ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φάκελοι UEFA: Ιστορική μέρα

Από τη σεζόν 2009-10 είχαν αρχίσει να έρχονται αναφορές από το radar της UEFA

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Η 2α Φεβρουαρίου 2017 καταγράφεται στην ιστορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου, αφού η τιμωρία ομάδων με την κατηγορία της ύποπτης στοιχηματικής δραστηριότητας με 50χιλ. ευρώ πρόστιμο είναι χωρίς προηγούμενο.

Από τη σεζόν 2009-10 είχαν αρχίσει να έρχονται αναφορές από το radar της UEFA για αγώνες που πιθανόν είχαν χειραγωγηθεί με στόχο κέρδη από το στοίχημα, όμως ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ομάδες να τιμωρούνται για το λόγο αυτό.

Είχαν προαναγγελθεί κατά καιρούς αρκετές ποινές για το θέμα, όμως ποτέ δεν μπόρεσε δικαστική επιτροπή ή αθλητικός δικαστής να επιβάλουν κυρώσεις σε ομάδες. Όλα άλλαξαν μέσα στο 2016 και την περιβόητη πια υπόθεση της Σκεντερμπέου, που κατέστησε τις αναφορές της UEFA ως επαρκές τεκμήριο για να επιβληθούν αθλητικές (αυτό πρέπει να τονιστεί) τιμωρίες σε συλλόγους.

Έτσι και ο αθλητικός δικαστής Αριστοτέλης Βρυωνίδης έπραξε ανάλογα στις περιπτώσεις των ΑΕΖ και Καρμιώτισσας. Στην απόφασή του, σημειώνει πράγματα πολύ σημαντικά.

Λέει πως τα δυο σωματεία προέβαλαν διάφορους ισχυρισμούς μέσω των δικηγόρων τους, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα στην περίπτωση της Καρμιώτισσας πως: «δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι με το μαρτυρικό υλικό το οποίο έχει τεθεί ενώπιον μου καταδεικνύεται (με βάση το σχετικό κανονισμό) ότι το σωματείο της Καρμιώτισσας Πολεμιδιών έχει διαπράξει το αδίκημα της χειραγώγησης συγκεκριμένου αποτελέσματος στον αναφερόμενο αγώνα, η οποία επιβεβαιώνεται με την ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητας του αναφερόμενου αγώνα κυπέλλου ο οποίος διεξήχθη στις 18/1/2017».

Καταλήγει δε στο εξής: «Θα πρέπει να τονιστεί με έμφαση ότι σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του εν λόγω κανονισμού από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, θεσμοθετήθηκε ότι η διάπραξη αδικήματος εδράζεται όταν και εφόσον η αρμόδια επιτροπή της UEFA καταλογίζει και/ή αποδίδει υπαιτιότητα σε συγκεκριμένο σωματείο».

Αυτές οι αναφορές, κάνουν πλέον ξεκάθαρο σε όλους τους εμπλεκόμενους με τις ομάδες πως στο εξής κάθε φάκελος της UEFA που αποδίδει ευθύνη σε διαγωνιζόμενα σωματεία θα τιμωρείται χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω τεκμήρια.

Είναι αυτονόητο πως από τη στιγμή που λήφθηκε μια τέτοια απόφαση, αποτελεί πλέον δεδικασμένο και θα ισχύσει για όλους. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι ομάδες είναι να κάνουν τα κουμάντα τους στο εσωτερικό τους για να μη βρεθούν ξαφνικά εκτός κατηγορίας πριν καλά καλά καταλάβουν το πώς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση