ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαξίωση στην πολιτική, μόδα ή πολιτική σκοπιμότητας;

Του Γιώργου Γεωργίου*

Η κυπριακή νεολαία αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, καθώς έχει να καταπολεμήσει διάφορα πολιτικό-κοινωνικά ζητήματα. Ενώ η ανεργία καθημερινώς αυξάνεται, η οικονομία καταρρέει και ο κοινωνικός ρατσισμός αναγεννιέται μέσα από παλιές μαύρες εποχές και σάπιες ιδέες. Η νεολαία δίνει ένα ηχηρό μήνυμα απαξίωσης προς την πολιτική, κυρίως ως πολιτική λύση και άθελα της δίνει τροφή και δύναμη σε διάφορες πολιτικές ομάδες που στόχο έχουν την αποπολιτικοποίηση του κλίματος με άμεσο σκοπό τη στασιμότητα της νεολαίας.
  
Η αδιαφορία αυτή προς την πολιτική και το φαινόμενο της πολιτικής ανωριμότητας μαζί με την άγνοια, προξενούν τεράστιους κινδύνους. Όταν ένας λαός, όπου το μεγαλύτερο αγώνα καλούνται να δώσουν οι νέοι, αυτοί αρνούνται να πολεμήσουν για τα δικαιώματα τους και να τα διεκδικήσουν τότε υπάρχει ένας «άναρχο-αυταρχισμός» της εκάστοτε κυβέρνησης. Με αυτόν το τρόπο λοιπόν, το κράτος μπορεί να περάσει όσα νομοσχέδια και όσα μέτρα θέλει εις βάρος των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, χωρίς την κύρια αντίσταση και την ενεργό δράση των νέων. Η καλοπέραση και η καπιταλιστική κουλτούρα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη νέα γενιά, ώσπου να καταφέρει να γίνει ένα μαζί της και να την κυριεύει.

Με όλα τα πιο πάνω, φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις βρίσκουν την ευκαιρία και εισρέουν, είτε σε αθλητικούς χώρους, είτε σε σχολεία και πανεπιστήμια, όπου βλέπουν την πολιτική ανωριμότητα να καλπάζει. Επομένως, θέλουν να πείσουν και αυτά τα κινήματα, (αρχίζουν σαν κινήματα και μετά μεταμορφώνονται σε πολιτικά κόμματα και απειλούν μάλιστα και με μεγάλα ποσοστά σε εκλογές), ότι οι πολιτικοί αλλά και η πολιτική όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα, είναι ένα μεγάλο λάθος και ότι θα καταφέρουν να τα αλλάξουν όλα αυτά με το να πιστέψουμε κατά κύριο λόγο στο «έθνος». Το τεράστιο λάθος για αρχή, γίνεται αφού θα καταφέρουν αυτές οι οργανώσεις και θα μπουν και στους αθλητικούς χώρους, αλλά και στα μορφωτικά κέντρα και θα πείσουν στην αρχή με τα επίκαιρα συνθήματα για την οικονομία, το μεταναστευτικό ή και άλλα σημαντικά ζητήματα της εποχής. Σιγά σιγά, αφού θα καταφέρουν να σου περάσουν τα μηνύματα και να σε κάνουν ένα μαζί τους, τότε θα αρχίσει (αργά μάλιστα για οποιαδήποτε αντίδραση), να βγάζει τη μάσκα το φιδίσιο πρόσωπο του φασισμού που ήδη θα έχει τραφεί πολύ από τη δική μας αδιαφορία και την ανοχή, για να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Πόσοι πόλεμοι έγιναν για τον εθνικισμό; Πόσοι θάνατοι και πόσα πραξικοπήματα έγιναν λόγω του φανατισμού που υπάρχει στα ακροδεξιά στοιχεία; Με πόσο αίμα χρειάστηκε να φορτωθεί ένας λαός, ώστε να τσακίσουν το μαύρο φασισμό; Ο Μουσολίνι κατάφερε να καταλάβει την εξουσία λόγω του φόβου που εξάσκησε προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, όταν ήδη άφησαν την ιταλική νεολαία να παρασυρθεί. Ακόμη και ο Χίτλερ κατέλαβε την εξουσία, διότι κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά και τον άφησαν να σχεδιάζει την καταστροφή του κόσμου.

Τελειώνοντας, θέλω να επισημάνω ότι η νεολαία πρέπει να είναι πρωτοπόρα και να έχει τον κύριο λόγο προς τα πολιτικά δρώμενα ενός λαού και όπου βλέπει ένα ανοιχτό παράθυρο τροφής του φασισμού να το μπαλώνει με τη γνώση της και τον αγώνα. Να διεκδικεί και να πολεμά για τις ιδέες και τα δικαιώματα της και ποτέ να μη λυγίσει, αφού είναι φορτωμένη με τον υπέρτατο φόρο τιμής του αγώνα.

Τώρα ξέρεις… Μη γίνεις ακόμη ένας που θα δώσει τροφή στο φίδι του φασισμού, που περιμένει να σε αρπάξει, τσάκισε το με τη γνώση σου και την ενεργό δράση σου. «Όταν δεν πολεμάς για τις ιδέες σου, ή εσύ δεν αξίζεις ή οι ιδέες σου».

* Τμήμα Νέων Εργαζομένων Πόλης ΕΔΟΝ Πάφου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«H Kύπρος της ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ!!! Οι Δημόσιοι υπάλληλοι ΠΡΕΠΕΙ να παν στην κηδεία!!!!!! Διαφορετικά θα τους ...»
ΑΚΑ  |  10:08

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X