ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Παγδατής επέστρεψε για τα καλά

Η μεγάλη προσπάθεια του Κύπριου το 2015 και 2016 βγαίνει στο κορτ, αποκορύφωμα η Νέα Υόρκη

Τα παιχνίδια του Μάρκου Παγδατή απέναντι στον Φακούντο Μπαγνίς και Μπενουά Περ, για τους «128» και «64» του US Open αντίστοιχα, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα στην Κύπρο. Όταν ο 31χρονος Κύπριος τενίστας απέκλεισε τους δύο και ισοφάρισε την καλύτερη πορεία της καριέρας του στη Νέα Υόρκη, με την παρουσία στους «32», ο κόσμος πίσω στην πατρίδα του άρχισε να ασχολείται ξανά μαζί του.

Ακολούθως ο Μάρκος απέκλεισε τον Ράιαν Χάρισον για να κλείσει θέση στους «16» του US Open για πρώτη φορά. Εκεί, το βράδυ (ώρα Κύπρου) της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου, ο Παγδατής δεν μπόρεσε να κοντράρει τον πολύ γρήγορο και φορμαρισμένο Γκαέλ Μονφίλς, χάνοντας με 3-0 σετ.

Η πορεία μέχρι τους «16» του US Open φέρνει όμως πολλά κέρδη στον Παγδατή. Πρώτα απ΄ όλα, όμως, τονώνει και άλλο την ψυχολογία του. Ο Κύπριος τενίστας είχε να περάσει στη δεύτερη εβδομάδα ενός Grand Slam από το 2009 (!), ένα σερί στο οποίο επιτέλους μπήκε τέλος. Τα τελευταία χρόνια ο Παγδατής πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές, λόγω τραυματισμών, με αποτέλεσμα να πέσει εκτός 100άδας και να χρειαστεί να περάσει από την άχαρη διαδικασία των Challengers για να επανέλθει.

Κάτι που κατάφερε, αν και στην Κύπρο -λόγω και του μεγάλου μπαμ που έκανε νωρίς, το 2006 (τελικός Αυστραλιανού, ημιτελικά Γουίμπλεντον, Νο8 στον κόσμο)- έχουμε την τάση να υποτιμάμε τις επιτυχίες του Μάρκου και ειδικά αυτά που έκανε από το 2015 μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων, τα δύο τελευταία χρόνια, έχει επανέλθει και σταθεροποιηθεί στο top40 του κόσμου, έφτασε σε δύο τελικούς ATP (Ατλάντα 2015, Ντουμπάι 2016), είχε καλές πορείες σε άλλα τουρνουά μέχρι τα ημιτελικά και πέτυχε μερικές μεγάλες νίκες απέναντι σε τενίστες του top20.

Τριαντάρης πλέον, ο Παγδατής έχει αλλάξει τα πάντα αναφορικά με την καριέρα του. Έχει νέο προπονητή, νέα βάση, νέο τρόπο δουλειάς, έριξε τους τόνους, συγκεντρώθηκε στο τένις, παντρεύτηκε, έκανε δύο παιδιά (κόρες, 4 ετών και 10 μηνών), στοιχεία που τον ανέβασαν στο κορτ. Όσοι τον παρακολουθούν τα δύο τελευταία χρόνια, το διακρίνουν αυτό ξεκάθαρα.

Το μόνο που του λείπει είναι να αρχίσει να μαζεύει ξανά τίτλους. Ο τελευταίος του τίτλος ATP ήρθε το μακρινό 2010 στο Σίδνεϊ. Ο ίδιος όντας 31 ετών δεν είναι πάντως μεγάλος σε ηλικία, αφού το σπορ του τένις έχει μεγαλώσει ηλικιακά τα τελευταία χρόνια. Το βέβαιο είναι πως συνεχίζοντας με τους ίδιους ρυθμούς, δεν θα αργήσει να πάρει και άλλους τίτλους.

Τα κέρδη του, όμως, είναι πολλαπλά. Πέραν από τα 250 χιλιάδες δολάρια prize money που παίρνει, η πορεία του στο US Open του 2016 του προσθέτει και 170 πόντους, τα οποία θα τον ανεβάσουν στο Νο36 του κόσμου την ερχόμενη Δευτέρα (12/09) όταν ανακοινωθεί η νέα κατάταξη της ATP. Μαζί με τον φανταστικό Γάλλο Λούκας Πουίγ, που πέρασε στους «8» του US Open αποκλείοντας τον Ράφα Ναδάλ, ο Παγδατής θα έχει τη μεγαλύτερη άνοδο αυτή την εβδομάδα από τους τενίστες του top50.

Η τελευταία φορά που ήταν τόσο ψηλά ο Παγδατής ήταν τον Μάρτιο του 2013. Ο ίδιος θέλει να κλείσει τη χρονιά στο top20 του κόσμου. Κάτι που δεν είναι απίθανο να συμβεί, αφού οι πόντοι που έχει να υπερασπιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν είναι πολλοί. Συγκεκριμένα, πήρε πέρσι από 20 πόντους στα 250άρια σε Αγία Πετρούπολη και Κουάλα Λουμπούρ, 40 πόντους στο 500άρι του Τόκιο και 90 πόντους στο τέλος της χρονιάς, στο 250άρι της Στοκχόλμης, όπου είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά.

Μέχρι τον Οκτώβριο, ο Παγδατής θα αγωνιστεί στο 250άρι στο Τσενγκτού της Κίνας (26/09-02/10), στο 500άρι του Τόκιο (3-9/10) και στο Masters (1000άρι) στη Σανγκάη (9-16/10).

Στη συνέχεια, αν και δεν ανακοίνωσε το καλεντάρι του, ο Μάρκος αναμένεται να συμμετάσχει στη Στοκχόλμη (17-23/10) όπου παραδοσιακά κάνει καλές πορείες, στο 500άρι της Βασιλείας (24-30/10) και στο Masters του Παρισιού (31/10-06/11).

Άλλα Σπορ: Τελευταία Ενημέρωση