ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:45
 

Ο εφιάλτης της Περσεφόνης

*Του Γιώργου Περδίκη

Η Περσεφόνη είναι μια νεαρή δασκάλα σε Δημοτικό Σχολείο της Λευκωσίας. Εκείνη τη νύχτα ήταν πολύ κουρασμένη. Είχε μόλις επιστρέψει από τη διαδήλωση έξω από τη Βουλή ενάντια στην απόφαση της Κυβέρνησης να ξεριζώσει τα δέντρα στη Λεωφόρο Αγλαντζιάς στη Λευκωσία.

«Τα δέντρα δεν μπορούν να σταματούν την ανάπτυξη», δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός.

«Τελικά δεν αλλάζει αυτός ο τόπος», σκέφτηκε η Περσεφόνη. Η μητέρα της, μια συνταξιούχος του δημοσίου, την καλωσόρισε και έστρωσε για βραδινό.

Έγειρε στον καναπέ και πάτησε το κουμπί του τηλεκοντρόλ. Στην οθόνη η ξανθή εκφωνήτρια εξηγούσε τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης. Σίγουρος στο δεύτερο γύρο ο νυν Πρόεδρος και μόνο ο Νικόλας τον πλησιάζει.

«Τελικά δεν αλλάζει αυτός ο τόπος», σκέφτηκε και πάλι και έριξε μια Κυπριακή βρισιά. «Εγώ δεν πάω να ψηφίσω», μουρμούρισε και χώθηκε πιο βαθιά στον καναπέ.

Κάπου εκεί ήρθε κι ο ύπνος να ξεκουράσει τα ταλαιπωρημένα της όνειρα.

Ήρθε η μέρα των εκλογών, η Περσεφόνη δεν πήγε στην κάλπη. Στο δεύτερο γύρο κονταροχτυπήθηκαν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο νυν Πρόεδρος βγήκε πανηγυρικά και με μεγάλη διαφορά. Η Περσεφόνη πήγε εκδρομή στο Τρόοδος εκείνη τη μέρα.

Από τον πρώτο μήνα η νέα Κυβέρνηση – που ήταν η παλιά – ολοκλήρωσε ότι ξεκίνησε την προηγούμενη πενταετία. Η Περσεφόνη περνούσε κύματα αγανάκτησης. Πρώτα η άδεια για το μεγάλο τουριστικό συγκρότημα στην παραλία των χελώνων στην Πόλη Χρυσοχούς, μετά το έργο του Αρχιεπισκόπου στη Γεροσκήπου πάνω στα αρχαία, κόπηκαν τα 2500 δέντρα στο Πέρα Πεδί, έγινε το πάρκο κροκοδείλων, πουλήθηκε το Τρόοδος….

Μέχρι τον Ιούνιο μπήκαν και οι μπουλντόζες στο Δάσος Ακαδημίας για να γίνει – επιτέλους – η Λεωφόρος Ακαδημίας που θα ενώνει τη νότια με τη βόρεια Λευκωσία.

Ο Υπουργός είπε: «Τα δέντρα δεν μπορούν να σταματούν την ανάπτυξη».

Η Περσεφόνη τα πήρε στο κρανίο. Βγήκε στο facebook, στο twitter, στις εφημερίδες, στα portal παντού. Μάζεψε και άλλους νέους. Οργάνωσαν και διαδήλωση. Δέθηκαν με αλυσίδες στα δέντρα. Η Περσεφόνη αρχηγός. Κρατούσε την ντουντούκα και φώναζε: «Ξύπνα λαέ, σου παίρνουν το οξυγόνο. Ξύπνα λαέ, σου κόβουν το πράσινο. Ξύπνα λαέ, σου κλέβουν την ελπίδα».

«Ξύπνα Περσεφόνη», άκουσε μέσα στον ύπνο της η Περσεφόνη. «Ξύπνα κόρη μου, άργησες για το σχολείο», άκουσε τώρα πιο καθαρά τη φωνή της ηλικιωμένης μητέρας της.

Καθώς οδηγούσε εκείνο το πρωί προς το σχολείο της, σκεφτόταν τον εφιάλτη της προηγούμενης νύχτας. Έσφιγγε στο χέρι το τιμόνι και όλο και περισσότερο τη γέμιζε ο θυμός και η αποφασιστικότητα.

«Όχι, δεν θα αφήσω τον εφιάλτη να γίνει πραγματικότητα», είπε φωναχτά στον εαυτό της. «Ξέρω τι πρέπει να κάνω και θα το κάνω. Τώρα είναι η ώρα μας, είναι η ώρα της γενιάς μας. Είναι η ώρα της αλλαγής».

*Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση