ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένας πιο επικίνδυνος κόσμος…

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και τις παρακολουθούμε καθημερινά. Η ταχύτητα της σημερινής εποχής έχει φυσικά περάσει και σε όλες τις αλλαγές και τα γεγονότα που τις προκαλούν. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος μας φαίνεται να γίνεται πιο επικίνδυνος. Η ιστορία ανέκαθεν και πάντα θα κάνει κύκλους. Τα σημάδια δείχνουν πως η μακρά περίοδος σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη απειλείται σημαντικά. Πριν από λίγες μέρες το Bloomberg παρουσίασε τις προβλέψεις του για την επόμενη χρονιά. Να υπενθυμίσω ότι για το 2016 είχε προβλέψει τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και την επικράτηση του Brexit. Δύο γεγονότα που είναι ικανά να απειλήσουν τη σταθερότητα διεθνώς ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που θα παρθούν. Φέτος, λοιπόν, οι προβλέψεις του «μαντείου» του Bloomberg παραμένουν δυσοίωνες, δείχνοντας ότι αυτή η δύσκολη μεταβατική περίοδος δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της ακόμα.

Προβλέπει άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και ένταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ λόγω της πολιτικής του νέου Προέδρου. Για την Ελλάδα προβλέπει ότι η κατάρρευση της οικονομίας της θα συνεχιστεί χωρίς ελπίδα για κάποια ανάκαμψη. Η Μαρί Λε Πεν θα κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία, σύμφωνα πάντα με την πρόβλεψη του Bloomberg, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τη Γαλλία σε δημοψήφισμα για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο και θα κερδίσει.
Έτσι μέσα στο 2017 θα έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που θα οδηγήσει στη διάλυση της Ε.Ε. ή αναδιαμόρφωσή της. Στην Ιταλία προβλέπεται να κερδίσει ο Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος επίσης οδηγεί τη χώρα εκτός Ε.Ε. Η Μέρκελ προβλέπεται να χάσει τις εκλογές στη Γερμανία όπως και η Τερέζα Μέι στη Μεγάλη Βρετανία και τη θέση της παίρνει ένας σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Brexit.

Τα πιο ακραία σενάρια πάντως αφορούν στις ΗΠΑ, όπου το Bloomberg προβλέπει ακόμα και ενδεχόμενη αποχώρηση της Καλιφόρνια από τις ΗΠΑ αλλά και αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ ως συνέπεια της πολιτικής Τραμπ. Αυτό θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων όπως νέα ψυχρότητα στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας αλλά και ένας επίσημα οικονομικός πόλεμος με την Κίνα. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ θα αφήσει ανοιχτό το πεδίο στη Ρωσία για εγκαθίδρυση δικών της συστημάτων και επιρροών τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Συρία.

Το σκηνικό αλλάζει και φαντάζει εφιαλτικό. Ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Καταφέραμε να οικοδομήσουμε μια ενιαία Ευρώπη που μέχρι τώρα πέτυχε τη συνεχόμενη ειρήνη αλλά όλα δείχνουν ότι αυτή η ενιαία Ευρώπη κινδυνεύει εκ των έσω. Με αρχή την οικονομική κρίση του 2008 που εξήχθη από τις ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν κατάφερε να την αναχαιτίσει πριν μπει στα σύνορά της και με τελειωτικό κτύπημα το προσφυγικό και μεταναστευτικό που έδωσαν πρόσφορο έδαφος στους εθνικιστές και λαϊκιστές να βγουν από το περιθώριο και πλέον να διεκδικούν ή να βρίσκονται ήδη στην εξουσία σε πολλές χώρες, αυτό που ονειρεύτηκαν κάποτε ο Ζαν Μονέ, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και αργότερα ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν πάει να καταρρεύσει. Φυσικά έγιναν μεγάλα λάθη και υπάρχουν πολλά αρνητικά και μειονεκτήματα σε αυτή την Ένωση που πολλά έγιναν βιαστικά. Μην αυταπατώμεθα όμως. Αυτό που κατάφερε η Ευρώπη από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου μέχρι σήμερα ήταν ένας τιτάνιος άθλος. Ακόμα – και μετά την οικονομική κρίση – παραμένει ο ιδανικότερος τόπος για να ζει και να εργάζεται κάποιος. Αν η Ευρώπη κατρακυλήσει και πάλι στην Ευρώπη των εθνών, των συνόρων και του μίσους είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμπαρασύρει και ολόκληρο τον κόσμο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τι θα πούμε στις επόμενες γενιές γι’ αυτόν τον πιο επικίνδυνο κόσμο που αφήνουμε να δημιουργηθεί και πάλι; Θα μοιάσουμε στη γενιά που δεν κατάφερε να σταματήσει το φασισμό και τον πόλεμο τη δεκαετία του ’30; Εμείς όμως δεν θα έχουμε τη δικαιολογία ότι δεν βλέπαμε το «τέρας» να έρχεται διότι πλέον γνωρίζουμε ότι η ιστορία διδάσκει.

X