ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι δύο επιλογές και η ψήφος

Του Τάκη Χριστοδούλου*

Έχουμε δύο επιλογές μπροστά μας και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προσεκτικά την ψήφο μας στις εκλογές του επόμενου μήνα

Το 1990, οι Νοτιοαφρικανοί ψηφοφόροι είχαν δύο επιλογές για να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Το πρώτο ήταν να διατηρηθεί την υπάρχουσα κατάσταση που θα οδηγούσε σε μεγάλο εμφύλιο πόλεμο, καταστρέφοντας τη χώρα και οδηγώντας σε πολλούς θανάτους. Το δεύτερο ήταν να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι και να αποφασίσουμε για ένα μέλλον για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φύλου ή γλώσσας και να συμφωνήσουμε σε ένα νέο σύνταγμα για όλη τη Νότια Αφρική που θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών της. Είμαι της άποψης ότι η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ίδιες επιλογές στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές

Η δεύτερη εναλλακτική είναι να πιέσουμε προς μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους ομολόγους μας για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής διαμεσολάβησης που θα οδηγήσει σε πιθανή επανένωση

Η πρώτη επιλογή είναι να επικρατήσει το στάτους κβο μιας νότιας και βόρειας Κύπρου και να εξελιχθεί σε δύο ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη που έχουν υψηλό κίνδυνο το βόρειο τμήμα να γίνει τελικά επαρχία της Τουρκίας και τελικά να ξεπεράσει ολόκληρη την Κύπρο. . Η δεύτερη εναλλακτική είναι να πιέσουμε προς μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους ομολόγους μας για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής διαμεσολάβησης που θα οδηγήσει σε πιθανή επανένωση.

Πιστεύω ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πρώτη επιλογή είναι οι εξής:

* Περίπου 180 χιλιόμετρα της μεραρχίας στην Κύπρο γίνεται σύνορο που παρακολουθείται από τουρκικά στρατεύματα.

* Η πιθανή απόσυρση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο που παρακολουθεί την πράσινη γραμμή. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτή η απόσυρση, τα τουρκικά στρατεύματα θα καταλάβουν την ουδέτερη περιοχή και αυτή θα απορροφηθεί στο βορρά. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τη δυνατότητα να το αποτρέψει. Παρά τις λεκτικές αντιρρήσεις, η διεθνής υποστήριξη δεν θα υπάρξει, κάτι που θα οδηγήσει στο πουθενά.

* Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη με πληθυσμό περίπου 85 εκατομμυρίων ανθρώπων και ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατιωτικός στο ΝΑΤΟ.

* Τα σύνορα θα μπορούσαν να είναι μια περιοχή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση, την οποία η Δημοκρατία δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει.

* Αυτή η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αντίκτυπο στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, κάτι που είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

* Υπάρχει πιθανός κίνδυνος απώλειας της ένταξης στην ΕΕ που θα καταστήσει την Κύπρο ευάλωτη.

* Όσο υπάρχει η παρούσα κατάσταση, δεν μπορεί να ελεγχθεί η είσοδος λαθρομεταναστών που περνούν την πράσινη γραμμή, επιτρέποντας στην Κύπρο να πλημμυρίσει από ανθρώπους που δεν προσφέρουν τίποτα στη χώρα και κοστίζουν χρήματα στην κυπριακή κυβέρνηση.

* Αυτό οδηγεί επίσης στον κίνδυνο να μετατραπεί το δημογραφικό μας σε απομείωση των ντόπιων Κυπρίων, να γίνει οικονομικό βάρος για το κράτος.

* Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να κάνουμε αυτό που είναι σωστό και προς το συμφέρον της Κύπρου και του λαού της. Είναι το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας μετά από 47 χρόνια κατοχής και πολυάριθμες ανεπιτυχείς προσπάθειες να καταλήξουμε σε μια λύση για να κάνουμε το σωστό και να επιτρέψουμε στη χώρα να ευημερήσει και να βελτιώσει τη ζωή όλων των πολιτών κάτω από μια ενωμένη Κύπρο.

Τα πλεονεκτήματα της δεύτερης επιλογής είναι:

* Μια πολιτική λύση που θα δώσει στην Κύπρο πολιτική σταθερότητα επιτρέποντας στους επενδυτές να έχουν την άνεση ότι όποια επένδυση γίνει θα είναι ασφαλής.

* Κάτω από το λάβαρο της ενωμένης Κύπρου η χώρα θα αναπτυσσόταν και θα ευημερούσε και θα της επέτρεπε να πάρει τη θέση της ανάμεσα στον υπόλοιπο κόσμο με υπερηφάνεια και αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα.

* Σε όλους τους πολίτες που έχουν αφαιρεθεί από τις περιουσίες τους ως αποτέλεσμα της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, είτε Τουρκοκύπριοι είτε Ελληνοκύπριοι, θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσουν εκ νέου τις περιουσίες τους.

* Ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα, εξαλείφοντας τον πιθανό κίνδυνο σύγκρουσης που η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.

* Δεν θα υπάρχει η πράσινη γραμμή «σύνορα» μεταξύ βορρά και νότου, η οποία θα επιτρέπει στα συστήματα ελέγχου να διαχειρίζονται την είσοδο στη χώρα από οποιονδήποτε μέσω των νόμιμων λιμανιών εισόδου της (μόνο λιμάνια και αεροδρόμια). Με αυστηρότερους νόμους για τον έλεγχο της μετανάστευσης, αυτό θα μειώσει δραματικά τη ροή παράνομων προσώπων στο πλαίσιο μιας ενοποιημένης Κύπρου.

* Με μια λύση, η ευκαιρία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα έδινε στους πολίτες την άνεση να γνωρίζουν ότι τα δικαιώματά τους έχουν εξασφαλιστεί βάσει ενός νέου συντάγματος που θα προστατεύει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φύλου και γλώσσας. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ η εγγύηση για την ύπαρξη όλων των Κυπρίων είναι εξασφαλισμένη.

* Η ενοποίηση της Κύπρου θα ενισχύσει και θα αυξήσει τον σεβασμό της ένταξής μας στην ΕΕ, τον ΟΗΕ και διεθνώς.

* Αυτό δυνητικά θα επιτρέψει στην Κύπρο να γίνει η «Σιγκαπούρη της Ευρώπης» που θα έχει σημαντική ώθηση για τις επενδύσεις και την οικονομία, ωφελώντας το ΑΕΠ της Κύπρου.

* Μεγαλύτερη σταθερότητα στη διακυβέρνηση της χώρας και κεντρική κυβέρνηση με νόμους που θα ισχύουν για όλους, ως ενωμένη Κύπρο και ως μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Εν κατακλείδι, οι ψηφοφόροι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όταν ασκούν την ψήφο τους για πρόεδρος, δεν ακούν και δεν πιστεύουν στις λαϊκιστικές δηλώσεις. Στην πραγματικότητα, αυτά δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε προς την επίτευξη λύσης, αλλά δημιουργούν καχυποψία και δυσπιστία μεταξύ τους, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη συμβιβασμού και να επιτρέψουμε στην Κύπρο να πάρει τη θέση της στη διεθνή κοινότητα ως ενωμένη χώρα.

Για την επίτευξη τελικής διευθέτησης θα πραγματοποιηθούν πολλοί γύροι συζητήσεων για την αντιμετώπιση των ανησυχιών και από τις δύο πλευρές και για την παροχή προστασίας μέσω ενός νέου συντάγματος για ζητήματα που προκαλούν ανησυχία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την οικοδόμηση ενός ισχυρού επιπέδου εμπιστοσύνης και αποδοχής και από τις δύο πλευρές, χωρίς κρυφές ατζέντες ή προϋποθέσεις για να διεξαχθούν συζητήσεις και να ακούσουμε ο ένας τις ανησυχίες του άλλου και να τις αντιμετωπίσουμε και να τις επιλύσουμε, επιτυγχάνοντας έναν κοινό στόχο να επιτύχουμε μια ενωμένη Κύπρο όπου όλοι θα μπορούν να ζήσουν μαζί με ειρήνη και ευημερία, για όλες τις επόμενες γενιές.

Μια λύση θα επιφέρει σταθερότητα που θα επιτρέψει στην οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί και να ευημερήσει και να δημιουργήσει μια σταθερή κυβέρνηση που θα μπορεί να απευθύνεται στα συμφέροντα των πολιτών της.
Όταν κοιτάζω και ακούω τι υποστηρίζουν οι τρεις κύριοι υποψήφιοι, ο επιτυχημένος υποψήφιος πρέπει να έχει την κατανόηση, την αποδοχή, την εμπιστοσύνη, την αποφασιστικότητα και την προθυμία να επαναφέρει τη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου σε τροχιά με την ελπίδα να επιτευχθεί μια αποδεκτή διευθέτηση μέσω συζήτησης όλων σχετικά ζητήματα μεταξύ των δύο μερών και στην επίτευξη συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές.

Οι Κύπριοι πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία να γίνει και η Κύπρος μέλος του ΝΑΤΟ μαζί με μια διευθέτηση σε μια ενωμένη Κύπρο που θα επιφέρει τις εγγυήσεις που και οι δύο πλευρές θα θεωρούσαν αποδεκτές.
Εάν δεν συμφωνηθεί λύση, η Κύπρος θα οδεύει προς ένα δύσκολο και άγνωστο μέλλον.

Το 2017, όλοι μας έφεραν να πιστέψουμε ότι μια λύση για την ενοποίηση της Κύπρου ήταν εξέχουσα στο Crans-Montana, αλλά αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Ο υποψήφιος πρόεδρος κατά τη γνώμη μου που έχει την απαραίτητη δέσμευση και αποφασιστικότητα είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Έχει την κατανόηση και συνειδητοποίηση του τι θα σήμαινε μια λύση για την Κύπρο και την οικονομία της, και ότι η ύπαρξη μιας ακμάζουσας οικονομίας σε μια ενωμένη Κύπρο θα βοηθούσε την κυβέρνηση με τη μορφή φορολογικών εσόδων να βελτιώσει τη ζωή όλων των πολιτών της με τη μορφή ποιοτικές νέες υποδομές και καλύτερο προσωπικό εισόδημα.

*Ο Νοτιοαφρικανός Κύπριος, Τάκης Χριστοδούλου είναι κατασκευαστής ακινήτων και συνταξιούχος πολιτικός στη Νότια Αφρική. Είναι επίσης μέλος της Παγκόσμιας Ελληνικής Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση