ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καλημέρα 2017

*Του Νίκου Κατσουρίδη

Σήμερα μπήκαμε αισίως στο 2017. Με τις καλύτερες ευχές προς όλους και την ευχή να είναι το νέο έτος, το έτος της Κύπρου μας. Να είναι δηλαδή η χρονιά της απελευθέρωσης,της λύσης και της επανένωσης. Μιας λύσης αρχών βέβαια και όχι της οποιασδήποτε λύσης. Γιατί «μία κακή λύση, είναι το ίδιο καταστροφική όπως και η μη λύση» όπως είπε και ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κ.Δ. και διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο όμως υπάρχουν ορισμένα προαπαιτούμενα. Και αυτά είναι η λύση να στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ περί Κύπρου, τις αποφάσεις περί Κύπρου και αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Ζητήματα τα οποία ως πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων κωδικοποιήθηκαν στον
ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτέμβρη 2009.

Όλα αυτά θα πρέπει να βρουν την έκφρασή τους στη συμφωνία λύσης που κατ’ευχή θα επιτευχθεί εντός του 2017. Γιατί όντως η λύση επείγει. Σαράντα δύο χρόνια είναι πολλά. Και η διαρροή του χρόνου επικίνδυνη.

Η διαρροή του χρόνου επιβάλλει κάθε προσπάθεια για λύση άμεσα. Ακριβώς, όμως, επειδή άκρως επικίνδυνη είναι και η κακή λύση, επιβάλλεται άμεση λύση αρχών. Αυτή πρέπει να είναι και η κατευθυντήρια γραμμή στις επικείμενες συνομιλίες της Γενεύης που ξεκινούν σε οκτώ μόλις μέρες. Οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές αυτή τη στιγμή είναι γνωστές και αρκετές. Τόσο στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια του Κυπριακού τα οποία συνιστούν την εσωτερική πτυχή του προβλήματος, δηλαδή τη ρύθμιση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων στο υπό συζήτηση και διαμόρφωση νέο πολιτειακό μόρφωμα της δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας.Το οποίο βεβαίως θα είναι συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.Όσον και στα θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή στα κεφάλαια Ασφάλεια, Εγγυήσεις, Στρατεύματα και Έποικοι. Όλα αυτά εφ’ όσον συμφωνηθούν θα πρέπει να αποδώσουν μια λύση λειτουργική, βιώσιμη και ασφαλή.

Ποτέ ξανά αιματηρές περιπέτειες και συγκρούσεις. Θεμέλιος λίθος για κάτι τέτοιο είναι η σωστή λύση. Πρώτη και κύρια προϋπόθεση η απλή διαπίστωση ότι τίποτε απ’ ό,τι και αν συμφωνηθεί δεν είναι ασφαλές με την παρουσία του τουρκικού στρατού. Όπως είπε και ο Πρόεδρος, «ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει γιατί δεν δεχόμαστε τον εισβολέα ως εγγυητή» και τοποτηρητή με στρατό της ασφάλειάς μας και της βιωσιμότητας και λειτουργικότητας της λύσης, προσθέτω εγώ.

Στη Γενεύη, λοιπόν, στοχεύουμε μια λύση όπως πιο πάνω περιγράψαμε. Γιατί μόνο μια τέτοια λύση θα εγκριθεί σε ένα
αναμενόμενο δημοψήφισμα. Και επειδή ορθά θα υποδειχθεί ότι θα πρέπει να απαντά η λύση και στις ανησυχίες και προσδοκίες της άλλης πλευράς να πω ότι υπάρχουν δικαιολογημένες και μη δικαιολογημένες ανησυχίες. Όπως για παράδειγμα στο θέμα της Ασφάλειας, κατά τη γνώμη, μου είναι αδικαιολόγητη η απαίτηση της άλλης πλευράς για παραμονή τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και μετά τη λύση. Επειδή,όμως, ιστορικά δικαιολογείται η ανασφάλεια και εκ μέρους των συμπατριωτών μαςΤουρκοκυπρίων, ορθά έχει προταθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά μια ενδιάμεση λύση. Την ασφάλεια και των δύο κοινοτήτων για όσο χρόνο κριθεί αναγκαίο και συμφωνηθεί να επιβλέπει μια ειρηνευτική δύναμη εν είδει χωροφυλακής κάτω από την αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο πλαίσιο των σχετικών άρθρων του Χάρτη του Διεθνούς Οργανισμού. Αυτό σε συνάρτηση με τη θέση της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης λογικά πρέπει να απαντά τις ανησυχίες των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων.Όπως λογικά δεν στέκει σε κανένα αιτιλογημένο επιχείρημα και η απαίτηση περί συνέχισης του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων που συνιστούν αποικιοκρατικό κατάλοιπο σε μια χώρα μέλος τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης εν έτει 2017. Άλλωστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα μέσω και όλων των άλλων ρυθμίσεων που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, θα έχει ρόλο και λόγο, θα έχει αποτελεσματική συμμετοχή στη διακυβέρνηση της χώρας μας σε όλους τους τομείς. Εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία και στην οικονομία. Αν και οι δύο πλευρές λειτουργήσουν σ’ αυτό το πλαίσιο στη Γενεύη μπορεί όντως να φτάσουμε σε ευτυχή κατάληξη και να έχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα εντός του 2017.

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση