ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκέψεις και ερωτήματα για τη νέα κίνηση του Αναστασιάδη

Για πολλούς φίλους στην Λευκωσία η νέα κίνηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την σύγκλιση της νέας Διάσκεψης της Γενεύης στις αρχές του Μαρτίου αποτελεί πηγή έκπληξης και προβληματισμού. «Εφόσον δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες για ποιο λόγο για οδηγούμαστε σε μια νέα σύνοδο», αναρωτιούνται πολλοί συμπολίτες μας, ενώ το ίδιο ερώτημα φαίνεται να απασχολεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Από ότι φαίνεται οι προβληματισμοί της αντιπολίτευσης έφτασαν στο Προεδρικό και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποχρεώθηκε να στείλει ένα νέο μήνυμα στην κοινότητά του. Σύμφωνα λοιπόν, με την οπτική γωνία της Λευκωσίας, η ε/κ πλευρά έχει την υποχρέωση να συνεχίσει την προσπάθεια για την λύση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Προς την ίδια κατεύθυνση οδεύουν και οι τελευταίες δηλώσεις του Εσπέν Μπαρθ Άϊντε, τον οποίο κάποιοι κύκλοι στην Λευκωσία έχουν ανακηρύξει προ πολλού ως «ανεπιθύμητο» διπλωμάτη.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να εστιάσουμε σε δυο σημαντικά ερωτήματα. Πρώτον, τι λέει η Αθήνα για την νέα κίνηση της Λευκωσίας; Δεύτερον, τι θα συμβεί στο Κυπριακό μετά το τέλος του τουρκικού δημοψηφίσματος; Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πηγές της συγκεκριμένης στήλης στην ελληνική πρωτεύουσα οι οποίες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον κύκλο της κυβέρνησης συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα σημαντικό πρόβλημα σε ότι αφορά την προοπτική της συνέχισης της Διάσκεψης της Γενεύης. Την ίδια στιγμή όμως, κάποιοι κύκλοι της ελληνικής Αριστεράς αφήνουν να εννοηθεί ότι η νέα κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη ενδέχεται να λήφθηκε χωρίς την προαπαιτούμενη συμφωνία και ανεξάρτητα από την ελληνική πλευρά. Η κριτική της ελληνικής πλευράς προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εντατικοποιείται καθώς συνομιλούμε με κύκλους της ελληνικής Αριστεράς οι οποίοι είναι γνωστοί για τις «ευαισθησίες» τους στα εθνικά ζητήματα και στα ελληνοκυπριακά. Κάποιοι συνομιλητές μας κάνουν χαρακτηριστικά λόγο για «τερτίπια του νεοφιλελευθερισμού και των ξένων δυνάμεων», πίσω από τα οποία παρασέρνεται η κυπριακή κυβέρνηση. Κάποιοι άλλοι κύκλοι προβάλλουν άποψη ότι με τον «σκληροπυρηνικό» Ερντογάν δεν πρόκειται να δούμε «καλές ημέρες» στον ορίζοντα του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι εν λόγω κύκλοι θεωρούν ότι οι δυο κοινότητες της Κύπρου δεν έχουν την δυνατότητα να πιέσουν την Άγκυρα για αναθεώρηση των πάγιων θέσεων της στο Κυπριακό.

Όσον αφορά τις απαντήσεις το δεύτερο ερώτημα, το οποίο είχαμε θέσει επί τάπητος και στο προηγούμενο άρθρο γνώμης, θα ανατρέξουμε στη νέα συνομιλία που είχαμε με το ίδιο πρώην στέλεχος τουρκικής αστυνομίας ο οποίος εμπλέκεται στην Υπόθεση Εργεκενεκόν. Την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ παρακολουθούσαμε τον σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου, Ιλτέρ Τουρκμέν να περιγράφει την «τεχνητή εικόνα» της τουρκικής κυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή, η πηγή μας, μας ανέφερε ότι: «Οι δυτικοί δεν το κατανοούν. Οι Αμερικάνοι αδυνατούν να συλλάβουν την σημασία των τελευταίων εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι μια και μοναδική: Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου επηρέασε ριζικά την ψυχοσύνθεση του Προέδρου Ερντογάν». Συνεχίζοντας την ανάλυση των τρεχουσών εξελίξεων η πηγή μας προσθέτει τα εξής: «Μετά την εκλογική πανωλεθρία του Ιουνίου του 2015, ο Πρόεδρος Ερντογάν τίναξε στον αέρα τον διάλογο με τους Κούρδους, άλλαξε πορεία και προσέγγισε τους Γκρίζους Λύκους και τους εθνικιστικούς κύκλους της χώρας. Το πραξικόπημα του Ιουλίου σφράγισε αυτή την συμμαχία. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έλαβε την μια μετά την άλλη υπόσχεση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Παράλληλα, άνοιξαν οι πύλες του δημοσίου για τους Τούρκους εθνικιστές».

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα η πηγή μας προβλέπει ότι: «Μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου θα ακολουθήσουν σαρωτικές εξελίξεις. Ενδεχομένως θα έχουμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο Πρόεδρος Ερντογάν επιστρέφει στο κόμμα του. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αυτοδιαλύεται για να δημιουργηθεί το ΑΚΡ 2.0, το οποίο θα στελεχώνουν Γκρίζοι Λύκοι και άνθρωποι του Ερντογάν. Επίσης, στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετέχουν τόσο παράγοντες της Δεξιάς με «σκοτεινό παρελθόν» και «περίεργες διασυνδέσεις», όσο και η βασιλική οικογένεια των Οσμανλίδων. Οι εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί. Αυτή την στιγμή συζητείται το αν το ΜΗΡ θα αυτοδιαλυθεί ή όχι (η ηγεσία του κόμματος δεν προσεγγίζει θετικά αυτή την πρόταση)».

Υπό το πρίσμα των προαναφερθέντων και λαμβάνοντας υπόψη μας τους προβληματισμούς της Αθήνας, το ερώτημα που προκύπτει στο συγκεκριμένο σημείο είναι ένα και μοναδικό: Τι θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση ότι θα αλλάξει στο Κυπριακό μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου; Μήπως κάποια μέλη της κυπριακής άρχουσας τάξης πιστεύουν ότι μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει ένα νέο άνοιγμα για το Κυπριακό;

Οι δικές μας πληροφορίες δεν συμφωνούν με την παραπάνω υπόθεση. Φυσικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει στην διάθεση του τις δυνατότητες ενός ολόκληρου κρατικού μηχανισμού που ξεπερνούν την εμβέλεια αυτής της στήλης, και με βάση τις οποίες είναι σε θέση να γνωρίζει πολλά περισσότερα. Ελπίζω ότι οι εν λόγω πηγές πληροφόρησης του κυπριακού κρατικού μηχανισμού θα διαψεύσουν τελικά τις πηγές και τις πληροφορίες της παρούσας στήλης.