ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξελίξεις στο θέμα του Brexit

Του Δρος Χρίστου Αχιλλέως Θεοδούλου*

Το θέμα του Brexit στη Βρεττανία ήλθε περισσότερο στα πρωτοσέλιδα με την εμφάνιση του βιβλίου του φίλου και πολιτικού συμμάχου του Nick Clegg, David Laws, που αποκαλύπτει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την σύγχρονη πολιτική ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

΄Ενα από τα ενδιαφέροντα που ήλθαν στη δημοσιότητα, είναι ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ, σε ιδιωτική συνομιλία που είχε τάχθηκε υπέρ του Brexit, δηλαδή υπέρ της εξόδου του ΗΒ από την Ε.Ε. Βεβαίως, αυτό διαψεύθηκε αμέσως από το Buckingham Palace.

Σύμφωνα με το άγραφο Βρεττανικό Σύνταγμα, η Βασίλισσα είναι ουδέτερη στα ζητήματα της χώρας. Δέχεται συμβουλές από την εκάστοτε Κυβέρνηση και πράττει ανάλογα. Στην υπόθεση, όμως, του Δημοψηφίσματος της Σκωτίας, αν η τελευταία θα παράμενεν ή όχι εντός του Η.Β. , ελέχθη ότι η Βασίλισσα τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Σκωτίας.

΄Οπως γράφει η Ευρωσκεπτικιστική εφημερίδα Daily Mail ( Βλ. The Mail on Sunday, 13th March, 2016, σελ. 1,5,6,7,8,9) πολλά ζητήματα έχουν έλθει στη δημοσιότητα τελευταία και με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του Laws. Εκείνο που φαίνεται είναι ο αγώνας για την εξουσία μεταξύ του Πρωθυπουργού Cameron και των αρχηγών του Ευρωσκεπτικιστικού κινήματος Boris Johnson, Δημάρχου του Λονδίνου και του Michael Gove, Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Boris Johnson είναι ο κύριος αντίπαλος του κ. Cameron για την εξουσία.

Απ΄ ότι φαίνεται, ο πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Nick Clegg ισχυρίζεται ότι ο κ. Cameron, λόγω πίεσης από τον Johnson και των εξτρεμιστών του Κόμματός του, αναγκάσθηκε να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψήφισματος του Ιουνίου, 2016, και στις προηγούμενες συνομιλίες με την Ε.Ε.

Φαίνεται ότι ο κ. Cameron προέβη σ΄αυτά τα διαβήματα μέσα στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την πίεση από τους αντιπολιτευόμενους του Κόμματός του και από το UΚΙΡ του κ. Nigel Farage.

Φαίνεται ότι για πρώτη φορά από την εισδοχή του ΗΒ στην ΕΕ, το ζήτημα της εξόδου του είναι μία δυνατότητα.

Το δε αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται, προς το παρόν, ότι θα είναι οριακόν.


*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση