ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέο «One minute» από Ερντογάν στο Κυπριακό;

Η χαρακτηριστική φράση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, η οποία είχε ως αποδεκτή τον Πρόεδρο του Ισραήλ πριν από λίγα χρόνια έχει πλέον περάσει στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας και της περιοχής. Επιθυμώντας να δείξει την έντονη ανησυχία της χώρας του για τους τελευταίους χειρισμούς του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό Ζήτημα, ο κ. Ερντογάν στα πλαίσια μιας εκδήλωσης στο εξωτερικό, είχε διακόψει την συζήτηση με την αγγλική φράση «one minute», εξωτερικεύοντας έτσι την οργή του απέναντι στον Ισραηλινό Πρόεδρο προτού αποχωρήσει από το πάνελ των ομιλητών. Με αυτό τον τρόπο, στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ξεκίνησε μια νέα περίοδος, γεμάτη ένταση και «κενά αέρος».

Σήμερα, λίγα χρόνια μετά το επεισόδιο «one minute», ο φίλος Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Αϊτούγ Τουρκκάν θέτει ένα νέο ερώτημα σχετικά με την επικείμενη Διάσκεψη της Γενεύης: Τελικά, ποια θα είναι η επιλογή του Προέδρου Ερντογάν για την Κύπρο; Συμβιβαστική λύση ή ένα νέο επεισόδιο τύπου «one minute»; Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο ερώτημα φέρει την σημασία του και θα πρέπει να μας προβληματίσει για την πορεία του Κυπριακού.

Ο κ. Τουρκκάν εργάζεται σε έναν δημοσιογραφικό όμιλο, ο οποίος εξαιτίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων, βάλλει σε καθημερινή βάση κατά της ομοσπονδιακής λύσης. Παρόλα αυτά, ο κ. Τουρκκάν παραμένει προσκολλημένος στην ιδέα της ομοσπονδιακής λύσης. Σε καθημερινή βάση, μαζί με τον υιό του διασχίζει το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και συστήνει στον μικρό Κύπριο το όραμα της ενωμένης Κύπρου. «Η χώρα σου δεν τελειώνει σε αυτό το οδόφραγμα. Από την Καρπασία μέχρι την Λεμεσό και την Πάφο έχεις ένα πανέμορφο νησί που σου ανήκει. Έχουμε την υποχρέωση να συμφιλιωθούμε με τους Ελληνοκύπριους συμπολίτες και να οικοδομήσουμε το κοινό μέλλον μας», είναι το χαρακτηριστικό «μοτίβο» του μπαμπά και του υιού στον καθημερινό περίπατο με τα ποδήλατα.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη διάσκεψη, η οποία θα κρίνει το μέλλον της ομοσπονδιακής λύσης, ο κ. Τουρκκάν δεν κρύβει τον προβληματισμό του σχετικά με τις προθέσεις του ισχυρού πολιτικού άνδρα της Τουρκίας. «Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας και οι άλλες εμπλεκόμενες πλευρές να συμβάλλουν στην λύση του Κυπριακού. Εύχομαι ότι η Γενεύη θα αποτελέσει μονόδρομο για την Κύπρο. Ένα μονόδρομο που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού», τονίζει ο κ. Τουρκκάν, ο οποίος προσθέτει τον εξής προβληματισμό του στις επισημάνσεις του: «Ωστόσο, ως δημοσιογράφος έχω την υποχρέωση να εστιάσω στον αντίκτυπο που επιφυλάσσουν οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας στην τελική απόφαση του Ερντογάν για την Κύπρο».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τουρκκάν θέτει ένα σημαντικό ερώτημα: «Σε μια στιγμή που στην Άγκυρα το Προεδρικό ενώνει τις δυνάμεις του με τους Γκρίζους Λύκους για να δημιουργήσει ένα νέο πολίτευμα, ποιο από τα δυο σενάρια εξυπηρετεί τους στόχους και τα συμφέροντα του Ερντογάν; Το σενάριο που θέλει την Τουρκία να αποδέχεται τα ελληνικά αιτήματα για το Κυπριακό και να εισέρχεται στην προεκλογική περίοδο στιγματισμένος από το χαρακτηριστικό σύνθημα της αντιπολίτευσης «ο Ερντογάν πούλησε την Κύπρο την οποία με θυσίες κατέλαβαν ο Ετζεβίτ και ο Ερμπακάν;». Ή το σενάριο που θέλει τον Ερντογάν να τινάζει την προσπάθεια της επίλυσης του Κυπριακού στον αέρα, να επιστρέφει στην χώρα του με ύφος νικητή και να κατεβαίνει στις εκλογές με το χαρακτηριστικό σύνθημα «ούτε ένα βήμα πίσω στις εθνικές υποθέσεις»;

Θεωρούμε ότι πρόκειται για άκρως σημαντικά ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές λίγο πριν την Διάσκεψη της Γενεύης. Στην περίπτωση της ε/κ ηγεσίας χρειαζόμαστε «ψυχραιμία» και εναλλακτικά μοντέλα, τα οποία θα προετοιμάσουν την Λευκωσία για όλα τα ενδεχόμενα. Υπενθυμίζουμε αυτό που υπογραμμίσαμε σε προηγούμενα άρθρα γνώμης μας. Σε αντίθεση με την τ/κ ηγεσία, οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν την υποχρέωση να προβληματιστούν για το μέλλον των δεσμών του κράτους με τους 90.000 Τουρκοκύπριους συμπολίτες, ανεξάρτητα από την τροπή των εξελίξεων στο μέτωπο της «ομοσπονδιακής λύσης».

Σε τελική ανάλυση, μοιραζόμαστε την ευχή του Αϊτούγ. Είθε το 2017 να γίνει έτος λύσης και αλλαγής…