ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Τα τετ α τετ και τα... αγκάθια του Νίκαρου

= ΤΡΙΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Δύο θέματα εκτός της πολιτικής πτυχής του Κυπριακού θα θέσει στον Μουσταφά σήμερα ο Νίκαρος, σύμφωνα με όσα μαθαίνω από τον Λόφο της Εξουσίας. 

Το ένα έχει να κάνει με την εγκληματικότητα, το άλλο με κάποιο "τεχνικό θέμα", όπως μου αναφέρθηκε...

Όπως με ενημερώνει αξιόπιστη πηγή μου, ο Νίκαρος προτίθεται να προτείνει σήμερα στον Μουσταφά και μια αλλαγή στη διαδικασία των συνομιλιών ώστε αυτές "να γίνουν πιο αποδοτικές και να κόβουν δρόμο". Πρόκειται, σύμφωνα με όσα ακούω, να προτείνει αυξημένης διάρκειας προσωπικά τετ α τετ για ανάλυση των σημαντικών θεμάτων που εκκρεμούν στο Κυπριακό.

Όπως μου ανέφερε η πηγή μου, "αν και ο Νίκαρος και ο Μουσταφά βρίσκονται ολομόναχοι κάθε φορά που έχουν συνάντηση και μετά ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες με τα μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων, ο Νίκαρος θεωρεί πως τα τετ α τετ θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα αλλά και την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών". 

Η πηγή μου με ενημέρωσε πως ο Νίκαρος έχει ήδη προειδοποιηθεί από συμβούλους του πως θα πρέπει να αναμένει αντιδράσεις για την πρόταση. Όπως μάλιστα μου αναφέρθηκε μεταξύ σοβαρού και αστείου ευρισκόμενος ακόμα στη Ρόδο ο Νίκαρος απάντησε με το γνωστό του χαμόγελο "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αν θέλουμε να το λύσουμε θα πρέπει να δουλέψουμε".

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μου η πρόταση του Νίκαρου θα γίνει πρωί, πρωί πριν καθοριστεί η ημερήσια διάταξη και η ατζέντα των επόμενων, κρίσιμων και καθοριστικών για την έκβαση των συνομιλιών, συναντήσεων. 

Όπως ακούω, μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που ο Νίκαρος θα επιθυμούσε να συζητήσει εκτενώς με τον Μουσταφά σε τετ α τετ συναντήσεις είναι τα μεγάλα αγκάθια των εγγυήσεων και της ασφάλειας καθώς και το "πάρε-δώσε" στο εδαφικό.  

Πάντως ο σάλος που ξεσήκωσαν τα δημοσιεύματα της "Κ" αλλά και άλλων εντύπων και της τουρκικής Μιλιέτ δεν είναι χωρίς αποτέλεσμα αφού το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας συζητήθηκε και συζητείται έντονα την τελευταία περίοδο. Διπλωματική πηγή με ενημέρωσε πως "οι συζητήσεις δεν γίνονται μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Τουρκία και στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη, ακόμα και στις Βρυξέλλες". 

Η ίδια πηγή μου ανέφερε πως η πρόταση που αποδίδεται στην Νούλαντ πρέπει να κριθεί στη γνωστή τακτική "ρίχνουν όφκερα για να πιάσουν γεμάτα" ενώ αναμένεται πως πολλά σενάρια θα κατακλύσουν τον τύπο όσο συζητούνται τα ακανθώδη θέματα του Κυπριακού. 

"Το παράδοξο είναι πως με το Κυπριακό, την ιστορία και τα αδιέξοδα που το συνοδεύουν, όλες οι προτάσεις "παίζουν" αφού όλοι οι συμμετέχοντες προσπαθούν να κερδίσουν ερείσματα δια της πλαγίου οδού" μου ανέφερε ο διπλωμάτης σημειώνοντας πως η Νούλαντ είχε προειδοποιηθεί από τον Νίκαρο να είναι προσεκτική στον τρόπο που θα διατυπώσει οποιεσδήποτε προτάσεις "αφού εδώ είναι Κύπρος και αύριο ενδέχεται να δείτε δημοσιευμένα όλα όσα εμπιστευτικά είπατε"...

 

 

Αμείωτη συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ δύο μεγαλοστελεχών του ΑΚΕΛ. Όπως με ενημερώνει η κυρία Γιαννούλλα η οποία γνωρίζει όσα λέγονται στους διαδρόμους της Εζεκία Παπαϊωάννου και ακόμη περισσότερα, η συντροφική αντιπαράθεση... γιγαντώνεται. 

"Καθημερινά ακούμε πως το ένα στέλεχος υποστηρίζει τον έναν από τους δύο και το άλλο τον άλλο. Τέτοια πράγματα νομίζαμε πως μόνο ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ είχαν αλλά τα ζούμε και εμείς και δεν ξέρω πραγματικά που θα μας βγάλει η κατάσταση" μου είπε φανερά συγχυσμένη η κυρία Γιαννούλλα.

 

Στην ερώτηση μου "ο κύριος Άντρος τι κάνει, πως χειρίζεται την κατάσταση;", απάντησε: "Νομίζω αποφάσισε πως το καλύτερο είναι να αφήσει την κατάσταση να εκτονωθεί μόνη της, αν και ούτε ο ίδιος δεν το πιστεύει" και πρόσθεσε "Κάποιος όμως είπε πως ελάχιστα μπορείς να κάνεις όταν αρχίσει ένας τυφώνας. Το θέμα είναι φύγεις μακριά πριν από την έναρξή του"... 

 

--------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση