ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Παρέμβαση: Ομοσπονδιακό κράτος και οι αδόκιμοι νομικοί όροι της επικαιρότητας

* Του Χρίστη Λοττίδη

Το ομοσπονδιακό κράτος (État fédéral) αποτελείται από περισσότερα ομόσπονδα κράτη. Η μορφή αυτή κρατικής οργάνωσης προήλθε από τη συνένωση περισσότερων κρατών, τα οποία όμως διατήρησαν μέχρις ενός βαθμού την αυτονομία τους. Και αυτό ακριβώς είναι το πλεονέκτημα του ομόσπονδου κράτους, ότι δηλαδή εξασφαλίζει την αυτονομία των ομόσπονδων κρατών και συνάμα τη συνεργασία τους σε ευρύτερο κρατικό μόρφωμα. Ο οργανωτικός τύπος του ομόσπονδου κράτους δεν ενισχύει την ανάπτυξη τη κεντρικής εξουσίας, της οποίας η υπερτροφία αποτελεί πρόβλημα της σύγχρονης κρατικής οργάνωσης.

Στην ομοσπονδιακή κρατική οργάνωση εντάσσονται αφενός μεν η κεντρική ομοσπονδιακή κρατική εξουσία, αφετέρου δε η ομόσπονδη κρατική εξουσία. Το ομοσπονδιακό κράτος είναι μορφή κυρίαρχου κράτους με ιδιαίτερο ομοσπονδιακό Σύνταγμα και ιδιαίτερα κεντρικά ομοσπονδιακά όργανα. Το ομοσπονδιακό κράτος αποτελούμενο από περισσότερες κρατικές οντότητες έχει σύνθετη μορφή. Στην ομοσπονδιακή κρατική οργάνωση συναντάται συνήθως το σύστημα με τις δύο Βουλές. Η μία αποτελείται από εκπροσώπους του λαού και η άλλη από εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατών. Κάθε ομοσπονδιακό κράτος διαθέτει τα βασικά στοιχεία της υπόστασής του: εξουσία, λαό και επικράτεια. Τα στοιχεία, όμως, αυτά υπάρχουν και στο κεντρικό ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ η μία ιθαγένεια, μία νομική προσωπικότητα, είναι δεσμός που συνδέει τους πολίτες όλων των ομόσπονδων κρατών με το ομοσπονδιακό κράτος, στον λαό του οποίου ανήκουν.

Η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε από την απαράδεκτη για ακόμα μία φορά διαρροή του Εθνικού Συμβουλίου την εβδομάδα που μας πέρασε και κατά τη γνώμη μου άστοχη και αδόκιμη περιγραφή της ομοσπονδίας, προβληματίζει. Προβληματίζει γιατί περιγραφή του στυλ «σφικτή», «χαλαρή», ή «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι δεν αντιλαμβανόμαστε βασικές περιγραφές συνταγματικών όρων και δίνεται η εντύπωση ότι προσπαθούμε πρώτα να επιλύσουμε τον τύπο και όχι την ουσία ή, χειρότερα, χρησιμοποιούμε τόσο σοβαρά θέματα μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Αρκεί να αναφερθεί ότι η Ελβετική Συνομοσπονδία είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος, η ενωμένη Γερμανία επίσης είναι ομοσπονδιακό κράτος, καταλήγοντας ότι καλό θα ήταν να δούμε τη λειτουργία της λύσης και όχι τις αδόκιμες και εν πολλοίς επιζήμιες ταμπέλες, χρησιμοποιώντας συνταγματικά μορφώματα που υπάρχουν και λειτουργούν σε σύγχρονες ευρωπαϊκές δημοκρατίες χωρίς προβλήματα.

*Ο κ. Χρίστης Λοττίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου SPP Media / Δικηγόρος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

ΓεΣΥ: Εμμένει στη θέση του για άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής ο ΠΙΣ

«Yπουργέ, ο ιστάμενος στα αριστερά σου γιατρός δεν επιθυμεί να δει το ΓΕΣΥ να εργάζεται, αν δεν το ...»
ΑΚΑ  |  08:53

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση