα που ο εισβολέας, ο κατακτητής, ο καταπατητής, επιμένει να μένει αδιάλλακτος και επιθετικός και να παραβιάζει αδιάλειπτα την κυπριακή κυριαρχία, ο Μουσταφά Ακιντζί να δηλώνει και παραπονεμένος.

Στεναχωρημένος που δεν κατανοούμε θέσεις όπως αυτές για την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών (4) για τους τούρκους υπηκόους. Που δεν κατανοούμε την απαράδεκτη απαίτηση να σταματήσουν οι εργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ γιατί είναι και δική τους ΑΟΖ (αλήθεια ποιους;) των τ/κ πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας ή του παράνομου μορφώματος της κατεχόμενης κοινής μας πατρίδας; Να τερματιστούν λοιπόν οι εργασίες στην ΑΟΖ γιατί παρακωλύουν τις συνομιλίες.

Αντί να τις ενθαρρύνουν γιατί κάθε νέο θετικό εύρημα στην ΑΟΖ μας, στην ΑΟΖ της κοινής μας Πατρίδας θα πρέπει να είναι σπρώξιμο στη διαδικασία λύσης από τη στιγμή που μια πλούσια σε κοιτάσματα ΑΟΖ αποτελεί εγγύηση για την κοινή μας μελλοντική ευημερία. Αυτά και άλλα, έχουν δικαιολογημένα προκαλέσει την απογοήτευση όλων στην ε/κ κοινότητα. Η οποία εκφράστηκε με δηλώσεις και ανακοινώσεις των κομμάτων και των αρχηγών τους και αρθρογραφία στον τύπο. Αυτό που με αφήνει απορημένο είναι η τοποθέτηση ότι σ΄ αυτή τη διαδικασία αν δεν επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος και συμφωνία λύσης, που είναι ο στόχος και η επιθυμία μας, τουλάχιστον θα καταγραφεί η αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.

Θα αποδειχθεί η έλλειψη καλής θέλησης και διάθεσης επίλυσης του προβλήματος. Ωραία λοιπόν. Ας πούμε ότι τούτο συμβαίνει στην πράξη, εγώ ειλικρινά απορώ ποιο θα είναι το όφελος για την ε/κ πλευρά, αλλά κύρια για την υπόθεση της Κύπρου. Ποιο; Ας μας πει κάποιος. Γιατί αν νομίζουμε ότι θα έλθουν μέσα στις σημερινές διεθνείς και περιφερειακές συνθήκες να κατονομάσουν την τουρκική αδιαλλαξία και να επιρρίψουν την ευθύνη στην Τουρκία κάνουμε λάθος.

Πολύ περισσότερο αν υπάρχει και η αυταπάτη ότι πέρα από τον καταλογισμό (ας πούμε ότι γίνεται) ευθύνης θα πάρουν και μέτρα για να συμμορφωθεί η Τουρκία και να προστρέξει στις συνομιλίες με θετική διάθεση. Αρα γιατί επαναλαμβάνεται συνεχώς ένα αδιέξοδο επιχείρημα; Μια λογική η οποία δεν δίνει διέξοδο και προοπτική σε ενδεχόμενη αποτελμάτωση των συνομιλιών. Αντί κατά τη γνώμη μου να επαναπαύεται η ε/κ πλευρά και όσοι επαναπαύονται μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη, ας υιοθετηθεί ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση αδιεξόδου και πολύ περισσότερο ναυαγίου των συνομιλιών. Η άρνηση επεξεργασίας ενός τέτοιου σχεδίου δράσης συνιστά άρνηση αντίκρισης της πραγματικότητας. Συνιστά κατά τη γνώμη μου, συνθηκολόγηση με τα εμπόδια και τις δυσκολίες των συνομιλιών και ολιγωρία μπροστά στην τουρκική επεκτατικότητα.

Οδηγεί μάλιστα, αργά αλλά σταθερά, σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ε/κ στην απομάκρυνση από την ιδέα της λύσης. Οδηγεί στον εσωτερικό συμβιβασμό με το απαράδεκτο status quo και την προοπτική της de facto εγκαθίδρυσης δύο κρατών στο πολύπαθο νησί μας. Ας μη επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Η αλλαγή νοοτροπίας επιβάλλεται αλλά όχι προς την κατεύθυνση που υποβάλλει ο Μουσταφά Ακιντζί.

Προς την κατεύθυνση έγκαιρης και έγκυρης προετοιμασίας της ε/κ πλευράς στις αναμενόμενες εξελίξεις , ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι δια παν ενδεχόμενο. Γιατί αυτός είναι σε τελευταία ανάλυση ο τρόπος να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας. Ο τρόπος να αποτρέψουμε νέα επιδείνωση της κατάστασης και να κρατήσουμε την στοχοπροσηλωμένη προσπάθειά μας για λύση, απελευθέρωση, επανένωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53
X