ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

AEK: Από τη Βαρκελώνη στο Τελ Αβίβ

Δύο παρουσίες στην Ευρώπη έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα η ΑΕΚ

Του ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ

«Χάναμε 1-0 από την Μπαρτσελόνα, όταν ο Κλήμης Αλεξάνδρου βγήκε τετ-α-τετ με τον Βίτορ Μπαΐα, όμως δεν σκόραρε. Αν πετύχαινε εκεί το γκολ, δεν ξέρω πόσα θα μας έβαζαν μετά», θυμάται ο Γιώργος Θεοδότου, για την εμφάνιση της ΑΕΚ κόντρα στους «μπλαουγκράνα», για τον α΄ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων στις 12 Σεπτεμβρίου του 1996. Τα δύο γκολ του Ρονάλντο στο 19΄ και στο 77΄ έδωσαν τελικά τη νίκη με 2-0 στην ομάδα της Καταλονίας.

Το παιχνίδι έγινε εκτάκτως στο Ολυμπιακό στάδιο της Βαρκελώνης, αφού ένα πρόβλημα στον χλοοτάπητα του Καμπ Νόου ανάγκασε τους ανθρώπους της UEFA να αλλάξουν την τελευταία στιγμή το γήπεδο. Μάλιστα την προηγουμένη οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έκαναν προπόνηση στο Καμπ Νόου και δεν είχαν πατήσει καθόλου το γήπεδο της Εσπανιόλ πριν από το ματς.

Ο Γιώργος Θεοδότου ήταν ένας από τους παίκτες της ΑΕΚ που τέθηκαν αντιμέτωποι με μερικούς από τους κορυφαίους –τότε– ποδοσφαιριστές στον κόσμο, όπως οι Ρονάλντο, Τζιοβάνι, Γκουαρντιόλα, Φίγκο, Μπλαν, Αμπελάρντο, Λουίς Ενρίκε, Προσινέτσκι και Ποπέσκου, στην πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή της λαρνακιώτικης ομάδας μετά την ενοποίηση του 1994. «Παίζοντας τότε με τον Ρονάλντο, είναι σαν να αντιμετωπίζεις σήμερα τον Μέσι. Ο Άγγελος Μισός, που τον μάρκαρε σε εκείνο το παιχνίδι, πήρε τη φανέλα του Βραζιλιάνου, ενώ εγώ πήρα αυτή του Ρόμπερτ Προσινέτσκι», θυμάται ο Γιώργος Θεοδότου, ο οποίος λέει στην «Κ» ότι φυλάει όλες τις φανέλες –και αυτή του Κροάτη– που μάζεψε στην καριέρα του.

Το δεύτερο παιχνίδι της ΑΕΚ κόντρα στην Μπαρτσελόνα διεξήχθη στις 26 Σεπτεμβρίου 1996 στο ΓΣΖ και έληξε 0-0. Η ομάδα του Ανδρέα Μουσκάλλη, που είχε στις τάξεις μεταξύ άλλων τους Άγγελο Μισό, Νικόλα Γεωργίου, Νεόφυτο Λάρκου, Λάζαρο Ιακώβου και ξένους τους Ζόραν Κούντιτς, Μιλένκο Κοβάσεβιτς και Γκόραν Κοπούνοβιτς, πήρε μία τιμητική λευκή ισοπαλία, φτάνοντας πάντως σε ελάχιστες ευκαιρίες για γκολ.

«Όλοι οι οπαδοί πριν τα δύο παιχνίδια συζητούσαν για τα πόσα γκολ θα φάμε. Πάντως σταθήκαμε καλά, αν και πέρα από το τετ-α-τετ του Κλήμη Αλεξάνδρου στην Ισπανία, δεν θυμάμαι να κάναμε άλλες φάσεις στα δύο ματς», λέει ο Γιώργος Θεοδότου. Μετά την ΑΕΚ, η Μπαρτσελόνα απέκλεισε τον Ερυθρό Αστέρα, την ΑΙΚ, τη Φιορεντίνα και στον τελικό της διοργάνωσης κέρδισε στο Ρότερνταμ με 1-0 την Παρί Σεν Ζερμέν με γκολ του Ρονάλντο στο 37΄ με πέναλτι, μετά από υπόδειξη του Μάρκους Μερκ.

Πριν παίξει με την Μπαρτσελόνα του Μπόμπι Ρόμπσον, η ΑΕΚ απέκλεισε στον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1996-97 την αρμενική Κοτάικ. Στο πρώτο ματς που έγινε στην πόλη Αμποβιάν στις 8 Αυγούστου, η ομάδα της Λάρνακας έχασε 1-0. «Ήταν πολύ άσχημες οι συνθήκες στην Αρμενία και δεν προσφέρονταν για ευρωπαϊκό παιχνίδι», λέει ο Γιώργος Θεοδότου. Δύο εβδομάδες μετά η ΑΕΚ συνέτριψε 5-0 στο ΓΣΖ την Κοτάικ, με γκολ των Ζόραν Κούντιτς (28΄), Κλήμη Αλεξάνδρου (41΄), Μιλένκο Κοβάσεβιτς (60΄ πέν.), Γκόραν Κοπούνοβιτς (82΄΄) και Παύλο Μάρκου (84΄). «Αγχωθήκαμε μετά το πρώτο παιχνίδι, επειδή το 1-0 δεν ήταν εύκολο σκορ να ανατρέψεις. Όμως στο δεύτερο ματς φάνηκε ότι το θέλαμε πολύ και κερδίσαμε εύκολα», μας λέει ο Γιώργος Θεοδότου.

Η ψυχρολουσία του 2004
Μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1996, η ΑΕΚ έπαιξε άλλη μία φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη, τη σεζόν 2004-05 στο κύπελλο UEFA. Η κατάκτηση του κυπέλλου μερικούς μήνες πριν, απέναντι στην ΑΕΛ, έδωσε το ευρωπαϊκό εισιτήριο στους κιτρινοπράσινους, οι οποίοι κληρώθηκαν να παίξουν με τη Μακάμπι Πετάχ Τίκβα.

Στο πρώτο ματς που έγινε στο ΓΣΠ στις 12 Αυγούστου του 2004, η ομάδα της Λάρνακας κέρδισε 3-0 με χατ-τρικ του Ντράγκαν Ισαΐλοβιτς. Ο επιθετικός της ΑΕΚ άνοιξε το σκορ στο 17΄, στο 32΄ έκανε το 2-0 και πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο (45΄), πέτυχε το τρίτο του προσωπικό τέρμα. «Ήταν μία εντυπωσιακή εμφάνιση και μεγάλη βραδιά για την Κύπρο. Ήμασταν πολύ αποτελεσματικοί και είχαμε σε κέφια τον Ισαΐλοβιτς», θυμάται ο Νίκος Παναγιώτου, ο οποίος τη σεζόν 2004-05 υπερασπίστηκε τα δοκάρια της ΑΕΚ.

Οι αποβολές των Βελή και Μιλόσεβιτς στοίχισαν από την ομάδα του Ανδρέα Μουσκάλλη δύο βασικές μονάδες στο δεύτερο παιχνίδι που έγινε στο Τελ Αβίβ στις 26 Αυγούστου και στο οποίο η ΑΕΚ δέχτηκε ήττα-σοκ με 4-0, που την έστειλε εκτός ευρωπαϊκής συνέχειας.

Ο Νίκος Παναγιώτου θυμάται εκείνο το βράδυ: «Ήταν αντίθετα τα συναισθήματα μας στο Ισραήλ και πληρώσαμε την ευρωπαϊκή μας απειρία. Αν και δεν πρέπει ποτέ ως κυπριακή ομάδα να υποτιμάς αντιπάλους, μπορεί να υπήρξε εφησυχασμός πριν από το δεύτερο παιχνίδι. Η Μακάμπι δεν είχε τόσο πολύ κόσμο στο γήπεδο, αλλά εμφανίστηκαν πανέτοιμοι σε όλους τομείς. Μπήκαν δυνατά, σκόραραν γρήγορα και μετά όλα πήγαν λάθος. Εκείνη η εμφάνιση ήταν για την ΑΕΚ μεγάλο πλήγμα».

Ο Γκολάν άνοιξε το σκορ στο 1΄, στο 25΄ ο Αριστοκλέους σημείωσε αυτογκόλ μετά από σουτ του Τζιεμάχ, στο 40΄ ο Μάσιακ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου ματς και στο 44΄ ο Αριστοκλέους παραχώρησε πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Μάσιακ.

Στο β΄ ημίχρονο η ΑΕΚ προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το ευρωπαϊκό όνειρο της λαρνακιώτικης ομάδας τελείωνε απότομα, με τη Μακάμπι Πετάχ Τίκβα να περνά στον α΄ γύρο του κυπέλλου UEFA, όπου θα αποκλειόταν από την ολλανδική Χέρενφεν.

Επτά χρόνια μετά η ΑΕΚ επιστρέφει στην Ευρώπη, μετά την 4η θέση στο πρωτάθλημα και στις 14 Ιουλίου αντιμετωπίζει τη Φλοριάνα στη Μάλτα, για το β΄ προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ. Αν η κατάληξη φέτος θα είναι παρόμοια με την τιμητική εμφάνιση του Σεπτέμβρη του 1996 απέναντι στην Μπαρτσελόνα ή με την ατιμωτική του 2004 κόντρα στη Μακάμπι Πέταχ Τίκβα, αυτό θα φανεί το βράδυ της 21ης Ιουλίου μετά το παιχνίδι στο ΓΣΖ.

www.kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Κατέκτησε πανάξια το παρθενικό της τρόπαιο με επιβλητική νίκη στον τελικό, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ ...
24sports.com.cy
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X