ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:41
 

Πλαστική σακούλα σχέση πάθους ή συνήθειας

Της Μαρίας Κολά*

Η σχέση μας με την πλαστική σακούλα κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σχέση συνήθειας. Το πάθος έχει ξεθωριάσει και εξακολουθούμε να τη χρησιμοποιούμε γιατί μας έχει απομείνει η συνήθεια. Μια συνήθεια που δύσκολα μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτή λόγω της χρηστικότητας και του γεγονότος ότι μπορούμε να την προμηθευτούμε ανά πάσα στιγμή, σχεδόν από παντού. Η κυρία στο σουπερμάρκετ, ο κύριος στο σουβλατζίδικο, η δεσποινίς στο κατάστημα, ένας φαύλος κύκλος από πλαστικές σακούλες που οδηγεί το περιβάλλον σε ένα αργό και βασανιστικό θάνατο.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πάνω από 100 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού βρίσκονται σκορπισμένοι στα 361 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης της Γης και αποτελούν το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης. Κάθε χρόνο, ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και πάνω από 100 χιλιάδες θαλάσσια θηλαστικά, πεθαίνουν από τις πλαστικές σακούλες στους ωκεανούς. Αναφορές έχουν δείξει πως 44% των θαλάσσιων πουλιών, 22% των κητών, όλα τα είδη της θαλάσσιας χελώνας και μια αυξανόμενη λίστα από είδη ψαριών έχουν βρεθεί με πλαστικό μέσα ή γύρω από το σώμα τους τα τελευταία χρόνια. Η λίστα με τα επηρεαζόμενα είδη και περιοχές είναι μεγάλη και θα συνεχίσει να μεγαλώνει αν δεν αναλάβουμε άμεσα δράση.

Με αφορμή, λοιπόν τη φετινή εκστρατεία για την «’Ώρα της Γης» και επηρεαζόμενη από πρωτοβουλίες άλλων χωρών στο παρελθόν, η ομάδα της Κύπρου αναλαμβάνει δράση αποφασίζοντας να θέσει ως εθνικό στόχο τη μείωση της πλαστικής σακούλας. Ο στόχος αυτός επιλέγεται από την κάθε χώρα ξεχωριστά στην προσπάθειά της να συμβάλει στη μείωση της κλιματικής αλλαγής, που είναι και το κύριο μήνυμα της εκστρατείας. Το παγκόσμιο στοίχημα, ειδικά μετά τη Διεθνή Διάσκεψη στο Παρίσι τον περσινό Δεκέμβριο (COP21), είναι η μείωση των ρύπων μέχρι το 2020. Η πλαστική σακούλα συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, λόγω της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά τη λειτουργία των εργοστασίων για την παραγωγή τους.

Η εθνική ομάδα για την «Ώρα της Γης» αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της κατάστασης, ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών, με παραλήπτη τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχοντας ως απώτερο στόχο να ψηφιστεί νομοσχέδιο για την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας. Γιατί ο πλανήτης μας χρειάζεται εδώ και τώρα.
Είναι καιρός λοιπόν να απαλλαγούμε από μια συνήθεια που μας σκοτώνει.

Υποψήφια Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών*

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση