ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

Το κατά Άιντε Ευαγγέλιο

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Από τη δήλωση που διάβασε ο προεδρεύων του ΣΑ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, προκύπτει ότι τα ΗΕ εξακολουθούν να δηλώνουν παρόντα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Και το πιο σοβαρό ότι αυτή η προσπάθεια έχει ως βάση τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού περί Κύπρου. Ακριβώς αυτή η βάση είναι που πρέπει να καθοδηγεί τόσον τα δικά μας βήματα όσον αυτά του ΟΗΕ, του ΓΓ του Οργανισμού και του ειδικού του αντιπροσώπου. Στη βάση αυτών των αποφάσεων θα πρέπει να κρίνονται και οι ενέργειες όλων των εμπλεκομένων.

Η θέση του ΣΑ απαντά τους φόβους για ένα επικίνδυνο παρατεταμένο αδιέξοδο ή πλήρες ναυάγιο ή οριστική κατάρρευση των διαδικασιών. Σημαντικό στοιχείο, το οποίο κατά τη γνώμη μου εντοπίζεται στη δήλωση, είναι ότι γίνεται αναφορά στις δύο πλευρές, τον ΓΓ του ΟΗΕ και τους εντολοδόχους του, στο ίδιο το ΣΑ, αλλά πουθενά στον πρωταίτιο και κύριο ένοχο της κυπριακής τραγωδίας και της πρόσφατης αποτυχίας στον Κρανς Μοντάνα, στην Τουρκία δηλαδή. Ως να είναι δυνατό να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες και λύση χωρίς π.χ. την αποχώρηση των «ξένων στρατευμάτων», όπως ρητά προνοούν σειρά αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η θεώρηση της Τουρκίας, από πλευράς μερίδας του διεθνούς παράγοντα και δη του ΟΗΕ ως τρίτου, ως παρατηρητή, είναι πολύ αρνητική.

Τη σύντομη δήλωση εκ μέρους του ΣΑ ανέλυσε ουσιαστικά σε συνέντευξη, ο οποίος συμβάλλει τάχατες, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, κ. Άιντε. Ο οποίος μπορεί να πήρε τα εύσημα για την ακούραστη (όντως) δουλειά του και ρόλο, όπως και ο ΓΓ και η κ. Σπέχαρ μεν, αλλά δημόσια δύο φορές, Μοντ Πελεράν και Κρανς Μοντάνα, δέχτηκε ένα άδειασμα από τον ΓΓ τουλάχιστον για τη βιασύνη του και την ελλιπή αξιολόγηση της ετοιμότητας των εμπλεκομένων να κάνουν το μεγάλο βήμα. Ο κ. Άιντε, λοιπόν, δήλωσε ότι δεν είναι η ώρα «αλληλοεπίρριψης ευθυνών» και την ίδια ώρα δηλώνει ότι υπήρξε «συλλογική αποτυχία». Αρα όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης για την αποτυχία.

Και οι πλευρές, και οι εγγυήτριες, και τα ΗΕ και η ΕΕ.Το δικό του μερίδιο ευθύνης το ανέλαβε έμμεσα, πλην σαφώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Είναι αξιοπερίεργο πραγματικά σε ποιο σημείο θεωρεί ότι ευθύνεται, πέρα από βεβιασμένες ενέργειες που του έχει καταλογίσει ο ΓΓ, αλλά και οι πλευρές και κυβερνήσεις. Το πιο αξιοπερίεργο όμως είναι ότι καλεί τις δύο πλευρές «να προβληματισθούν σοβαρά» για να επαναρχίσει η διαδικασία. Καλά γιατί μόνο οι Ε/Κ και Τ/Κ, αφού είναι «συλλογική αποτυχία»; Πού είναι η ευθύνη των άλλων εμπλεκομένων; Πού είναι η ευθύνη του κύριου ένοχου, της Τουρκίας, η οποία όφειλε να τοποθετηθεί και το αρνιόταν για μέρες στο κεφάλαιο ασφάλεια/εγγυήσεις και όταν το έκανε ήταν αρνητικότατη.

Επέμεινε σε μόνιμες εγγυήσεις και μόνιμη παρουσία στρατευμάτων. Και από αξιοπερίεργο το θέμα καθίσταται επιλήψιμο όταν δηλώνει ότι «αυτός ο προβληματισμός να γίνει στο πνεύμα της κατανόησης και του συμβιβασμού και όχι επιδεινώνοντας τις διαφορές που ξεκάθαρα υπάρχουν…». Στο Κρανς Μοντάνα οι συνομιλίες κατέρρευσαν λόγω της επιμονής της Τουρκίας στο θέμα εγγυήσεις/στρατεύματα. Διερωτάται κάποιος, είναι η μόνιμη παραμονή εγγυήσεων και τουρκικού στρατού διαφορά Ε/Κ και Τ/Κ; Είναι αποδεκτή από τον ΟΗΕ; Όχι βέβαια. Και αυτό το ξεκαθάρισε στην Ελβετία ο ΓΓ κ. Γκουτιέρες και είναι το μεγαλύτερο όφελος από τον Κρανς Μοντάνα. Άρα τι λέει ο κ. Άιντε; Ούτε και είναι θέμα του διακοινοτικού (Ε/Κ και Τ/Κ) διαλόγου το κεφάλαιο ασφάλεια/εγγυήσεις και ουδέποτε ήταν. Ηταν και είναι θέμα διεθνές, διεθνών συνθηκών κ.λπ. άρα θέμα διεθνούς διάσκεψης. Αλλωστε, γι΄ αυτό και οι σύνοδοι αυτές με την παρουσία των εγγυητριών αποκλήθηκαν :«Διάσκεψη για την Κύπρο» και όχι συνομιλίες στα πλαίσια του διακοινοτικού διαλόγου.

Αλλωστε, η Τουρκία, παρά την απαράδεκτη στάση στο θέμα, φρόντισε να εξαφανίσει τον κ. Ακκιντζί ακόμα και απο το τραπέζι της δικής του αρμοδιότητας : αυτό δηλαδή του διακοινοτικού διαλόγου. Επειδή βέβαια γνωρίζει πολύ καλά αυτές τις αλήθειες σπεύδει σ΄ ένα σημείο να καλυφθεί δηλώνοντας «θα ετοιμάσουμε την έκθεση…..ενώ θα κάνουμε και την εσωτερική μας δουλειά.

Τότε νομίζω επαφίεται στην Κύπρο για να δουν τι θα κάνουν ακολούθως οι ηγέτες και φυσικά οι εγγυήτριες». Αυτό το τελευταίο γιατί μονίμως το αποφεύγει; Γιατί δεν βρήκε την αντανάκλαση του στη δήλωση του ΣΑ; Δήλωσε επίσης ο κ. Άιντε ότι « υπήρχε περισσότερη ουσία, περισσότερη κατανόηση, μεγαλύτερη συμφωνία και ακόμη περισσότερα βρέθηκαν στο Κρανς Μοντάνα». Και προσθέτει ότι «προς το τέλος άρχισαν τα διάφορα κομμάτια να πέφτουν στη θέση τους, αυτό συνέβη αργά και δεν κατόρθωσαν να κολλήσουν μαζί» . Ποια διάφορα κομμάτια; Το μόνο κομμάτι που έπεσε στο τραπέζι ήταν η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη. Καμμιά πρόταση από Τουρκία στο τραπέζι 1 ή από τον Ακκιντζί στο τραπέζι 2. Δεν λέει λοιπόν την πραγματικότητα ο κ. Άιντε. Κάνει επίσης αναφορά σε « δώρα» των δύο πλευρών. Ποια «δώρα» πρόσφερε η Τουρκία; Κανένα απολύτως. Τα μόνα «δώρα» προσφέρθηκαν από την ε/κ πλευρά. Η Τουρκία όχι μόνο δεν πρότεινε οτιδήποτε αλλά αντιστρατεύτηκε τις αποφάσεις του ΟΗΕ που ο ίδιος όφειλε να προωθεί. Και ας μην την καλύπτει δηλώνοντας ότι «..εξαρτάται από τις δύο κοινότητες και τους εκλεγμένους ηγέτες τους τι θα κάνουν στη συνέχεια και θα το ακολουθήσουμε». Όχι! Κύρια, εξαρτάται από την κατέχουσα Τουρκία, που αρνείται να υλοποιήσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ τον οποίο εκπροσωπεί ο κ. Άιντε. Είναι γι΄ αυτό που δεν έχει θέση το ευφυολόγημά του ότι ο ένας περίμενε τον άλλο να κάνει πρώτος κίνηση και θύμισε την ιστορία για την «κότα και το αυγό».

Η απαίτηση του ΓΓ του ΟΗΕ με βάση τη δήλωση της 4/6/2017 ήταν πρώτα να γίνει «ουσιαστική πρόοδος στο κεφάλαιο ασφάλεια/εγγυήσεις ως αναγκαίο βήμα» και μετά τα άλλα. Και η Τουρκία ουδέποτε το έκανε. Αντίθετα, η Τουρκία έμεινε αμετακίνητη.Ο κ. Άιντε προσθέτει ότι «..κατά την άποψήμας υπάρχει ένα διαθέσιμο πακέτο, όπου έξι ξεχωριστά σημαντικά κρίσιμα ζητήματα είναι όλα διευθετημένα και μόνο όταν όλα διευθετηθούν θα μπορούσε να πούμε ότι έχουμε μια συμφωνία»! Αλήθεια, ποια είναι αυτά; Οφείλει να τα παραθέσει και επειδή δηλώνει ότι θα κάνει «.. πολύ ουσιαστική καταγραφή όλων όσα συνέβησαν..» ας την κάνει με γνώμονα και κριτήριο την αλήθεια αλλά και το κύριο κριτήριο της δικής του αποστολής : την προώθηση των αποφάσεων του Οργανισμού που τον εργοδοτεί και εξ ονόματος του οποίου ενεργεί!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54
X