ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί ο Σεπτέμβριος είναι μήνας οδοντιάτρου

Της Δρ Άννας Μαρίας Γιαννίκος*

Επιστρέψαμε από τις διακοπές μας πίσω στην γνώριμη καθημερινότητα μας. Ο καιρός ακόμα ευνοεί για μικρές εξορμήσεις αλλά σιγά σιγά προσπαθούμε να μπούμε και πάλι στο πρόγραμμα μας. Αρχίζουμε να οργανώνουμε τα ραντεβού μας, τις υποχρεώσεις μας, την καθημερινότητα μας. Να μπαίνουν όλα σε ένα πρόγραμμα και μια τάξη! Όπως ακριβώς και όταν πηγαίναμε σχολείο!

Μέσα στα ραντεβού που θα πρέπει να κλείσουμε είναι και αυτό του οδοντιατρικού καθαρισμού και του check-up. Ένα ραντεβού πολύ σημαντικό τόσο για την στοματική όσο και τη γενική μας υγεία, δεν είναι άλλο από τον καθαρισμό των δοντιών μας και την κλινική εξέταση, απαραίτητα και τα δύο για την πρόληψη και την προστασία των δοντιών μας.

Το 6μηνιαιο ραντεβού μας για check up και καθαρισμό δεν είναι μόνο αναγκαίο, αλλά και απαραίτητο! Μέσα από αυτό το ραντεβού έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να προλάβουμε τυχόν μεγαλύτερα προβλήματα σε αρχικό στάδιο και να τα καταπολεμήσουμε με τη λιγότερο παρεμβατική θεραπεία.

Ας περιγράψουμε λίγο πιο αναλυτικά τα βήματα που ακολουθούμε σε αυτό το οδοντιατρικό ραντεβού.

Πρώτα - πρώτα πώς κάνουμε τη θεραπεία πιο ευχάριστη για τον ασθενή μας; Ξεκινάμε βάζοντας ένα τοπικό αναισθητικό gel στα ούλα με ευχάριστη γεύση για να μουδιάσουν, με αποτέλεσμα η εμπειρία του καθαρισμού να είναι εντελώς ανώδυνη. Ακολούθως χρησιμοποιούμε τη συσκευή των υπερήχων για να απομακρύνουμε την πέτρα και τις χρωστικές που δημιουργήθηκαν από τις διατροφικές μας συνήθειες. Για τη λείανση, το γυάλισμα των δοντιών και για την αφαίρεση των δύσβατων χρωστικών, όπως είναι αυτές μεταξύ των μεσοδοντίων χώρων επιλέγουμε το airflow, μια ειδική συσκευή που χαρίζει εξαιρετικά φωτεινά αποτελέσματα και λειτουργεί με τη δύναμη του αέρα.

Αφού ολοκληρώσουμε και αυτό στο στάδιο, προχωρούμε στην κλινική εξέταση που μπορούμε να την κάνουμε και με τη βοήθεια της ενδοστοματικής κάμερας, ώστε ο ασθενής να έχει τη δυνατότητα να βλέπει και ο ίδιος στην οθόνη της τηλεόρασης τα προβλήματα που τυχόν εντοπίσουμε.
Σίγουρα είναι πολύτιμη η διάγνωση μιας μικρής τερηδόνας που χρειάζεται ένα μικρό σφράγισμα παρά μια μεγάλης που ενδεχομένως να χρήζει ακόμα και τη θεραπεία της απονεύρωσης.

Εάν διαγνωσθεί κάποιο ουλικό πρόβλημα μπορούμε να προχωρήσουμε σε εφαρμογή του λέιζερ, ώστε να εξολοθρευθούν τα μικρόβια που το προκαλούν. Σαν αποτέλεσμα το πρόβλημα των ούλων θεραπεύεται πλήρως και άμεσα.

Προσοχή! Κατά τη διάρκεια του ραντεβού αυτού έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να απομακρύνουμε την πέτρα, να προλάβουμε μικρά οδοντικά προβλήματα, να θεραπεύσουμε μικρά ουλικά, αλλά και να σχεδιάσουμε τον προσωπικό κύκλο φροντίδας βάση των αναγκών και δυσκολιών του ασθενούς. Θα δώσουμε οδηγίες για την κατάλληλη οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, ανάλογα με τα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς και τα σωστά οδοντικά μεσοδόντια βοηθήματα σύμφωνα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς.

Τέλος, με την κλινική εξέταση ανακαλύπτουμε τυχόν βλαβερές διατροφικές συνήθειες για τα δόντια του κάθε ασθενούς και έτσι με την επισήμανση αυτή, έχει ο ασθενής τη γνώση να τις περιορίσει και να τις αναχαιτίσει!

*Χειρουργός Οδοντίατρος

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X