ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρολς

Γράφει ο Γιάννης Γεωργούλας*

Το διαδίκτυο έχει αναδείξει μια σειρά ανθρώπων μέσω των λογαριασμών τους στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτοί μπορεί να είναι καλοί στη δουλειά τους, μπορεί να είναι ακτιβιστές και το έργο τους να έχει γίνει γνωστό, μπορεί να είναι πολιτικοί όπου τα λεγόμενά τους είναι αρεστά, αλλά μπορεί να είναι και κάποιοι που προσπαθούν να καταστρέψουν την υπόληψη άλλων ανθρώπων. Οι τελευταίοι είναι γνωστοί ως τα λεγόμενα «τρολς». Τα τρολς του διαδικτύου εμφανίζονται μέσα από ανώνυμα προφίλ και χρησιμοποιούν ως όχημα την αγένεια, την προπαγάνδα, και πολύ συχνά ψευδείς πληροφορίες για να δημιουργήσουν αναταραχή όχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά και στην πραγματική ζωή.

Τα κίνητρα των τρολς μπορεί να διαφέρουν αναλόγως συμφέροντος, αλλά συχνά συμπεριλαμβάνουν την ανάγκη για προσοχή και ικανοποίηση του εγωισμού τους. Τα τρολς μπορούν πολύ εύκολα να εξαπλώσουν ψευδείς ειδήσεις και να επηρεάσουν τη δημόσια συζήτηση χωρίς να φοβούνται για τυχόν επιπτώσεις νομικές ή άλλες, αφού κρύβονται πίσω από την ανωνυμία.
Οι επιπτώσεις όμως στην καθημερινότητα, εξαιτίας των τρολς στο διαδίκτυο, είναι σοβαρές. Η προπαγάνδα και οι ψευδείς πληροφορίες μπορούν να διαδοθούν με γρήγορο ρυθμό και να επηρεάσουν πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις, όπως επίσης και να ξεσηκώσουν αντιδράσεις στην κοινωνία. Επιπλέον, η αγένεια και οι προσβολές μπορούν να προκαλέσουν ψυχολογική βλάβη στα θύματά τους αφού δεν διαφέρει σε τίποτα αυτή η συμπεριφορά από το γνωστό σε όλους μπούλινγκ.
Η αντιμετώπιση των τρολς απαιτεί προσοχή. Πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν επιβάλει κανόνες, όμως απαιτείται η ενεργή συμμετοχή των χρηστών για να αντιμετωπιστούν τα τρολς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το συναντάμε στο τουίτερ το οποίο λειτουργεί ως ένα διαδικτυακό «καφενείο» με καθοδηγούμενες φωνές να επικρατούν πολλές φορές της κοινής λογικής. Γι’ αυτό λοιπόν η εκπαίδευση για την αναγνώριση των ψευδών πληροφοριών και ειδήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του διαδικτυακού κόσμου και της προσωπικότητας των χρηστών.

Γενικά, τα τρολς αποτελούν μια σοβαρή απειλή για τον ψηφιακό κόσμο και τη δημόσια συζήτηση. Είδαμε τι έγινε στην Αμερική και τις εκλογές του 2016 από την επίθεση Ρωσικών τρολς όπου έφεραν το χάος. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί συλλογική προσπάθεια από τους χρήστες και τις πλατφόρμες, για να διατηρηθεί το διαδίκτυο ένας ασφαλής και «υγιής» χώρος για όλους.


*Ο κ. Γιάννης Γεωργούλας είναι σύμβουλος Στρατηγικής και Επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση