ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Πενταμερής που είναι πολυμερής + κάτι

*Του Νίκου Κατσουρίδη

Αύριο αρχίζει στη Γενεύη η συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για να ακολουθήσει στις 12/1 η λεγόμενη πενταμερής. Λέω λεγόμενη γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά τώρα για πενταμερή στην οποία ο ίδιος θα παραστεί με διπλή ιδιότητα ενώ ο κ. Ακιντζί λέει κάτι άλλο. Στη διάσκεψη λοιπόν για την Κύπρο που εξαγγέλθηκε ως πενταμερής, έγινε πολυμερής, διεθνής, τετραμερής, εξαμερής, πενταμερής σύν ένα και τελικά πενταμερής + κάτι!

Δεν θα ασχοληθώ με το πώς φτάσαμε να είναι τελικά η πενταμερής…. πενταμερής. Ούτε ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος όχι. Θεωρώ ότι όποιος ελάχιστα παρακολουθεί το Κυπριακό θυμάται ολονών τις δηλώσεις από την 1η Δεκεμβρίου ως τα σήμερα. Εγώ απλά θα υπενθυμίσω ότι από το 1974 και μετά όποτε υπήρξε αντιδικία μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στο τι είχε αποφασιστεί στις κατά καιρούς συνομιλίες πάντα, στο τέλος, έβγαινε δικαιωμένη η τουρκοκυπριακή πλευρά. Είναι γι΄ αυτό που σε ό,τι αφορά τη διαδικασία θα σταθώ σε ένα μόνο σημείο.Την απάντηση Ακιντζί στον Νίκο Αναστασιάδη στη δήλωση του τελευταίου περί παρουσίας του ως ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ταυτόχρονα. Δήλωση η οποία προφανώς υποδηλοί ότι η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη, θα διασφαλιστεί διά του προσώπου του υπό τη δεύτερη του ιδιότητα.

Εδώ να θυμίσω απλά ότι όλοι ορκίζονταν στον λαό ότι διάσκεψη χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν γίνεται. Είναι αδιανόητο κάτι τέτοιο, γιατί συν τοις άλλοις συνιστά και απο αναγνώρισή της. Απάντησε λοιπόν ο κ. Ακιντζί με το εξής σχόλιο: « Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Αυτή είναι μια δήλωση. Δεν μπορούμε να κλείσουμε το στόμα κανενός». Αμφισβητεί σαφώς ο κ. Ακιντζί τα λεχθέντα από τον Πρόεδρο. Το ουσιώδες όμως δεν είναι η αμφισβήτηση. Το ουσιώδες είναι η σιγουριά με την οποία τοποθετείται ο Μουσταφά Ακιντζί. Το ουσιώδες είναι ότι αναφέρεται στον συνομιλητή του, ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας και Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους όρους «ο καθένας» και «ο κανένας». Ο όλος τρόπος της δήλωσης και το λεκτικό ύφος είναι άκρως υποτιμητικό για τον Πρόεδρο και συνομιλητή του. Με αυτό το σημείο να παραμένει διπλής ανάγνωσης από τις δύο πλευρές, προχωρούμε στις συναντήσεις από 9 ως 11 Ιανουαρίου για συζήτηση των διαφωνιών και κενών στα πρώτα τέσσερα (4) κεφάλαια, την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού δηλαδή.

Η προσπάθεια είναι όπως επιτευχθεί στα σημεία αυτά συμφωνία ή τουλάχιστον να φτάσουμε σε αχτίνα συμφωνίας, ειδικά στο εδαφικό. Και εδώ φτάνουμε σε ακόμα ένα διπλής ανάγνωσης σημείο. Από τη μια οι δηλώσεις όλων λένε ότι έτσι ή αλλιώς θα προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι να πραγματοποιήσουν στις 12/1 την πενταμερή, αλλά ο Πρόεδρος την ίδια ώρα δηλώνε ότι αν δεν φτάσουμε σε αχτίνα συμφωνίας στο εδαφικό δεν προχωρούμε στις 12 του μήνα.

Παράλληλα όλοι δηλώνουν πώς όσα θέματα μείνουν ανοικτά από τα πρώτα τέσσερα κεφάλαια, συν αυτά που έτσι ή αλλιώς έχουν μείνει πίσω (100 και πλέον) μεταξύ των οποίων το Σύνταγμα του Ομόσπονδου Κράτους, θα συζητηθούν μετά. Τώρα μάλιστα ορισμένες δηλώσεις ξένων αφήνουν ανοικτό και το ενδεχόμενο να έχει συνέχεια η διάσκεψη της 12ης για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Επιπρόσθετα είναι διπλής ανάγνωσης και ο ρόλος και η παρουσία των παρατηρητών στη Διάσκεψη, δηλαδή Ευρωπαϊκή Ενωση συν μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλος φαίνεται θα είναι στο θέμα των εγγυήσεων και άλλος στο θέμα της ασφάλειας. Και αυτό προς ξεκαθάρισμα.

Και επειδή γίνεται λόγος για σοβαρότητα, πόσο σοβαρό αλήθεια είναι να ειδοποιούνται, όχι να προσκαλούνται οι παρατηρητές τη δωδεκάτη. Είναι σαν να τους λένε, συγγνώμη που ξεχάσαμε να σας καλέσουμε στους γάμους μας αλλά αν θέλετε είμαστε για ένα ποτό! Όπως επίσης πόσο σοβαρό είναι αυτός ο οποίος προσκαλεί, ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., να ενημερώνει το Βρετανό αντιπρόσωπο στον Ο.Η.Ε. ότι θα παραστεί στη διάσκεψη της Γενεύης! Καλά ως τι τον ενημερώνει; Ως οικοδεσπότη, συντονιστή; Τι τέλος πάντων; Για να κλείσω με τα διαδικαστικά που όμως επηρεάζουν την ουσία, θεωρώ ότι στην πραγματικότητα ουδένα, εξέπληξε το γεγονός ότι η Πενταμερής είναι τελικά Πενταμερής κατά Ακιντζί και πενταμερής + κάτι κατά Αναστασιάδη.

Ολοι από μέσα τους αυτό ανέμεναν πως θα ήταν. Γι΄ αυτό και η οξύτητα των αντιδράσεων δεν ήταν του ιδίου επιπέδου π.χ. με τις αντιδράσεις μετά το δείπνο.Τώρα για ό,τι αφορά την ουσία, την οποία θα μπορούμε να κρίνουμε προϊόντος του χρόνου και με πλήρη ενημέρωση, να σταθώ μόνο σ΄ ένα σημείο από τα πολλά και αποκαλυπτικά που είπε ο Πρόεδρος στη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στον «ΠΟΛΙΤΗ». Είπε λοιπόν ότι δεν έχει ΄΄κόκκινες γραμμές΄΄. Δεν ξέρω πώς κάποιος άλλος ερμηνεύει αυτή τη θέση. Στο δικό μου μυαλό η δήλωση αυτή ανακάλεσε στη μνήμη μου μια τοποθέτηση από το παρελθόν. Τη θέση΄΄όλα στο τραπέζι΄΄ και όσα αυτή επέφερε. Με την ευχή από αύριο όλα να εξελιχθούν θετικά κατευοδώνει πιστεύω όλη η Κύπρος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καλή επιτυχία Πρόεδρε!

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση