ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αν το ΡΙΚ ήταν BBC...

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη φράση ή την επιθυμία από πολλούς ιθύνοντες ή κατέχοντες δημόσια αξιώματα: «θα θέλαμε το ΡΙΚ να λειτουργούσε στα πρότυπα του BBC».Το αστείο βέβαια είναι ότι αυτοί που το λένε ή το εύχονται συνήθως κάνουν ό,τι μπορούν ακριβώς για να μη γίνει το ΡΙΚ όπως το BBC. Έτσι, έχει καταντήσει ένα ανέκδοτο η όλη ιστορία. Φαντάζεστε στο BBC τον αρχηγό των Εργατικών να διαμαρτύρεται και να κάνει ολόκληρο θέμα επειδή του «έκοψαν» τις δηλώσεις του; Θα μπορούσε ποτέ η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να διανοηθεί να παρέμβει στο δελτίο ειδήσεων του BBC; Τι κατακραυγή θα ξεσηκωνόταν στο Ηνωμένο Βασίλειοαν ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος απειλούσε σε εκπομπή του BBC ότι αν δεν «συμμορφωθεί» θα του «σταυρώσει»τον προϋπολογισμό;

Όλα αυτά τα γράφω με αφορμή το «μέγα» θέμα που προέκυψε μεταξύ του ΡΙΚ και Άντρου Κυπριανού - ΑΚΕΛ το βράδυ των δημοτικών εκλογών. Τονίζω το «η αφορμή» επειδή δεν είναι μόνο ο Άντρος και το ΑΚΕΛ που έχουν αντιδράσει κατά καιρούς με τον ίδιο τρόπο. Το έχει κάνει και το ΔΗΣΥ, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, υποστήριξε τον γ.γ. του ΑΚΕΛ στο πρόσφατο θέμα, το έχει κάνει και ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ και γενικότερα όλοι. Εν ολίγοις όλοι έχουν πρόβλημα με το ΡΙΚ, αφού είναι το εύκολο «θύμα» και θεωρούν ότι είναι «τσιφλίκι»τους γιατί του εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς. Ας πάνε να το κάνουν σε ένα ιδιωτικό κανάλι αυτά να δούμε αν θα τους περάσει.

Τι έγινε λοιπόν; Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ έκανε δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Μιλούσε περίπου πέντε λεπτά και είχε σχεδόν ολοκληρώσει, όταν ο διευθυντής ειδήσεων του ΡΙΚ αποφάσισε να πάει στο εκλογικό επιτελείο του Νίκου Νικολαΐδη επειδή τον είχαν λανθασμένα πληροφορήσει ότι θα έκανε δηλώσεις ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Το ΑΚΕΛ εξοργίστηκε και αποφάσισε να κάνει εμπάργκο στο ΡΙΚ και να μη στέλνει καλεσμένους στις εκπομπές του.Το Δ.Σ. του ΡΙΚ ζήτησε συγγνώμη και οι ανακοινώσεις πήγαιναν και ερχόντουσαν.

Επαναλαμβάνω ότι το θέμα δεν είναι το ΑΚΕΛ επειδή όλα τα κόμματα το έχουν κάνει κατά καιρούς. Θέλω να είμαι δίκαιος. Όμως επιτέλους ας καταλάβουν τα κόμματα ότι πρέπει να αφήσουν τη δημόσια τηλεόραση απερίσπαστη από τις παρεμβάσεις τους. Είναι δυνατόν να κρατάνε χρονόμετρο για το πόση ώρα παίζουν οι δηλώσεις του κάθε εκπροσώπου τους; Συμβαίνει αυτό σε δημόσιες τηλεοράσεις σύγχρονων κρατών; Θα συνέβαινε ποτέ αυτό στο BBC; Θα αποφανθεί ο κάθε κομματάρχης ποια θα έπρεπε να είναι η ιεράρχηση των ειδήσεων ενός δελτίου ή ενός καναλιού; Ας σοβαρευτούμε. Κανένα σοβαρό και σύγχρονο κόμμα δεν θα έπρεπε να καταδέχεται να μπαίνει σ’ αυτή τη διαδικασία. Κι εφόσον τα κάνουν να μη μιλάνε περί BBC γιατί μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται.

Η «κατάρα» του ΡΙΚ είναι ότι ο προϋπολογισμός του εγκρίνεται από τη βουλή και μάλιστα ετησίως. Έτσι η δημόσια τηλεόραση είναι «όμηρος» της κομματοκρατίας και των πολιτικών πιέσεων. Πριν από μερικά χρόνια ο τότε πρόεδρος του Δ.Σ. Μάκης Συμεού (που προέρχεται από το ΑΚΕΛ), πρότεινε ο προϋπολογισμός να εγκρίνεται με βάθος τριετίας για να μπορεί να γίνει ένα υποτυπώδες στρατηγικό πλάνο. Φυσικά δεν το δέχτηκαν. Όμως ούτε αυτό θα ήταν μια ολοκληρωμένη λύση. Η δημόσια τηλεόραση πρέπει να χρηματοδοτείται με ένα αντίστοιχο τέλος όπως είναι στην Αγγλία το tv license ή στην Ελλάδα το τέλος στο ηλεκτρικό ρεύμα όπως το είχαμε κι εμείς παλιά. Η κατάργησή του έδωσε τη λαϊκίστικη ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι δεν πληρώνει πλέον για το ΡΙΚ ενώ στην πραγματικότητα πληρώνει έμμεσα μέσα από τη φορολογία. Εάν επανέλθει αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης της δημόσιας τηλεόρασης θα επανακτήσει με κάποιο τρόπο την ανεξαρτησία της από τα κόμματα και τις παρεμβάσεις. Πριν από δύο χρόνια περίπου είχε γίνει μια έρευνα για το«ΡΙΚ που θέλουμε» επί προεδρίας Γιώργου Τσαλακού και φάνηκε ότι ο κόσμος θέλει ένα δελτίο ειδήσεων απαλλαγμένο από ανακοινώσεις κομμάτων και υπερπροβολή τους. Είδατε να γίνει αυτό; Φυσικά η δημόσια ραδιοτηλεόρασηέχει πολλές παθογένειες και προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν. Κανείς δεν λέει ότι όλα είναι ρόδινα. Αλλά αν θέλουν κάποια στιγμή να μιλάμε για επίπεδο BBC χωρίς να σκάμε στα γέλια, ας ξεκινήσουν από τα βασικά και ας το αφήσουν ήσυχο.