ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:16
 

Εφαρμογή ΜΟΕ και μετά δημοψήφισμα

* Της Ρένας Χόπλαρου

Το δημοψήφισμα ήταν ένα καλό εργαλείο που εισήχθη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού γιατί έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να υπερπηδήσουμε την άρνηση του Ντενκτάς.  

Εάν υπάρχει ζωή μετά θάνατον αυτή τη στιγμή ο Ντενκτάς κάθεται πάνω σε ένα συννεφάκι και κρατά την κοιλιά του από τα γέλια. Μας την έφερε για τα καλά. Ως θέση αρχής είμαι εναντίον των δημοψηφισμάτων αλλά γνωρίζω καλά ότι η  απόφαση για το όποιο σχέδιο στο Κυπριακό θα γίνει μέσω δημοψηφίσματος. Το σέβομαι αυτό. Διατυπώνω ωστόσο τον προβληματισμό μου. Εάν κάναμε δημοψήφισμα για το κούρεμα στην Κύπρο δεν θα περνούσε.

Το 2010 ο ισλανδικός λαός απέρριψε με το σοβιετικό ποσοστό 98% την πρόταση της κυβέρνησής του, ενώ το 2011, αφού ουσιαστικά οι ισλανδικές τράπεζες είχαν ήδη τεθεί εκτός διεθνούς πιστωτικού συστήματος, το ποσοστό αυτό εξακολουθούσε να είναι 60%. Εάν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος έκανε δημοψήφισμα για την ένταξή της Ελλάδας στην ΕΟΚ το πιθανότερο είναι να άκουγε ένα ηχηρό όχι. Το ίδιο και ο Σημίτης για το ζήτημα των ταυτοτήτων. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Δεν έχει νόημα να συνεχίσω άλλο.  Στα δημοψηφισματική δημοκρατία (δεν ξέρω πώς ακριβώς μεταφράζεται ο όρος plebiscitary democracy) χάνεται η αντιπροσωπευτικότητα.

Αυτή η έλλειψη ισχυρών ενδιάμεσων φορέων δράσης μπορεί να οδηγήσει είτε στη χειραγώγηση των «μαζών» από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες είτε στην αδυναμία των τελευταίων να αντισταθούν σε λαϊκιστικές πιέσεις εκ των κάτω. Αυτή η συνθήκη ισχύει ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής.

Κανείς δεν μπορεί να την αγνοεί ειδικά εάν θέλει να κερδίσει το δημοψήφισμα. Υπάρχει τρόπος να το ξεπεράσουμε αυτό; Είναι λάθος να μειώνουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Αυτό ευνοεί μόνο τις δυνάμεις που προτιμούν το status quo. Καταγράφω μια πρόταση:

Τα ΜΟΕ όπως και αρκετά κομμάτια από αυτά που συμφωνήθηκαν να γίνουν κομμάτι του πλαισίου εφαρμογής της λύσης. Να εφαρμοστούν για δύο ή/και τρία χρόνια, οι συνομιλίες να συνεχίσουν σε εκείνα τα κομμάτια που υπάρχουν διαφορές και μετά να γίνουν τα δημοψηφίσματα.

Έτσι θα δοθεί μια πραγματική ευκαιρία στους πολίτες να μετρήσουν τα θετικά ή τα αρνητικά της λύσης ενώ ταυτόχρονα οι δημαγωγοί χάνουν τη δαμόκλεια σπάθη τους: το δημοψήφισμα. Εάν τελικά οι πολίτες αποφασίσουν ότι δεν τους συμφέρει η λύση θα έχουν κάθε δικαίωμα να την απορρίψουν. Δεν χάνουν τα δικαιώματά τους. Εν κατακλείδι, πάντα υπάρχουν πρακτικές προτάσεις για να προχωρήσουμε.

Το όλα ή τίποτα θα ακούγεται όλο και πιο άδικο όσο θα περνούν οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια. 

ΣΧΟΛΙΑ

ο ισλανδικός λαός ΔΕΝ έχει υποστεί εισβολή και δεν είναι ημικατεχόμενη η χώρα.Το δημοψήφισμα είναι άκρως ΠΑΡΑΝΟΜΟ!!!ΜΟΕ? μα ποια ΜΟΕ?πού πότε και πώς είδατε ΜΟΕ?Μόνο πανηγύρια, βολτες, θεατρα και ταβλι σε καφενεία με τον ψευδοπρόεδρο.Δεν είναι δυνατόν να έχουμε κατοχή με τους Ε/κς εκτοπισμένους, τους Τ/κς να λυμαίνονται τα σπίτια και τις περιουσίες τους και ταυτόχρονα να τους προσφέρουμε όλων των ειδών ΜΟΕ.
Κάτι αρχήν όσοι Τ/κ και άλλοι "κάτοικοι" των κατεχομένων θέλουν να κυκλοφορούν στις ελεύθερες περιοχές να εγγράψουν τα οχήματα τους στις νόμιμες αρχές της Κ.Δ., να καταβάλλουν τις ετήσιες άδειες κυκλοφορίες, να κάνουν τον νόμιμο Τεχνικό Έλεγχο των οχημάτων τους σε αναγνωρισμένα Κέντρα του κράτους, να κατέχουν άδεια οδηγού της Κ.Δ. και να ασφαλίζουν τα οχήματα τους σε νόμιμες ασφαλιστικές εταιρείες του Ευρωπαϊκου μας κράτους.
Με αυτό τον τρόπο θα διαφανεί αν οι Τουρκοκύπριοι έχουν πρόθεση να ενταχθούν στο νόμιμο κράτος ή να παραμείνουν στη παρανομία στο κράτος του Ακκιντζί και Ερντογάν.
Μετά από αυτή τη πρώτη κίνηση να ακολουθήσουν μέτρα σχετικά με τις ταυτότητες και διαβατήρια της Κ.Δ. και όλα τα άλλα ΜΟΕ που εξακολουθούμε βλακωδώς να τους προσφέρουμε για 14 χρόνια. Αυτά τα ΜΟΕ που τους προσφέρθηκαν για να αποτελέσουν κίνητρα αντίστασης προς τη κατοχή και που αποδείχθηκαν πως ενήργησαν σαν αντικίνητρα. Οι "αδελφοί" μας Τ/κ δέχθηκαν με χαρά τα δώρα που τους προσφέραμε και ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται τις περιουσίες μας και τα άλλα δώρα της τουρκικής κατοχής.

Νεκτάριος Σωκράτους
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Ξεκίνησε η συγγραφή του πορίσματος για ΣΚΤ

«Aγαπητοί Επίτροποι, να είστε έτοιμοι ή να σας γιουχαϊσουν ή να σας χειροκροτήσουν!»
ΑΚΑ  |  09:54

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση