ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αιδώς Α(ρ)γ(ε)ίοι:

Toυ Γιώργου Χαραλάμπους

Οι διαστάσεις των πρόσφατων δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου, χρήζουν κοινωνιολογικής μελέτης. Οι απόψεις αυτές δεν είναι τα ακραία σενάρια μιας κανονικής κατανομής των απόψεων της Κυπριακής κοινωνίας. Η έλλειψη ανοχής στη διαφορετικότητα ακουμπά πολλές πτυχές της Κυπριακής πραγματικότητας. Μήπως αποδεχόμαστε ευκολότερα τη διαφορετικότητα των ξένων μεταναστών, των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας, των ανθρώπων που επιλέγουν να έχουν μια διαφορετική αμφίεση; Οτιδήποτε αποκλίνει του μέσου αντικατοπτρισμού μας, μας οδηγεί σε περιστατικά βίας, έξαρσης του “bullying”, ρητορικών μίσους και σε καλλιέργεια αντιπαράθεσης.

Και ενώ η Ευρωπαϊκή σκέψη οικοδομείται στις αρχές της ανεκτικότητας, στο σεβασμό της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ενώ η σύγχρονη καθολική εκκλησία βαδίζει στα ίδια μονοπάτια με τον Πάπα Φραγκίσκο να καλεί την Εκκλησία να ζητήσει συγγνώμη σε όποιον ομοφυλόφιλο τυχόν προσέβαλε, στην αντίπερα όχθη ο ανατολίτης προκαθήμενος μεταφέρει ο ίδιος τη ξετσίπωτη, αναίσχυντη άποψη ότι οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να ντρέπονται.

Αιδώς Αργείοι! Γιατί η σύγχρονη κοινωνία μας σας παρέχει το βήμα να εκφράζεστε μέσα από τους θεσμούς του κράτους με σκοπό να απαλείφεται τη ρητορική μίσους με τη διδασκαλία βασικών αρχών ηθικής και κανόνων συμπεριφοράς βάση των οποίων κανένας σύγχρονος και νοήμων άνθρωπος δε διαφωνεί και δεν αντιτίθεται. Αν η ρητορική μίσους έναντι ορισμένων ομάδων της κοινωνίας σας εκφράζει προκαθήμενε της εκκλησιάς και των υπολοίπων εκπροσώπων της, τότε ίσως να μη συμβαδίζετε με τη σύγχρονη αντίληψη της ηθικής. Τότε και η κοινωνία θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στήριξη και το χώρο που σας παρέχει. Και ως ένας ακόμη «Φετουλάχ Γκιουλέν» μπορείτε να κτίσετε τα σχολεία σας και να μολύνετε όπως νομίζετε τους πολίτες. Αλλά ο δογματισμός σας θα μας βρει απέναντι του. Η διαφορετικότητα είναι προτέρημα, δεν είναι αμαρτία.

*Οικονομολόγος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση