ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η εβδομάδα των παθών για Νίκαρο και μικρό ήρωα...

= ΚΥΡΙΑΚΗ 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Διπλωμάτης που παρακολουθεί για δεκαετίες τις εξελίξεις, κάποιες φορές πολύ κοντά στους πρωταγωνιστές, μου ανέφερε ότι ο Νίκαρος θα έχει από την Κυριακή να χειριστεί όχι μόνο τις αναβαθμισμένες απαιτήσεις της Τουρκίας αλλά και τον «νέο, αγνώριστο Μουσταφά» και έναν κακοφανισμένο από τις επικρίσεις που δέχεται Αϊντε.

Όπως υποστηρίζει ο διπλωμάτης, «ο Νίκαρος είναι πια πεπεισμένος ότι ο φίλος του ο Μουσταφά, όχι μόνο επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, παίζει καλά το παιχνίδι της Άγκυρας. Εξάλλου μας το είπε και ο Μουσταφάς ξεκάθαρα πως ο λόγος που πάει ακόμα στις συνομιλίες είναι επειδή το ψευδοκράτος δεν κατάφερε να αναγνωριστεί και μέσω της λύσης ψάχνει νομιμοποίηση του ‘κράτους’. Από την άλλη ο Νίκαρος με έντονη δραστηριότητα στον διεθνή και κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο κατάφερε, με τους έμπειρους και ικανούς συνεργάτες του, να κρατήσει –προς το παρόν– σε καλή απόσταση τις απαιτήσεις των Τούρκων. Με την επανέναρξη των συνομιλιών αυτό ακριβώς θα παιχθεί: Ένα... αιματηρό πάρε-δώσε μέχρι να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές, εάν αυτό μπορεί να συμβεί, ώστε να νιώθουν όλοι νικητές.»

Ο διπλωμάτης μού ανέφερε πως ο μετριοπαθέστατος Ιωάννης Κασουλίδης έχει δίκαιο όταν λέει πως ο Μουσταφά έγινε αγνώριστος μετά τη Γενεύη. Όταν δηλαδή ήρθε ο κόμπος στο χτένι και η Τουρκία κλήθηκε επιτέλους να δώσει τις θέσεις της. «Τον είδαμε να υπαναχωρεί από συμφωνημένες αρχές και συγκλίσεις που αφορούν την ουσία του Κυπριακού και τη λειτουργικότητα του νέου κράτους. Να ακολουθεί πιστά τον Ερντογάν στην αλλοπρόσαλλη πολιτική του και να μουγιάζεται με το παραμικρό» είπε, προσθέτοντας ότι το δείπνο της Κυριακής δεν προμηνύεται και τόσο ευκολοχώνευτο...

Κοντολογίς σ’ αυτό που ελπίζει ο Νίκαρος αλλά και ο χαμογελαστός αστρολόγος και όλοι όσοι ασχολούνται με τις συνομιλίες, δεν είναι η επιστροφή του Μουσταφά στον διάλογο αλλά στις συγκλίσεις που με κόπο και πολλές θυσίες επιτεύχθηκαν. «Θα καταφέρει άραγε ο Μουσταφά να βρει τη δύναμη να συναντήσει τον παλιό του εαυτό;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως ο ίδιος ο Νίκαρος προεξόφλησε ότι δεν αναμένει εξελίξεις ή πρόοδο πριν από την ολοκλήρωση του τουρκικού δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με άλλη, αξιόπιστη πηγή μου, ο Νίκαρος έχει εκτός από τον αγνώριστο Μουσταφά «να αντιμετωπίσει και άλλα δύο μέτωπα: την αντιπολίτευση με έναν σταθερά αγνώριστο Άντρο Κυπριανού και άλλους πέντε σταθερά γνωστούς, τους ηγέτες του λεγόμενου Ενδιάμεσου με τις γνωστές θέσεις. Επιπλέον έχει και ένα - δύο άτομα της διαπραγματευτικής του ομάδας που τελευταία κάνουν εσωτερική αντιπολίτευση, κάτι που δεν του αρέσει καθόλου». Πρόσφατα άκουσα άτομο πολύ κοντά στον Νίκαρο να σχολιάζει πως «αυτό είναι όντως κάτι που θέλει διόρθωση» μου είπε. Η ίδια πηγή με ενημέρωσε πως στις 4 Απριλίου πιθανότατα θα συνέλθει η διαπραγματευτική ομάδα και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά...

Εντός της εβδομάδας θέλει ο πρίγκιπας Νικόλαος να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον Ενδιάμεσο και να χρισθεί ο ίδιος ως ο επίσημος υποψήφιος για το 2018. Έστω κι αν η απόφαση θα ανακοινωθεί λίγο αργότερα... Πηγή μου από την αυλή του πριγκιπάτου με ενημέρωσε ότι «μετά κι από τη συνάντηση με τον Περδίκη ο πρίγκιπας νιώθει πως πλησιάζει ακόμη περισσότερο στον στόχο του. Είναι πια γι’ αυτόν ξεκάθαρο πως εάν ο Σιζό και η Ελένη συμφωνήσουν, ο Περδίκης θα ακολουθήσει.»
Το αγκάθι στην όλη ιστορία είναι ο Λιλλήκας, σύμφωνα με την πηγή μου, ο οποίος αντιστέκεται σθεναρά και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μοναχική πορεία. Η πηγή μου επιμένει πως «πολύ σύντομα θα διευθετηθεί και η πενταμερής του Ενδιάμεσου αν και ο πρίγκιπας θα προτιμούσε να τα πει πρώτα με τον Λιλλήκα κατ’ ιδίαν, πριν βρεθούν και οι πέντε.»

Εντός της εβδομάδας αναμένονται εξελίξεις και στο θέμα του ασυμβίβαστου υπουργού-μικρού ήρωα. Ως γνωστόν η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου παραμέρισε όσα ο δικηγόρος του Χάσικου και πρώην γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης υποστήριξε ότι η Επιτροπή δεν έχει εξουσία να αποφασίσει αφού δεν έχουν εγκριθεί οι σχετικοί κανονισμοί. Η εξέταση των στοιχείων που απέστειλε ο Οδυσσέας-Τσακ Νόρις θα εξεταστούν κανονικά και θα βγει και ένα κανονικό πόρισμα, όπως μαθαίνω. Ο υπουργός-μικρός ήρωας, όπως ακούω από άτομο του περιβάλλοντός του, φαίνεται να κάνει και πλάνο Β και πλάνο Γ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Όπως φέρεται να είπε ο μικρός ήρωας «και καταδικαστική να είναι η απόφαση μπορεί να προσβληθεί στο δικαστήριο. Μέχρι να γίνει αυτό θα έρθουν και οι εκλογές του 2018 και κύριος οίδε»...
Κάποιοι στον Λόφο της Εξουσίας και στον ΔΗΣΥ πάντως «διαφωνούν κάθετα, οριζοντίως και πλαγίως με αυτά τα πλάνα» όπως μου είπε μια άλλη, αξιόπιστη πηγή.

ΚΟΥΪΖ: Αληθεύει ότι υπάρχει δημοσκόπηση που δείχνει τον Γιώργο Λιλλήκα να ελκύει περισσότερους ψηφοφόρους από τον χώρο του Ενδιάμεσου και αλλού απ’ ό,τι ο πρίγκιπας Νικόλαος; Σε ποιο συρτάρι βρίσκεται;


--------------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση