ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η αναγόρευση, οι μνήμες και ένας πανικός...

= ΠΕΜΠΤΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μεγάλη η συγκίνηση του Νίκαρου κατά την τελετή αναγόρευσης του σε επίτιτμο διδάκτορα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Και του ιδίου και των δικών του ανθρώπων αλλά και σημαινόντων εκπροσώπων της κυπριακής παροικίας των Αθηνών που ήσαν παρόντες. 

Ωστόσο πηγή μου από την Αθήνα, που παρακολούθησε την συγκινητική τελετή μου είπε ότι δύο ήταν τα πιπεράτα σχόλια που ακούστηκαν στα πηγαδάκια που ακολούθησαν την αναγόρευση.

Το πρώτο καθαρά αθηναϊκό και αφορούσε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τέως υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, το άλλο καθαρά κυπριακό και αφορούσε το παρελθόν του Νίκαρου. 

Η Θάνου συζητήθηκε έντονα μεταξύ νομικών και πανεπιστημιακών για την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη,

τον οποίο εγκαλεί για εξύβριση και δυσφήμηση. Αφορμή τα σχόλια του Τσακυράκη για το περιεχόμενο επιστολής που αυτή είχε στείλει προ αρκετών μηνών σε όλους τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων των κρατών μελών της ΕΕ.

 

Το δεύτερο hot και πιπεράτο θεματάκι αφορούσε την αναφορά του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου ότι ο Νίκαρος, κατά τη θητεία του στην κυπριακή Βουλή πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Πανεπιστημιακός θυμήθηκε τα μακρινά εκείνα χρόνια και περιέγραψε σε συναδέλφους του τις "επικές" συγκρούσεις του Νίκαρου με την Νέλλη Τσιουγιοπούλλου, πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής και "μητέρας" του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συγκρούσεις που όπως είπε υπάρχουν στον τύπο της εποχής και αποτελούν μέρος της ιστορίας ίδρυσης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε πως "ο σημερινός τιμώμενος και ψύχραιμος Νίκαρος δεν έχει μεγάλη σχέση με τον αυθόρμητο, φιλόδοξο πολιτικό της παλαιάς εκείνης εποχής"...

   

Πανικό προκαλούν σε μικρό κόμμα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Παρά τις προσπάθειες για διεύρυνση και ενίσχυση με νέα πρόσωπα και νέες δυνάμεις τα ποσοστά βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση...

Και υπάρχει ο φόβος ότι με την ανακοίνωση μιας νέας αποχώρησης τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. 

Ο πρόεδρος δήλωσε προχθές σε έμπιστούς του, ότι θα αναλάβει πυροσβεστική πρωτοβουλία για ανόρθωση των ποσοστών και όντως το έπραξε. Με... εμπρηστικές δηλώσεις!

Δεν είναι σίγουρο κατά πόσον οι δηλώσεις εκτός από γέλια έχουν προσελκύσει και ψηφοφόρους...

Από την άλλη οι... νέες δυνάμεις του μικρού κόμματος τελούν υπό ανήσυχη και ασυνήθιστη ηρεμία...

 

 Άλλη μια έντονη συζήτηση έγινε χθες στην πριγκιπική αυλή για την επιλογή Ματσάκη για το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ. 

Ένας από τους κύριους επικριτές της επιλογής Ματσάκη επεσήμανε δεικτικά πως "θα μας κλείσει το κόμμα" και διατύπωσε την ανησυχία ότι ο Νικόλας δεν φαίνεται να καταφέρνει να αποφύγει αυτό που απέφυγε ο πατέρας του.

Αντίθετα στέλεχος της αυλής υποστήριξε ότι ο Ματσάκης έχει "αλλάξει και ωριμάσει πολιτικά" και ότι κουβαλάει ακόμη "ένα δικό του ποσοστό το οποίο θα επιστρέψει στο κόμμα".

Ο πρίγκιπας πάντως δεν είχε μέχρι χθες λάβει οριστική απόφαση...

 

Μαθήματα συνεχίζει να δίνει από τη θέση του υπουργού Παιδείας ο Κώστας Καδής, χειριζόμενος την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις κινητοποιήσεις μαθητών. Όχι της μάζας των μαθητών αλλά κάποιων από αυτούς...

Όπως με ενημέρωσε αξιόπιστη πηγή μου, ο υπουργός με πατρική στοργή φρόντισε να ενημερωθούν οι οργανωμένοι μαθητές για τις αλλαγές που προωθούνται και μάλιστα όχι μόνο από τον ίδιο αλλά και υπηρεσιακούς και άλλους, και μάλιστα αναλυτικά.

Ωστόσο σύμφωνα με το δικό του παράπονο οι οργανωμένοι στο ΑΚΕΛ μαθητές επιμένουν να διαμαρτύρονται και να προκαλούν αναστάτωση αντί να επιδιώκουν να ενημερωθούν για αυτά που φωνάζουν. 

Σύμφωνα με την πηγή μου, κάποιοι μαθητές θα βρίσκονται σήμερα έξω από το υπουργείο διαμαρτυρόμενοι. Το μήνυμα που επανειλημμένως τους έστειλε ο υπουργός είναι "ελάτε μέσα στο υπουργείο όχι απ' έξω, για να ενημερωθείτε σωστά". 

Το παράπονο του υπουργού είναι ότι τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές που πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ αντιδρούν, με τον ίδιο πάντα τρόπο και τα ίδια επιχειρήματα, προκαλώντας αναστάτωση στο εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς ουσιαστικό λόγο.

 

Ο Οδυσσέας-Τσακ Νόρις της Κύπρου, ο οποίος αγαπάει ιδιαίτερα ένα παδικό site που προβάλλει τελευταία το Sigmalive, ανάρτησε χθες στο Facebook ρητό του Κάρολου Ντίκενες: "Να έχεις μια καρδιά που ποτέ δεν σκληραίνει, ένα χαρακτήρα που ποτέ δεν κουράζει, ένα άγγιγμα που ποτέ δεν πονά."

"Πάντως τα "αγγίγματα" του ιδίου δεν τα λες και ανώδυνα", σχολίασε πολιτικό πρόσωπο το οποίο μου επεσήμανε το ρητό...

 

  

----------------------------------------

 

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση