ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είναι ο Ερντογάν σε κίνδυνο ή η Τουρκία;

Του Τάκη Χατζηγεωργίου*

«Πούλα σε μας την εταιρία σου στο ένα δέκατο της τιμής, και είσαι ελεύθερος». Χάλκευσαν δηλαδή κατηγορίες, και μετά του είπαν αποσύρονται αν δώσει το βιός του. Και όχι μόνο αυτό, του είπαν ότι μετά είναι και ελεύθερος να φύγει από τη χώρα! Που έγινε αυτό;

Στη χώρα όπου ο εκβιασμός είναι πια συνηθισμένη τακτική αυτή την περίοδο. Στο πλαίσιο της εσωτερικής διαμάχης που διεξάγεται στην Τουρκία και στην προσπάθεια να ελεγχθούν όλες οι διαφορετικές απόψεις, η πίεση που ασκείται συνολικά στην κοινωνία σε πολλές περιπτώσεις καταντά αφόρητη.

Χαρακτηριστικός είναι ο στόχος για πλήρη έλεγχο των μέσων ενημέρωσης που επιτυγχάνεται με τις φυλακίσεις και προσαγωγές δημοσιογράφων, το κλείσιμο εφημερίδων αλλά και τον έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για αυτό το λόγο μπαίνει και το ερώτημα στον τίτλο. Είναι ο Ερτογάν σε κίνδυνο ή η Τουρκία; Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις συζητήσεις που γίνονται γύρω από το μέλλον της Τουρκίας και τις ενδεχόμενες εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν.

Αναφέρονται συνήθως σε δύο ενδεχόμενα. Πρώτο ένα πιθανόν πραξικόπημα για ανατροπή του Ερτογάν, και δεύτερο το οποίο φαντάζει και το πιθανότερο, ένα μεγάλο κύμα μεταναστών της νέας γενιάς, που μη αντέχοντας άλλο την καταπίεση που δέχονται, θα επιδιώξει την φυγή προς την Ευρώπη.

Το κουρδικό ζήτημα παραμένει επίσης καίριο πρόβλημα για την Τουρκία. Είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα εσωτερικά αλλά και στην εικόνα της διεθνώς. Σήμερα η κατάσταση στις κουρδικές περιοχές είναι ανεξέλεγκτη. Υπάρχουν ήδη 500,000 κούρδοι εκτοπισμένοι ενώ οι μάχες μαίνονται ακόμα.

Επιπρόσθετα δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε προοπτική στον ορίζοντα ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος που να στοχεύει στην εξομάλυνση της κατάστασης και στην εξεύρεση λύσης, με την καταλυτική συμβολή των πολιτικών του Ερτογάν.

Από την άλλη έχει ταυτόχρονα να διαχειριστεί το τεράστιο κύμα προσφύγων που έχουν φτάσει στη χώρα από την Συρία. Αυτή τη περίοδο η Τουρκία έχει στο έδαφος της γύρω στα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και παρά το παιχνίδι που παίζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν παύει αυτό να αποτελεί πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας.

Αυτά συζήτησα πριν λίγες μέρες με εκπροσώπους πολιτών από την Τουρκία. Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω τα ονόματα τους. Οι περιγραφές και οι εμπειρίες που μου μετέφεραν ενισχύουν την ήδη διαμορφωμένη αντίληψη ότι τα πράγματα στην Τουρκία χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα και ρευστότητα.

Η Τουρκία ναι είναι σε κίνδυνο. Σίγουρα πάντως ο Ερτογάν!

*Ευρωβουλευτής

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Εκείνος ο υπουργός έκανε και άλλουσ φόνους. Π.χ. στον συναγωνιστή του Στεφανίδη, κλπ. Γι` αυτόν να ...»
CGA  |  08:29

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Stockwatch: Διολίσθηση στους 5 από τους 6 δείκτες διακυβέρνησης για το 2017, δείχνουν ...»
Yiannos  |  10:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση