ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:22
 

Η διαδικασία παραχώρησης βίζας, τροχοπέδη στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων

* άρθρο του Φλώρου Βωνιάτης, CEO Πρόεδρος Συμβουλίου, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Newsroom K

Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Κύπρο, με βάση πρόσφατη έρευνα, είναι ένα πολύ υποσχόμενος τομέας με μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου στην προσπάθεια τους για προσέλκυση ποιοτικών και οικονομικά ευκατάστατων φοιτητών στην Κύπρο, ώστε να καταστεί η Κύπρος ανταγωνιστικός προορισμός Ανώτατης Εκπαίδευσης, αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πολλών άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα Πανεπιστήμια μας σήμερα ανταγωνίζονται Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μεγαλύτερων χωρών με μακράv ακαδημαϊκή παράδοση και ιστορία, τα οποία έχουν αμεσότερη στήριξη και εξυπηρέτηση από τις δικές τους κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τα Κυπριακά Πανεπιστήμια έχουν τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές, κατάλληλα καταρτισμένο Ακαδημαϊκό και Διοικητικό προσωπικό και μπορούν να προσελκύσουν φοιτητές από άλλες χώρες. Δυστυχώς, οι διαδικασίες έκδοσης φοιτητικής βίζας είναι ανασταλτικές σε αυτή την προσπάθεια λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών των δικών μας κυβερνητικών υπηρεσιών. Αυτό όχι μόνο δεν υποβοηθά τα δικά μας Πανεπιστήμια να είναι ανταγωνιστικά, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί κλίμα αναξιοπιστίας με τους συνεργάτες εκπαιδευτικούς συμβούλους του εξωτερικού οι οποίοι προτιμούν να στέλνουν φοιτητές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες διαθέτουν απλές και σύγχρονες διαδικασίες έκδοσης φοιτητικής βίζας. Επίσης σε αυτές τις χώρες δίνεται το δικαίωμα στους φοιτητές να εργάζονται (part time-internship) σε εργασία που αφορά το θέμα σπουδών τους.

Στην χώρα μας ούτε αυτό το δικαίωμα παρέχεται, παρά μόνο σε περιορισμένους τομείς εργασίας, που ανταποκρίνονται σε φοιτητές πολύ περιορισμένων κλάδων σπουδών.

Θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ο μηχανισμός που να επιτρέπει στα ίδια τα πανεπιστήμια, αφού εξετάσουν με τα σωστά οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια την αίτηση κάποιου αλλοδαπού και είναι ικανοποιημένοι, να εκδίδουν προσωρινή φοιτητική βίζα. Με αυτό το τρόπο θα μπορεί να εγγράφεται ο φοιτητής σε πιο μικρό χρονικό διάστημα, και δεν θα καταλήγει σε Πανεπιστήμιο άλλης χώρας. Με την είσοδο του στην χώρα μας, το ίδιο το Πανεπιστήμιο να έχει την ευθύνη για έκδοση κανονικής φοιτητικής βίζας πάντα σε συνεννόηση και με την εποπτεία των κρατικών υπηρεσιών. Το κράτος μπορεί να καθορίσει αυτές τις διαδικασίες, να ζητήσει ανάλογες δεσμεύσεις και εγγυήσεις από τα Πανεπιστήμια καθώς και να έχει την απόλυτη εποπτεία, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή χρήση αυτής της διακριτικής εξουσίας που θα παρέχει στα Πανεπιστήμια.

Τα Πανεπιστήμιά μας θα πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά τόσο για την προσωρινή φοιτητική βίζα όσο και για δυνατότητα εργασίας για απόκτηση εμπειρίας στον κλάδο σπουδών. Παρόμοια συστήματα υπάρχουν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης και πρέπει να υιοθετηθεί και από την Κύπρο.

Φλώρος Βωνιάτης, CEO Πρόεδρος Συμβουλίου, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Καθηγητής Γυμνασίου θετικός στο νάρκοτεστ στη Λεμεσό

«αμάν κακό!!!! δηλαδή, κατά τον αρθρογράφο οι ολλανδοί, πορτογάλλοι, ισπανοί, βέλγοι, ελβετοί, ιταλοί, ...»
αγια ολαν  |  15:50

Χλωρακιώτης: Από τη ΣΠΕ Στροβόλου τα δάνειά μου των 18 εκατ. ευρώ

«το ότι σεν είσαι στην φυλακή είναι το πρόβλημα αυτού του τόπου....»
Αρμαγεδών  |  13:09

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Εκείνος ο υπουργός έκανε και άλλουσ φόνους. Π.χ. στον συναγωνιστή του Στεφανίδη, κλπ. Γι` αυτόν να ...»
CGA  |  08:29

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση