ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:01
 

Τουρκία και φυσιολογικό κράτος

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Η κατάληξη της τελευταίας διάσκεψης για προώθηση λύσης του Κυπριακού στο Κραν-Μοντάνα είναι καλά γνωστή. Ο κακός δαίμονας της Κύπρου έδρασε και πάλι. Η τουρκική αδιαλλαξία και επεκτατισμός για μια ακόμα φορά, όπως για 43 χρόνια τώρα, έθεσε φρένο σε μια ακόμα προσπάθεια για το Κυπριακό. Η επιμονή της Τουρκίας να συντηρήσει φυσική, νομική και πολιτική παρουσία και επικυριαρχικό ρόλο στην Κύπρο για πάντα. Ένας ρόλος που μοιάζει με την παροχή προστασίας στο κόσμο της νύχτας. Λέει η μαφία: Πλήρωνέ με για προστασία από βομβιστές κ.λπ., εννοώντας ότι αν δεν πληρωθεί είναι ο ίδιος που θα βάλει τις βόμβες.

Επιπρόσθετα για να είμαι σίγουρος ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, να έχω και φυσική παρουσία δι’ αντιπροσώπων. Δηλαδή μπράβων! Αυτό κάνει και η Τουρκία. Το συμβόλαιο προστασίας είναι η Συνθήκη Εγγύησης με το επεμβατικό δικαίωμα και οι μπράβοι τα στρατεύματα. Δυστυχώς αυτή η απαράδεκτη στάση της επιβάλλει αυτή τη στιγμή ως πρώτο βήμα αντίδρασης μια παγκόσμια εκστρατεία διαφώτισης.

Επίκεντρο τα μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι οργανισμοί. Σ’ αυτήν την προσπάθεια πρέπει να μετέχουν οι πάντες. κυβέρνηση, βουλή, κόμματα, οργανώσεις και φορείς, Εκκλησία, άτομα. Βασικό συστατικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας πρέπει να είναι η αξιοποίηση της φράσης του γ.γ. του ΟΗΕ για ένα «φυσιολογικό κράτος» στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της λύσης.

Τι είναι το φυσιολογικό κράτος; Για την ε/κ πλευρά το βασικό πλαίσιο έχει τεθεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 18/9/2009. Θεωρώ σκόπιμο και απαραίτητο να την παραθέσω σημείο με σημείο: «Επαναβεβαιώνει την εμμονή του σε εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η πιο πάνω λύση πρέπει να επιτυγχάνει την ενότητα του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας.

‘‘Η λύση πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα’’.

‘‘Η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας’’.

‘‘Η λύση πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων. Τελικός στόχος παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου με την απομάκρυνση και των βρετανικών βάσεων’’.

‘‘Πριν από τη λύση να διενεργηθεί απογραφή πληθυσμού από αξιόπιστο διεθνή οργανισμό. Το Εθνικό Συμβούλιο στηρίζει τη θέση και τις προσπάθειες που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για την επείγουσα ανάγκη απογραφής πληθυσμού, ιδιοκτησίας και χρήσης γης. Επίσης, στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου να επιδιωχθεί μορατόριουμ στην εκμετάλλευση προσφυγικών περιουσιών και στην απόδοση της λεγόμενης ιθαγένειας του ψευδοκράτους’’.

‘‘Η αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις’’.

‘‘Αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους, είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση. Η παράνομη δόμηση σε ελληνοκυπριακές περιουσίες υπονομεύει την εφαρμογή της πιο πάνω αρχής και δημιουργεί νέα τετελεσμένα, που αποσκοπούν στην απόκτηση πολιτικών πλεονεκτημάτων στο πλαίσιο της συζήτησης για συνολική διευθέτηση. Πρέπει να διατρανωθεί ο σεβασμός και η αποκατάσταση στις τέσσερις ελευθερίες. Αποκλεισμός των μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο’’.

‘’Η λύση πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών και όχι αποτέλεσμα επιβολής εκ των έξω. Μόνο μια τέτοια συμφωνία μπορεί να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα. Αποκλείεται η όποια μορφή επιδιαιτησίας καθώς και η επιβολή χρονοδιαγραμμάτων’’.

Απορρίπτεται και αποκλείεται η όποια μορφή λύσης που οδηγεί στη νομιμοποίηση του στάτους κβο ή στη λύση δύο χωριστών κρατών». Το κείμενο μιλά από μόνο του.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51
X