ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

Η κριτική του Bush και η αγανάκτηση του ΑΚΡ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

«Αυτό άτομο φαίνεται ότι δεν κατανοεί το τι σημαίνει να είσαι πρόεδρος». Αυτή η αυστηρή κριτική δεν έρχεται από ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος ή μια προσωπικότητα που δεν συμφωνεί με τις προσωπικές και πολιτικές επιλογές του Προέδρου των ΗΠΑ. Έρχεται από ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τον πρώην Προέδρο των ΗΠΑ, George W. Bush.

Στα πλαίσια μιας νέας δημόσιας τοποθέτησης, ο πρώην Πρόεδρος εντατικοποιεί την επίθεση του προς το πρόσωπο και το έργο του Ντόναλτ Τραμπ. «Δεν μου αρέσει. Δεν γνωρίζω πολλά για τον ίδιον. Ωστόσο γνωρίζω ότι είναι ψώνιο (blowhard). Δεν είμαι ενθουσιασμένος για το γεγονός ότι είναι ένας ηγέτης», τονίζει ο κ. Bush, ο οποίος άφησε την σφραγίδα του σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.

Η αυστηρή κριτική του κ. Bush έρχεται σε μια περίοδο που ο κ. Τραμπ επιχειρεί να προβάλλει μια σειρά πρωτοβουλιών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες προκαλούν προβληματισμό στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στην διεθνή κοινότητα. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα δυο κινήσεις του κ. Τραμπ απασχόλησαν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Από την Ιαπωνία, ο κ. Τραμπ έστειλε νέες, αυστηρές προειδοποιήσεις στην Βόρεια Κορέα. Την ίδια στιγμή, στην Σαουδική Αραβία έλαβαν χώρα σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες ενδέχεται να εγκαινιάσουν μια νέα περίοδο στην ευρύτερη περίοδο. Σύμφωνα με έμπειρους και προσεκτικούς αναλυτές της περιοχής, αυτές οι εξελίξεις σχετίζονται άμεσα με τα νέα σχέδια της διακυβέρνησης Τραμπ. Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι μόλις λίγες ημέρες από τις σημαντικές εξελίξεις στην Σαουδική Αραβία, ο γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, ο Jared Kushner πραγματοποίησε ένα σημαντικό ταξίδι στο αραβικό βασίλειο.

Την νύχτα του Σαββάτου, στην Σαουδική Αραβία, η νέα ομάδα πριγκίπων και πολιτικών, η οποία επιχειρήσει να αναλάβει τα ηνία της εξουσίας και να ανοίξει τον δρόμο για τον ριζικό εκσυγχρονισμό του βασιλείου πέρασε σε αντεπίθεση. Μέσα σε λίγες ώρες, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και επιχειρηματίες οδηγήθηκαν στην φυλακή εξαιτίας σοβαρών καταγγελιών που αφορούν φαινόμενα διαφθοράς. Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το νέο κύμα συλλήψεων να ξεκίνησε ύστερα από ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Μέχρι στιγμής δεν διαθέτουμε πληροφορίες και τεκμήρια που υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση.

Οι εξελίξεις στην Σαουδική Αραβία την παρούσα περίοδο δεν είναι τυχαίες. Σχετίζονται άμεσα με την προαναφερόμενη κριτική του κ. Bush προς την ηγεσία του κ. Τραμπ. Όλα δείχνουν ότι ο κ. Τραμπ και οι συνεργάτες του επιχειρούν να επιβάλλουν στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, αυτό του μετριοπαθούς Ισλάμ, το οποίο έρχεται να πραγματοποιήσει πιο ριζοσπαστικά και θαρραλέα βήματα σε διάφορα πεδία της διακυβέρνησης σε αντίθεση με τις προηγούμενες, επιφυλακτικές διακυβερνήσεις, οι οποίες κατά διαστήματα «φλέρταραν» με ριζοσπαστικές ομάδες (βλπ. εμφύλιος Συρίας, φαινόμενο Ισλαμικού Κράτους, Αλ Κάϊντα κ.ο.κ.)

Την παρούσα στιγμή δεν διαθέτουμε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τον χαρακτήρα του νέου μοντέλου που επιβάλλεται στον αραβικό κόσμο. Ωστόσο, αν κρίνουμε από την ιδεολογική και πολιτική γραμμή της Ουάσιγκτον, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια νέα προσπάθεια του δυτικού-νατοϊκού μπλοκ για επιβολή ενός νέου ή καλύτερα αναθεωρημένου μοντέλου διακυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο θα είναι συμφιλιωμένο με τον δυτικό καπιταλισμό και θα στρέφεται με εχθρικά αντανακλαστικά κατά των διάφορων «εχθρών», λ.χ. της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας. Την ίδια στιγμή, θα διαθέτει φιλικές και αρμονικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Σε αυτό το σημείο ξεχωρίζει η κριτική του κ. Bush, ο οποίος την προηγούμενη δεκαετία επιχείρησε να προβάλλει την δική του πρόταση για την ανασυγκρότηση της περιοχής μας, την δική του εκδοχή του «μετριοπαθούς Ισλάμ». Την συγκεκριμένη περίοδο αναδύθηκε το νεοφιλελεύθερο-συντηρητικό (κοινωνικοπολιτικά) μοντέλο του ΑΚΡ της Τουρκίας. Το συγκεκριμένο μοντέλο μετεξελίχθηκε σε ένα καράβι που μπάζει νερά από πολλές κατευθύνσεις την περίοδο της περίφημης Αραβικής Άνοιξης και της Υπόθεσης Γκεζί της Τουρκίας.

«Αποσύρθηκε» από το προσκήνιο μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο και την σταδιακή απομάκρυνση της Τουρκίας από το δυτικό μπλοκ.

Στην νέα περίοδο, όπως ο κ. Bush έτσι και το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας εκφράζει σημαντικό προβληματισμό για την πρωτοβουλία και το μοντέλο των ΗΠΑ. Η Κ έχει ήδη πληροφορήσει τους αναγνώστες της για το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της τουρκικής κυβέρνησης ψάχνουν μυστικά σχέδια της Ουάσιγκτον και του Ισραήλ πίσω από τις νέες εξελίξεις στην Σαουδική Αραβία. Από την δική τους σκοπιά, το νέο πείραμα του «μετριοπαθούς» Ισλάμ δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα πρόβλημα της περιοχής. Αντιθέτως θα εμβαθύνει τα «ρήγματα» και θα φέρει την προσοχή στα πρόθυρα μιας γενικής αναμέτρησης ανάμεσα στο μπλοκ των αραβικών μοναρχιών και του Ιράν.

Η αγανάκτηση του ΑΚΡ είναι δικαιολογημένη. Η Τουρκία αναμετριέται με την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Εμιράτα και τους συμμάχους της για την ηγεσία του σουνιτικού μπλοκ. Στην σκιά αυτής της αναμέτρησης δυο μοντέλα του μετριοπαθούς Ισλάμ, το νέο μοντέλο της Σαουδικής Αραβίας (προϊόν του Τραμπ) και αυτό του ΑΚΡ (πνευματικό παιδί του κ. Bush) δίνουν αγώνα δρόμου για να κρατηθούν στο προσκήνιο των εξελίξεων.

Το σίγουρο είναι ότι θα μας αναμένουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε περίπτωση που το νέο μοντέλο της Σαουδικής Αραβίας (προϊόν του Τραμπ) επιχειρήσει να δοκιμάσει την τύχη του στο τουρκικό πολιτικό πεδίο (βλπ. περίπτωση νέας Σιδηράς Κυρίας της Τουρκίας και εξελίξεις στο εσωτερικό του ΑΚΡ). Ο νέος κύκλος των ενδιαφερουσών εξελίξεων στην περιοχή μας έχει μόλις ξεκινήσει…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Νίκος Στέλγιας: Τελευταία Ενημέρωση

X