ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Ερντογάν επιχειρεί να αποφύγει το χειρότερο σενάριο

Τα πρώτα λεπτά του νέου έτους στην όχθη του Βοσπόρου… Ξένοι και Τούρκοι πολίτες, με σχετική οικονομική άνεση και επιφάνεια διασκεδάζουν σε ένα από τα παλαιότερα και πολυτελή κέντρα διασκέδασης της πρώην Βασιλεύουσας. Την συγκεκριμένη στιγμή, ένας ένοπλος δράστης εισβάλλει στο κέντρο. Πρώτα πυροβολεί έναν αστυνομικό και έναν μεροκαματιάρη οδηγό που είχε μεταφέρει τουρίστες στο κέντρο. Στην συνέχεια εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο του κέντρου και ανοίγει πυρ κατά των πολιτών. Ακολουθούν επτά ολόκληρα λεπτά μακελειού. Ο δράστης καταναλώνει εκατοντάδες σφαίρες. Δεκάδες άνθρωποι χάνουν την ζωή τους στο έδαφος. Ο δράστης για να βεβαιωθεί ότι έχει εκτελέσει το «καθήκον» του, τους πυροβολεί και στον κρόταφο. Κάποιοι τραυματίες αφήνουν τον εαυτό τους στα κρύα νερά του Βοσπόρου.

Η αστυνομία, το κέντρο της οποίας βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα από το κέντρο διασκέδασης τρέχει να εξουδετερώσει τον δράστη. Ωστόσο, ο ίδιος με ψυχραιμία, παρατά το όπλο του και ξεφεύγει τον έλεγχο και τον κλοιό των αστυνομικών μέσα στο γενικό κλίμα πανικού και τρόμου που επικρατεί.

Λίγες ώρες μετά, άγνωστος δράστης ανοίγει πυρ κατά ενός ιστορικού τεμένους στο Σαρίγιερ της Πόλης, το οποίο βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από τον χώρο όπου έλαβε χώρα το μεγάλο μακελειό. Την ίδια ώρα, στο διαδίκτυο διαρρέουν ντοκουμέντα που «καίνε» την κυβέρνηση, τις αρχές και μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Τουρκίας σχετικά με την υπόθεση των στημένων αγώνων. Σε όλες τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση επιλέγει να επιβάλλει συσκότιση στα εγχώρια και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, τρεις νέες εξελίξεις αναστατώνουν το βράδυ της Κυριακής την Τουρκία. Πρώτον, στο διαδίκτυο ξεκινά «εκστρατεία λιντσαρίσματος και μίσους». Εξαγριωμένοι οπαδοί της κυβέρνησης απειλούν και τρομοκρατούν σε υψηλούς τόνους αντιπολιτευόμενους πολίτες και διανοούμενους. Δεύτερον, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα, σε νέο ανακοινωθέν του που φέρει την υπογραφή της οργάνωσης ΤΑΚ προειδοποιεί ότι το 2017 θα είναι έτος «εκδίκησης» των Κούρδων. Τέλος, η μια μετά την άλλη μεγάλη πόλη της Τουρκίας βυθίζεται στο σκοτάδι. Οι ιδιωτικές εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προχωρούν σε κυλιόμενες διακοπές παροχής ρεύματος εξαιτίας της ανεπάρκειας στην τουρκική αγορά.

Το σενάριο που προβληματίζει τον Ερντογάν

Από τις πρώτες ώρες της Κυριακής, τις παραπάνω εξελίξεις συζητούμε με πηγές, οι οποίες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο νέο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας. Οι πηγές μας δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους απέναντι στις νέες εξελίξεις.

Οι πληροφορίες αυτής της στήλης δείχνουν ότι στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα οι εξελίξεις στην Τουρκία, ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο. Ο ίδιος πιστεύει ότι πληθώρα ξένων μυστικών υπηρεσιών και δυτικών κυβερνήσεων έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του.
Το χειρότερο-εφιαλτικό σενάριο που απασχολεί τον Πρόεδρο της Τουρκίας έχει ως εξής: Τις επόμενες ημέρες-εβδομάδες συνεχίζονται και λαμβάνονται διαστάσεις οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις τουρκικές πόλεις. Παράλληλα, ξεκινά κύμα πολιτικών δολοφονιών. Την ίδια στιγμή, επιθέσεις αρχίζουν να δέχονται τεμένη και ιεροί χώροι των Αλεβίδων. Στην Τουρκία δημιουργούνται συνθήκες αναμέτρησης Σουνιτών και Αλεβίδων πολιτών. Οι Κούρδοι κινητοποιούνται και εξαπολύουν νέες επιθέσεις. Παράλληλα, ξεκινούν μεγάλες διαδηλώσεις στις κουρδικές πόλεις. Ένταση επικρατεί και στο δυτικό κομμάτι της χώρας, με πλήθη να χύνονται στους δρόμους. Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή πολιτική και η οικονομία της Τουρκίας βυθίζονται σε χάος. Τελικά, η κυβέρνηση απολύει σταδιακά τον έλεγχο της χώρας. Στο τελικό στάδιο, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, η ηγεσία του στρατού, υποχρεώνονται να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να αναλάβουν τα ηνία της χώρας για ένα χρονικό διάστημα.

Με απώτερο στόχο την αποφυγή του προαναφερόμενου σεναρίου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν επενδύει ελπίδες στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ και στην συνεργασία με την Ρωσία και επιχειρεί να οδηγήσει την χώρα μια ώρα αρχύτερα σε συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα, εντατικοποιεί τις εκκαθαρίσεις στο τουρκικό κράτος. Στην νέα περίοδο, ακολουθεί νέο κύμα εκκαθαρίσεων στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και των πανεπιστημίων. Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένουμε οπωσδήποτε και στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής.