ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η τριμερής, η πενταμερής και τα άγχη του Νίκαρου

= ΠΕΜΠΤΗ 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τα καλύτερα άκουσε χθες ο Νίκαρος από τον Αιγύπτιο υπουργό ενέργειας Τάρεκ Ελ Μόλα για τον "συνάδελφο και φίλο του" Γιώργο Λακκοτρύπη. 

Όπως μου αποκάλυψε ο κύριος Πάμπος ο οποίος ακούει και βλέπει όσα συμβαίνουν στον Λόφο της Εξουσίας (και ακόμα περισσότερα), ούτε ο Νίκαρος φείσθηκε λόγων υπέρ ενός από τους αγαπημένους του υπουργούς. 

"Ωστόσο, παρά την μεγάλη επιτυχία της συμφωνίας με την Αίγυπτο και τα καλά λόγια του Αιγύπτιου υπουργού με ξεκάθαρη την επανάληψη της πολιτικής στήριξης της Αιγύπτου προς την Κύπρο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή ήταν φανερό ότι κάτι σκίαζε το μυαλό του πάντα ευδιάθετου Νίκαρου" μου είπε ο κύριος Πάμπος ο οποίος σε χρόνο ανύποπτο μου είχε αναφέρει πως κατέχει "διδακτορικό στη ψυχολογία του Νίκαρου". 

"Είναι φανερό ότι οι ατέρμονες συζητήσεις με τον Μουσταφά για το περιουσιακό και η επιμονή των Τούρκων για την τριμερή και την πενταμερή του έχουν χαλάσει το κέφι. Μην σας πω ότι περισσότερο τον στενοχωρούν, όπως τον ακούω συχνά να λέει, οι επιθέσεις που δέχεται από το εσωτερικό", μου επεσήμανε ο κύριος Πάμπος. 

Όπως ακούω από άλλη πηγή μου στον Λόφο της Εξουσίας, ο Νίκαρος ξιφούλκησε χθες κατά των κομμάτων που τον κατηγορούν για συσκότιση "μη αντέχοντας άλλο να έχει και ένα τεράστιο, ανοικτό μέτωπο στο εσωτερικό". Η πηγή μου πάντως μου ανέφερε εκτός από τον Περδίκη οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί που παραπονούνται για ελλειπή ενημέρωση επέλεξαν να κάνουν διακοπές αντί να πάνε στο Προεδρικό να μελετήσουν τα έγγραφα που κατατίθενται...

Από πηγή μου στους Οικολόγους μαθαίνω ότι ο Περδίκης εντόπισε αρκετά "τρωτά" στις προτάσεις του Νίκαρου τις οποίες μελέτησε "επισταμένα".

Η πηγή μου, μου ανέφερε πως "ο Περδίκης είχε να κάνει τόσο έντονο διάβασμα από τον καιρό που έδινε εξετάσεις" και ότι επικεντρώθηκε σε όσα ήσαν γραμμένα με μαύρα γράμματα, όσα δηλαδή θεωρούνται συμφωνημένα. Και σε εκείνες τις γραμμές, λέει η πηγή μου, ανακάλυψε θέσεις και συμφωνίες με τις οποίες διαφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και σίγουρα το ΑΚΕΛ...

Στις 5 Σεπτεμβρίου ανηφορίζει στον Λόφο η Ελένη Θεοχάρους για να μελετήσει τα έγγραφα των συνομιλιών. Μια πηγή μου που πρόσκειται στην Αλληλεγγύη, μου ανέφερε πως "η Ελένη αναλόγως των ευρημάτων δεν πρόκειται να σιωπήσει και θα δημοσιοποιήσει άμεσα όσα βρει και θεωρεί πως πρέπει να τα μάθουν οι πολίτες"...

Για την ουσία του εντατικού διαλόγου μεταξύ Νίκαρου και Μουσταφά δεν ακούω και τα καλύτερα. Η έγκυρη διπλωματική πηγή μου με ενημέρωσε πως και χθες υπήρξε ένταση στη συζήτηση για το εδαφικό αλλά και στην επιμονή του Μουσταφά για Τριμερή και Πενταμερή για το θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων. 

Ο Νίκαρος έκανε ξεκάθαρο ότι από την πλευρά του δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη ούτε για την Τριμερή, ούτε για την Πενταμερή "η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον Εξαμερής", αφού επιμένει στη σύσκεψη να συμμετέχει με ξεχωριστό καπέλο η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Σε υψηλούς τόνους διεξάχθηκε και η συζήτηση για το φυσικό αέριο και τις συμφωνίες της κυβέρνησης με την Αίγυπτο με τον Νίκαρο να επιμένει πως "ότι πετυχαίνει η Κυπριακή Κυβέρνηση θα είναι προς όφελος του συνόλου των πολιτών ολόκληρης της Κύπρου".

Όπως μου ειπώθηκε η απάντηση του Μουσταφά προκάλεσε στιγμιαία έκρηξη στον Νίκαρο, ο οποίος ωστόσο συγκρατήθηκε και έτσι αποφεύχθηκε η περίπτωση να διακοπούν οι συνομιλίες... 

"Για το θέμα των υδρογονανθράκων πάντως, ο Νίκαρος επέλεξε να απαντήσει στον Μουσταφά και την Τουρκία εμπράκτως, με την συνάντηση που θα έχει σήμερα με τους εκπροσώπους των εταιρειών - κολοσσών στο Προεδρικό, προωθώντας ουσιαστική επανεκκίνηση των ενεργειακών θεμάτων", κατέληξε η πηγή μου.

--------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση