ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η αντεπίθεση Νίκαρου και ο συναγερμός για Ορφανίδη

= ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Επιθετικός ήταν ο Νίκαρος στη χθεσινή συνάντηση με τον Μουσταφά, όπως αναφέρει πολύ καλά ενημερωμένη πηγή μου. Όπως κατά λέξη μου ανέφερε η πηγή μου, η οποία γνωρίζει πολλά απ' όσα λέγονται πίσω από τους τοίχους των διαπραγματεύσεων: «ο Μουσταφά τα άκουσε και μάλιστα σε έντονο ύφος για τη ρητορική που χρησιμοποιεί την τελευταία περίοδο». Μάλιστα, ο Νίκαρος φέρεται να του είπε πως οι πιέσεις που δέχεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους «δεν θα πρέπει να θυματοποιήσουν την προσπάθεια που καταβάλλεται για λύση και να τιναχθούν όλα στον αέρα λόγω εμπρηστικών δηλώσεων».

«Και εγώ δέχομαι πιέσεις, αλλά δεν βγάζω τη γλώσσα μου περίπατο» φέρεται να είπε ο Νίκαρος και αποδέχθηκε το μορατόριουμ δηλώσεων που ήταν εισήγηση του χαμογελαστού αστρολόγου Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Η πηγή μου, μου ανέφερε πως ο Μουσταφά μη έχοντας άλλη επιλογή αλλά και διακρίνοντας προφανώς πως ήταν και προς το δικό του συμφέρον το μορατόριουμ δηλώσεων, το αποδέχθηκε. 

Πάντως, όπως μαθαίνω σε έντονους τόνους ήταν και η συζήτηση κατά πόσον θα διεξαχθεί η τριμερής με τον Μπαν Γκι Μουν αλλά και η πενταμερής ή πολυμερής. 

Ο Μουσταφά έδειξε «να μην αντιλαμβάνεται» την επιμονή του Νίκαρου η  τριμερής να γίνει μετά την ολοκλήρωση των Εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ούτε και την επιμονή του σε περίπτωση πολυμερούς συνάντησης η Κυπριακή Δημοκρατία να εκπροσωπείται ως ξεχωριστή οντότητα...

 Η ίδια πηγή μου ανέφερε πως «πολύ δύσκολα θα μπορέσει ο Μπαν Γκι Μουν να πραγματοποιήσει το όνειρό του να εξαγγείλει τη λύση του Κυπριακού πριν από τη λήξη της θητείας του στο τέλος του έτους»...

 Από την Εζεκία Παπαϊωάννου μαθαίνω ότι ο Άντρος Κυπριανού κοινοποίησε τις θέσεις του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενδεχόμενη σύγκληση τριμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης στο Νίκαρο. 

Όπως μου ανέφερε η πηγή μου, «Το εκπληκτικό είναι ότι ο Άντρος συμφωνεί με τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου πως ο Νίκαρος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και ότι πρέπει να προστατευθεί η Κυπριακή Δημοκρατία πάση θυσία»...

Το «έλα να δεις» υποσχέθηκε βουλευτής ότι θα γίνει στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στην οποία θα παρευρεθεί σήμερα ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης. 

Όπως υποστηρίζουν κοινοβουλευτικοί συντάκτες στην επιτροπή αναμένεται άνευ προηγουμένου κοσμοσυρροή. 

Πάντως, οι πληροφορίες μου επιμένουν ότι βουλευτής ή βουλευτίνα που είχε βάλει επί μακρού στο στόχαστρό του/της τον Ορφανίδη μάλλον θα κάνει την πάπια και θα περιοριστεί σε ερωτήσεις κάθε άλλο από αυτές που δημοσίως και επιτακτικά έθεσε προ μερικών μηνών μέσω κοινωνικών δικτύων...

Η ίδια πηγή μού ανέφερε πως ο Ορφανίδης περίμενε πολύ καιρό αυτή τη στιγμή και ότι σήμερα ενδεχομένως να επιβεβαιωθεί ξανά το πανάρχαιο ρητό «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». «Αυτό φοβούνται και κάποια ΑΚΕΛικά στελέχη γι' αυτό και προετοιμάστηκαν επιμελώς για να αντιμετωπίσουν τα επιχειρήματα Ορφανίδη» κατέληξε.

Μεγάλο, τεράστιο άγχος έχει καταλάβει έναν από τους υπουργούς του Νίκαρου, η αξιολόγηση του έργου των υπουργών που βρίσκεται σε εξέλιξη...

Ο ίδιος νιώθει πως «φθάνει η ώρα της κρίσης» και θα πρέπει να δοθούν «αριθμοί και εξηγήσεις» για το ποσοστό των έργων που εξαγγέλθηκαν και έχουν δρομολογηθεί αλλά και ολοκληρωθεί. 

Τα έργα του υπουργείου του βρίσκονται σε υψηλό βαθμό σε ό,τι αφορά στη δρομολόγησή τους, όχι την ολοκλήρωσή τους. Όπως μου αναφέρει αξιόπιστη πηγή μου «η ώρα της κρίσης θα κρίνει και κατά πόσον θα συνεχίσει το έργο του ως υπουργός γι' αυτό και δικαιολογείται το τεράστιο άγχος του. Εκείνο ωστόσο που δεν δικαιολογείται είναι να το βγάζει στους υφισταμένους του, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν ευθύνονται για δικές του παραλείψεις ή κωλυσιεργία»...

 

 


--------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.  

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση