

Του Ονασαγόρα
Στο ΤΑΕ Αρχηγείου μεταφέρεται σήμερα η κόντρα στην ΕΔΕΚ εάν και όταν καταθέσει ο Σιζό. Ύστερα από δηλώσεις, αντιδηλώσεις και εμπλοκή και του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κλήθηκε στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων για κατάθεση. Μια πηγή μου ανέφερε πως δεν είναι σίγουρο κατά πόσον τελικά θα πάει...
Το ζητούμενο είναι να διευκρινίσει όσα είχε δηλώσει περί ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων από τον Δημήτρη Παπαδάκη. Η Αστυνομία είχε αρχικά ζητήσει από τον Σιζόπουλο εάν ο ίδιος επιθυμεί να μεταβεί στο αρχηγείο για κατάθεση. Θυμωμένος ο Γενικός Εισαγγελέας επανήλθε λέγοντας ότι αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος χειρισμού του θέματος και ότι η Αστυνομία όφειλε να μεταβεί στο γραφείο του Σιζόπουλου και να του πάρει κατάθεση.
Εάν τελικά ο Σιζό πάει στο ΤΑΕ θα μεταφέρει εκεί την κρίση της ΕΔΕΚ. Κάτι που ούτε ο ίδιος θα ήθελε, ούτε άλλοι στο κόμμα. Οι προβλέψεις είναι πως η κατάθεσή του , εάν δοθεί, δεν θα προσθέσει τίποτα νέο. Αντιθέτως κάποιοι προβλέπουν πως τα περί διάπραξης ποινικών αδικημάτων μετά την κατάθεσή του ενδέχεται να... παραγραφούν.
Αυτό που με τίποτα δεν πρόκειται να παραγραφεί είναι η αντιπαράθεση Παπαδάκη-Σιζόπουλου η οποία οδεύει ολοταχώς προς τα δικαστήρια. Κανείς βεβαίως δεν ξέρει πότε θα εκδικαστεί και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δίκης.
Η επόμενη μέρα της κρίσης για τον Παπαδάκη αλλά και για την ΕΔΕΚ δεν είναι καθόλου εύκολη. Αν και οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η αλήθεια είναι πως στο κόμμα, φανερά τουλάχιστον, δεν υπήρξε μεγάλη αντίδραση που να συνιστά κίνδυνο διάσπασης. Από την άλλη η συσπείρωση της ηγετικής ομάδας της ΕΔΕΚ γύρω από τον Σιζόπουλο αφήνει τον Παπαδάκη σε μια άβολη κατάσταση «αιωρούμενο και μόνο» στο ευρωκοινοβούλιο.
Μπορεί η ΕΔΕΚ να μην πάρει πίσω την έδρα που διεκδικεί, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Θεοχάρους με τον ΔΗΣΥ, αλλά ο πόλεμος για τον «ξένο» πρώην ευρωβουλευτή του κόμματος, μόλις έχει αρχίσει.
Από πηγή μου στο κόμμα μαθαίνω πως βαρόμετρο θα αποτελέσουν οι αντιδράσεις της κομματικής βάσης κατά την ενημέρωση στις επαρχιακές συνελεύσεις. Όπως μου λέχθηκε: «εκεί θα διαφανεί τελικά πόση κυριαρχία διαθέτει ο Σιζόπουλος και πόσο μπορεί να τραβήξει και προς τα που η κόντρα».
Μεγάλη συζήτηση εντός και εκτός Βουλής προκάλεσε το «ταξίδι αναψυχής» όπως χαρακτηρίστηκε, του προέδρου της Βουλής και άλλων 8 βουλευτών στην Αυστραλία, μαζί με διοικητικούς και δημοσιογράφους.Ιδιαίτερα συζητείται η συμμετοχή στην αποστολή δύο βουλευτών από τα δύο μεγάλα κόμματα: ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης. Όπως σας είχα γράψει αρχικά υπήρχε η πρόθεση να μπουν και άλλοι στη λίστα αλλά κάποιοι το απέφυγαν φοβούμενοι τις αντιδράσεις...
Όπως γράφει σήμερα ο Φιλελεύθερος το ταξίδι υπολογίζεται να στοιχίσει γύρω στις 150.000 ευρώ στους φορολογούμενους και αυτό γιατί μέρος των εξόδων διαμονής θα πληρωθούν από την Αυστραλία. Προφανώς η φιλοξενούσα χώρα δεν θα πληρώσει για όλη την πολυπληθή αντιπροσωπεία και μέρος του κόστους διαμονής θα καταβληθεί από την εκεί πρεσβεία μας η οποία θα εισπράξει αργότερα το ποσό από την Βουλή.
Σε αρκετές συζητήσεις που γίνονται για το θέμα, ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο αρνητικά σχόλια ακούγονται. Κάποιοι έγραψαν πως πληρώνουμε πολύ ακριβά για «ταξιδάκι αναψυχής» και για «τις πόζες του Συλλούρη».
Το πιο ωραίο για το θέμα ακούστηκε χθες από βουλευτή μεγάλου κόμματος που μιλούσε με φίλους: «Μήπως επιβάλλεται να βρει και ο Συλλούρης ένα Σαουδάραβα φίλο με ιδιωτικό τζετ μπας και γλυτώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;»
- Πάντως μια έρευνα για τα ταξίδια του ιπτάμενου προέδρου της Βουλής, με κόστος, συμμετοχές, σημασία και αποτελέσματα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον.
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.