ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η 71η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Του Αντώνη Στ. Στυλιανού*

Η Σύνοδος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού δυο μείζονα ζητήματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της: πρώτον, η εφαρμογή των νέων στόχων για την αειφόρο ανάπτυξη που περιλαμβάνονται στην Ατζέντα 2030 που υιοθετήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 κατά την διάρκεια της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης και δεύτερον την Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών μελών του ΟΗΕ για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή των στόχων της Ατζέντας 2030, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016 και η οποία περιλαμβάνει 17 γενικούς στόχους για την παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη. Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και η παγκόσμια κοινότητα στο σύνολό της θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να τερματιστούν όλες οι μορφές φτώχειας, η καταπολέμηση της ανισότητας, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και η συνολική προσπάθεια σεβασμού και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά την διάρκεια της έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη νέα περίοδο, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών των Κρατών-Μελών του ΟΗΕ για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Η Σύνοδος αυτή είναι η πρώτη τέτοια Σύνοδος που πραγματοποιείται στο πιο ψηλό επίπεδο και στόχο έχει την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αυτής κρίσης που σήμερα αριθμεί 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που έχουν μεταναστεύσει (μεταξύ των οποίων περίπου 65 εκατομμύρια που είναι πρόσφυγες), δηλαδή 1 στους 7 ανθρώπους που ζουν σήμερα στον πλανήτη.

Συνολικά υπάρχουν 173 θέματα τα οποία θα απασχολήσουν την 71η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την συζήτηση για την απαγόρευση χρήσης των πυρηνικών όπλων, την προώθηση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και της αειφόρου ανάπτυξης, την πρόληψη των συρράξεων, την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, την ανάπτυξη στην Αφρικανική ήπειρο, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον συντονισμό των ανθρωπιστικών δράσεων του Οργανισμού, ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την δικαιοσύνη και ζητήματα που αφορούν στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου 2017 θα διοριστεί ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο 9ος στη σειρά, μέσα από μια μυστική διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση