ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

Μία πρώτη ανάγνωση του Κραν-Μοντάνα

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Μια ιδιαίτερα πικρή γεύση άφησε πίσω της η τελευταία προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού στο Κραν-Μοντάνα της Ελβετίας. Ιδιαίτερα πικρή γιατί κατά γενική παραδοχή και ομολογία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ε/κ πλευρά όχι μόνο επέδειξαν απέραντη καλή θέληση αλλά προέβησαν και σε άλματα καλής θέλησης τα οποία σίγουρα θα προκαλέσουν έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό. Κατά συνέπεια η πρώτη διαπίστωση κάθε καλοπροαίρετου παρατηρητή είναι ότι στην Ελβετία όχι απλώς καταδείχθηκε η καλή θέληση και πρόθεση της ε/κ πλευράς, αλλά αποδείχθηκε.

Η δεύτερη διαπίστωση, η οποία αβίαστα καταγράφεται, είναι η παροιμιώδης πλέον τουρκική αδιαλλαξία και απροθυμία να υποβοηθήσει την ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες και κατ’ επέκταση την εξεύρεση λύσης. Τόση ήταν η αρνητικότητα της Τουρκίας έτσι ώστε στο τελικό δείπνο εργασίας ο Τούρκος ΥΠΕΞ αρνιόταν να δηλώσει τις θέσεις της Τουρκίας στο θέμα Ασφάλεια/Εγγυήσεις!

Υποχρέωσε μάλιστα τον γ.γ. του ΟΗΕ να δηλώσει ότι ο κ. Τσαβούσογλου του είπε στην κατ’ ιδίαν συνομιλία τους, πράγματα τα οποία ευθύς αμέσως αντέκρουσε έντονα ο Τούρκος ΥΠΕΞ και επανέλαβε τις μόνιμες αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις. Αποδεικνύοντας ότι η χώρα του εμμένει σε δύο πράγματα. Τη διατήρηση της κατοχικής παρουσίας της και του επικυριαρχικού της ρόλου. Όλα τα άλλα έπονται.

Τρίτη διαπίστωση είναι ότι αυτήν την αδιαλλαξία δεν έγινε κατορθωτό όχι να τη σπάσει αλλά έστω να τη λυγίσει και η τελευταία πρόταση του Προέδρου και συνομιλητή της ε/κ πλευράς.

Μια πρόταση το περιεχόμενο της οποίας και ο ίδιος ο προτείνων, το θεωρεί με βάση τις δικές του δηλώσεις οριακό στα πλαίσια των όρων ασφαλείας της ε/κ πλευράς.

Τέταρτη διαπίστωση είναι ότι ακόμα ένα βήμα στην από 1/12/2016 αναληφθείσα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, με το δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένο από πλευράς του εντεταλμένου προς τον σκοπό αυτό ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ. Ο κ. Εσπεν Μπαρθ Αïντε όχι μόνο δεν προετοίμασε κατάλληλα τα διάφορα βήματα της παρούσας διαδικασίας αλλά και επέδειξε βιασύνη και ως ένα βαθμό διάθεση να εκβιάσει εξελίξεις όπως η αβάσιμη και ατεκμηρίωτη προσπάθειά του να προκαλέσει την παρουσία των τριών πρωθυπουργών στο Κραν-Μοντάνα. Δεν είναι τυχαίο που εισέπραξε όχι και από τους τρεις, ούτε ότι τελικά απέτυχε η προσπάθεια.

Πέμπτη διαπίστωση, θετική για εμάς, είναι ότι αυτή τη φορά στάθηκε το Εθνικό Συμβούλιο σε ορισμένα θέματα συμπεριφοράς. Δεν είχαμε διαρροές από το Ε.Σ. και δεν είχαμε ουσιαστικές παρεμβάσεις διαρκούσης της διαδικασίας. Το τι θα ακολουθήσει τώρα είναι άλλο θέμα. Ελπίζω ο οποίος διάλογος να είναι σε πλαίσια αντιπαράθεσης μεν αλλά επιχειρημάτων δε και όχι να ξεγυμνωθούμε δημόσια διευκολύνοντας την Τουρκία.

Έκτη διαπίστωση είναι η ανάγκη άμεσης αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του Κραν-Μοντάνα, από όλους όσοι έχουν λόγο στο Κυπριακό και βέβαια από το Εθνικό Συμβούλιο. Παράλληλα θα πρέπει ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως απέσυρε την πρότασή του προφορικά, να την αποσύρει και γραπτώς. Όχι απλά και μόνο γιατί πρέπει να είναι συνεπής με όσα δήλωσε, αλλά και για λόγους ουσίας.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Τουρκία δεν επέδωσε γραπτή πρόταση ή έστω άποψη. Το γιατί φάνηκε στο τελικό δείπνο όταν ο Τσαβούσογλου διέψευσε τον γ.γ. του ΟΗΕ για όσα του είχε προφορικά αναφέρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Έβδομη διαπίστωση. Όλο αυτό το διάστημα από την προετοιμασία του δείπνου της 1/12/2016 και το ίδιο το δείπνο και μετέπειτα δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες και προϋποθέσεις οι οποίες τίθενται κάθε φορά από τα ίδια τα Η.Ε. αλλά και τις πλευρές. Θα αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά που μπορώ να επικαλεστώ. Με βάση τη δήλωση της 4ης Ιουνίου 2017 του γ.γ. του ΟΗΕ για να προχωρήσει η διαδικασία στο Κραν-Μοντάνα στο τραπέζι 2, θέματα εσωτερικής πτυχής, θα ήταν αναγκαία ουσιαστική πρόοδος στο κεφάλαιο Ασφάλεια-Εγγυήσεις. Δεν τηρήθηκε. Αποτέλεσμα δώσαμε προτάσεις χωρίς αντίκρισμα και η Τουρκία ανταπέδωσε αφόρητη αδιαλλαξία.

Όγδοη διαπίστωση. Η τουρκική αδιαλλαξία επαναβεβαιώθηκε και απογειώθηκε αλλά μάλλον προσώρας καμία δεν της αποδίδεται ευθύνη. Εύχομαι να διαψευσθώ.

Ένατη διαπίστωση και πλέον απογοητευτική η πρόθεση της Τουρκίας να κινηθεί σε παραμέτρους εκτός των καλών υπηρεσιών του γ.γ. του ΟΗΕ. Αυτό είναι και το κύριο το οποίο θα πρέπει άμεσα, σχεδιασμένα και συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε.

Αυτή ήταν μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος στο Κραν-Μοντάνα χωρίς να διεκδικώ πληρότητα και εξαντλητικότητα.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54
X