ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύο εβδομάδες πριν από την αλήθεια

*Του Νίκου Κατσουρίδη

Μας χωρίζουν μόλις 15 μέρες από τη μέρα της συνάντησης των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Γενεύη και την έναρξη στις 12 Ιανουαρίου, δηλαδή 18 μέρες, της Διεθνούς ή πολυμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Χρησιμοποιώ τρεις όρους γιατί ακόμα δεν έχει ξεκαθαρισθεί το τοπίο γύρω από τη σύνθεση και το αντικείμενο της διάσκεψης. Επιμένω να χρησιμοποιώ τον όρο Διεθνής Διάσκεψη και να προσδιορίζω ότι το περιεχόμενο της αφορά τη διεθνή πτυχή (Ασφάλεια,Εγγυήσεις, Στρατεύματα, Έποικοι),γιατί συμμερίζομαι την άποψη πως πρέπει να δίνουμε τη θετική ερμηνεία στα συμβάντα. Λέγοντας αυτό όμως δεν κλείνω τα μάτια στο γεγονός ότι το ανακοινωθέν της 1ης Δεκεμβρίου μιλάει για συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών και θα κληθούν άλλοι, αν κριθεί αναγκαίο.

Εξ ου και ο αγώνας από ελληνοκυπριακής πλευράς και κυβέρνησης να διασφαλισθεί η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΚυπριακήςΔημοκρατίας. Βέβαια για να είμαι εντελώς ειλικρινής εξόφθαλμα δεν θεωρούν όλοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά αναγκαία την παρουσία Ρωσίας και Κίνας. Κάποιοι μάλιστα την απεύχονται. Παρ’ όλα αυτά επαναλαμβάνω ότι συμφωνώ με αυτούς που δίνουν τη θετική ερμηνεία των πραγμάτων. Άλλωστε σε λίγες μόνο μέρες όλα θα είναι ξεκάθαρα. Μέσα σ’ αυτά τα δεδομένα στα αυτιά μου ακούστηκε πολύ θετικά η δήλωση της κυβέρνησης ότι ξεκαθαρίστηκε το θέμα της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη. Σημαντικότατο και εκ των ων ουκ άνευ. Και βέβαια όταν μιλάει για ξεκαθάρισμα η κυβέρνησή μας είμαι σίγουρος ότι εννοεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα ως πλήρες και ενεργό μέλος της Διάσκεψης. Αυτό είναι όντως επιτυχία και το χαιρετίζω!

 Παραμένουν την ίδια στιγμή και άλλα θέματα ανοικτά ώς τις 9 και 12 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Τόσο διαδικαστικά όσον και ουσιαστικά. Πρώτα τα διαδικαστικά. Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη είναι ανοικτό το θέμα της σύνθεση της και ιδιαίτερα της συμμετοχής των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εμείς τα θέλουμε εκεί παρόντα και ενεργά και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία όχι.

Διερωτώμαι όμως. Αρκεί η άρνηση του κ. Ακιντζί και της Τουρκίας να αποτρέψει την παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία είναι οι εντολείς του γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος θα αποστείλει τις προσκλήσεις για τη Διεθνή Διάσκεψη; Σίγουρα όχι. Δεν είναι και τόσο ισχυρή η Τουρκία. Κάτι άλλο συμβαίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ορισμένα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν επιθυμούν την παρουσία άλλων μονίμων μελών. Και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την παρουσία Ρωσίαςκαι Κίνας. Ειδικά της Ρωσίας. Οι Η.Π.Α και το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι η Κύπρος είναι αποκλειστικά στη δική τους αρμοδιότητα. Μας θεωρούν με όρους της αγοράς, «κατάστημα» υπό την «υψηλή προστασία» τους. Περιοχή αποκλειστικά δικού τους ζωτικού ενδιαφέροντος και συμφέροντος.

Οπότε θέλουν να διασφαλίσουν τόσο μέσω της διαδικασίας όσον και της ουσίας ότι η λύση του Κυπριακού θα εξυπηρετήσει τα δικά τους πολλαπλά συμφέροντα. Συμφέροντα τα οποία τώρα ενισχύονται με την παρουσία του κολοσσού ExxonMobil στο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ. Το άλλο διαδικαστικό που αφορά στη Διεθνή Διάσκεψη είναι το περιεχόμενό της. Ορθά η ελληνοκυπριακή και η Ελλάδα ως εγγυήτρια, θεωρούν ότι θα επικεντρωθεί στα θέματα που αφορούντις άλλες χώρες, εγγυήτριες και μη. Δηλαδή Εγγυήσεις, Ασφάλεια,Στρατεύματα κ.λπ. Η Τουρκία επιθυμεί να εμπλέξει αυτά τα θέματα με θέματα της εσωτερικής πτυχής όπως π.χ. Εδαφικό, Περιουσιακό και άλλα για να εκβιάσει. Και τέλος στο διαδικαστικό κομμάτι και ως συνέχεια του προηγούμενου σημείου είναι η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία ή να είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας σε όλα τα ανοικτά ζητήματα πριν αρχίσει η Διεθνής Διάσκεψη. Αλλιώς τα περιθώρια επιτυχίας περιορίζονται δραστικά. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί έντονα ο κ.Αϊντε. Γιατί ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι αν δεν καθόριζε ημερομηνία για Διεθνή Διάσκεψη (αυτός είπε Διάσκεψη για Κύπρο) δεν θα είχαμε κινητοποίηση. Παραδέχτηκε με άλλα λόγια ότι ο καθορισμός ημερομηνίας ήταν μοχλός πίεσης για
να προχωρήσει η συζήτηση επί της ουσίας.

Η ουσία λοιπόν σήμερα ποια είναι; Ότι παραμένουν σοβαρότατες διαφωνίες. Άλλες υψηλότερης και άλλες χαμηλότερης έντασης. Σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια. Εκεί όμως που επί του παρόντος φαντάζουν ανυπέρβλητες είναι οι εξής: Στρατεύματα,Εγγυήσεις και εκ Περιτροπής Προεδρία. Ποιες είναι οι διαφορές, είναι πολύ καλά γνωστές. Ποιο το μέγεθός τους, επίσης.

Ενδεικτικά πριν από τρεις μέρες ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι χωρίς εκ περιτροπής προεδρία δεν θα πάμε ούτε σε δημοψήφισμα και ότι λύση χωρίς παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων της Τουρκίας για 15 χρόνια δεν υπάρχει λύση. Και την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι λύση με παραμονή στρατευμάτων και εγγυήσεων δεν μπορεί να υπάρξει και πρόσθεσε και κάτι άλλο ο Πρόεδρος. Δεν μπορούμε, είπε, να αποδεχτούμε λύση που θα αποδίδει στην Τουρκία επικυριαρχικό ρόλο. Πολύ ορθώς, αν και κινδυνεύει κάποιοι γνωστοί του να τον συμπεριλάβουν στους απορριπτικούς.

Αυτά είναι τα δεδομένα 15 μέρες πριν από την Γενεύη και 18 μέρες πριν από τη Διεθνή Διάσκεψη. Ζητούμενο είναι στον εναπομείναντα χρόνο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία ιδιαίτερα στα θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Είναι δυνατόν η Τουρκία να κάνει το άλμα λογικής που επιβάλλεται; Θα φανεί σύντομα.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους

 

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X