ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:33
 

Αποχαιρετισμός στον κ. Εσπεν Μπαρθ Αϊντε

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Έκλεισε και το κεφάλαιο Εσπεν Μπαρθ Αϊντε στη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Έκλεισε όχι με τον καλύτερο λόγο. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ο Νορβηγός διπλωμάτης αποχωρεί χωρίς καλό κατευόδιο από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και των πολιτικών συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γεγονός ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ δεν τα κατάφερε επαρκώς ούτε στους ουσιαστικούς χειρισμούς ούτε και στους διαδικαστικούς.

Ίσως σε ορισμένα ζητήματα να αδικήθηκε. Στα υπόλοιπα όμως εξόφθαλμα άφησε πίσω του, το ολιγότερο, αμφιβολίες για την αντικειμενικότητά του. Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε συγκεκριμένα θέματα. Θα σταθώ όμως σ’ εκείνο το θέμα το οποίο επελέγη και στους τίτλους ειδήσεων των ΜΜΕ ως το βασικό που εξέπεμψε με την αποχαιρετιστήρια του δεξίωση ο κ. Αϊντε.

Ότι δηλαδή η επανέναρξη των συνομιλιών βρίσκεται στα χέρια ή τα πόδια των ηγετών (ανάλογα με το ποιο άθλημα σας αρέσει) όπως έγραψαν και οι εφημερίδες. Από τους ηγέτες εξαρτάται η επανεκκίνηση των συνομιλιών. Από δική τους κοινή πρωτοβουλία θα εξαρτηθεί η επάνοδος στο τραπέζι των συνομιλιών. Αυτή η θεώρηση Αϊντε για τον ρόλο των δύο ηγετών είναι η βασική μου διαφωνία μαζί του. Από το σημείο αυτό κατά τη γνώμη μου ξεκινούν όλα. Και σπεύδω να πω ότι αλίμονο αν αυτή είναι η προσέγγιση και του γ.γ. του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γιατί αν έτσι έχουν τα πράγματα οι ελπίδες για βιώσιμη, λειτουργική και ασφαλή λύση χάνεται.

Αν η λογική περι κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλιών σημαίνει για τον κ. Αϊντε ότι είναι η διαφορά ε/κ και τ/κ είναι τραγικό.
Πρώτο: Γιατί αυτή η αντίληψη κυριολεκτικά κονιορτοποιεί την ουσία του προβλήματος. Το οποίο είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και της αναγκαίας εξάλειψης των συνεπειών της και βέβαια είναι επίσης (αλλά όχι εξίσου) πρόβλημα διακοινοτικό. Πρόβλημα δηλαδή ρύθμισης των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Δεύτερο: Γιατί απαλλάσσει οριστικά τον θύτη, τον κύριο ένοχο, την Τουρκία από την ενοχή και κυρίως την τεράστια ευθύνη και τον καθοριστικό ρόλο της στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Άλλωστε, αν κάτι απεδείχθη στο Κραν-Μοντάνα είναι αυτός ο ρόλος. Ανεξάρτητα από τους χειρισμούς την ώρα του δείπνου, ο πραγματικός λόγος που ναυάγησε και αυτή η προσπάθεια είναι η τουρκική αδιαλλαξία. Η άρνηση της Τουρκίας να τερματίσει τον εγγυητικό ρόλο και την παρεμβατική στρατιωτική παρουσία της και επικυριαρχικό ρόλο στην Κύπρο.

Τρίτο: Συνιστά αυτοακύρωση του ΟΗΕ. Αν ο όποιος κ. Αϊντε βρίσκεται στον ρόλο του ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι στο πλαίσιο της παροχής καλών υπηρεσιών από πλευράς του γ.γ. του ΟΗΕ, στο πλαίσιο και στη «βάση» των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμούς περί Κύπρου. Δεν είναι γενικός και αόριστος ο ρόλος ούτε του γ.γ. του ΟΗΕ ούτε του ειδικού του αντιπροσώπου στο Κυπριακό.

Και πρώτο - πρώτο ζητούμενο είναι ο τερματισμός της κατοχής μέσω της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων (από το πρώτο ακόμα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης 3212) και όχι η εξεύρεση φόρμουλας διαιώνισης της παρουσίας τους. Έχουν λοιπόν και τα Ηνωμένα Έθνη και οι λειτουργοί τους καθήκον και υποχρέωση να υπηρετούν αυτά τα ψηφίσματα. Άρα έχουν υποχρέωση και αυτοί να προωθήσουν τις διαδικασίες λύσης του Κυπριακού.

Έχουν καθήκον για νέες πρωτοβουλίες, ανεξάρτητα αν εμείς ως Κύπριοι καιγόμαστε να λυθεί για να απελευθερωθεί και επανενωθεί ο τόπος και ο λαός μας. Άλλωστε η ουσία του Κυπριακού – η κατοχή και τα παράγωγά της – δεν είναι θέμα διακοινοτικό αλλά διεθνές. Τέταρτο: Η ανάμειξη οποιουδήποτε άλλου διεθνούς οργανισμού (π.χ. Ε.Ε.) ή και ξεχωριστών κρατών διενεργείται στη βάση και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Χωρίς αυτό το πλαίσιο τίποτα δεν υπάρχει.

Αν το Κυπριακό θεωρηθεί από τη διεθνή κοινότητα απλά και μόνο διακοινοτική διαφορά, τότε δεν θα λυθεί ποτέ. Γιατί η Τουρκία δεν πρόκειται να το επιτρέψει και είμαι βέβαιος ότι τόσον ο κ. Αϊντε , όσον και όσοι ασπάζονται την προσέγγιση του το κατανοούν πλήρως. Και είναι άξιον απορίας γιατί επιμένουν σε αυτήν την ανεδαφική και αναποτελεσματική προσέγγιση. Εύχομαι μετά που θα τερματιστεί ο ρόλος του ως ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό αυτήν την αλήθεια να τη θυμάται και να την προάγει, γιατί και η χώρα του πέρασε στο παρελθόν παρόμοιο, όχι ταυτόσημο, πρόβλημα με εμάς τους Κυπρίους.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53
X