ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομόνοια: Φουλ ρατσιστές οι οπαδοί της Μπειτάρ

Στη Μπεϊτάρ ουδέποτε είχε υπογράψει Άραβας παίκτης

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Την Μπειτάρ Ιερουσαλήμ αντιμετωπίζει η Ομόνοια την ερχόμενη Πέμπτη στον πρώτο αγώνα του β’ προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λινγκ.

Υπάρχει όμως  και μια άλλη, πέραν της καθαρά αγωνιστικής, πτυχή σε αυτόν τον αγώνα. Που οφείλουν να έχουν υπόψη τους οι οπαδοί της Ομόνοιας που θα πάνε στην Ιερουσαλήμ. Και αφορά τους οργανωμένους οπαδούς της Ισραηλινής ομάδας.

Και ειδικότερα τη γενικότερη στάση και συμπεριφορά τους που καθορίζεται από την εθνικιστική και φυλετική φασιστική ιδεολογία, την οποία πρεσβεύουν. Και επιδίδονται σε φασιστικό παραλήρημα όταν αγωνίζεται η ομάδα τους.

Στο χωρητικότητας 33,500 θέσεων Teddi Malcha Stadium της Ιερουσαλήμ, θα βρίσκεται ανάμεσα στους φιλάθλους και ο οργανωμένος πυρήνας των οπαδών της οικοδέσποινας.

Της La Familia  όπως ονομάζεται. Που περηφανεύεται για την Εβραϊκή της εθνική ταυτότητα. Οι οπαδοί αυτοί δεν διστάζουν να τραγουδούν ότι η ομάδα τους είναι η πιο ρατσιστική στο Ισραήλ. «Here we are, the most racist football team in the country», λένε  σε ένα από τα συνθήματα τους.

«Είναι οι πιο επικίνδυνοι και ρατσιστές οπαδοί». Έτσι τους χαρακτήρισε το αμερικανικό αθλητικό δίκτυο ESPN, ενώ συνθήματα όπως «Θάνατος στους Άραβες» και «Θάνατος στους μουσουλμάνους» είναι κοινά κατά τη διάρκεια παιχνιδιών της Μπειτάρ.

Ο ρατσισμός, ο φασισμός και ο εθνικισμός είναι βαθιά χαραγμένα στην παράδοση της Μπειτάρ και των οπαδών της. Πολιτικοί κύκλοι στο Ισραήλ έχουν κατά καιρούς εκφραστεί κατά αυτών, θεωρώντας ντροπιαστική για τη χώρα τους τη συμπεριφορά των οπαδών της ομάδας. Η Μπεϊτάρ ιδρύθηκε το 1936 έχοντας σαφείς πολιτικές πεποιθήσεις. Το σιωνιστικό κίνημα Μπεϊτάρ του Ze’ev Jabotinsky.

Πολλά τα κρούσματα
Στη Μπεϊτάρ ουδέποτε είχε υπογράψει Άραβας παίκτης και όταν αποκτήθηκε ένας μουσουλμάνος Νιγηριανός διεθνής το 2004, οι διαμαρτυρίες από τους οπαδούς ήταν τόσο έντονες, ώστε η διοίκηση αναγκάστηκε να τον διώξει. Τον Φεβρουάριο του 2013, όταν η Μπεϊτάρ ανακοίνωσε την απόκτηση δύο Τσετσένων μουσουλμάνων παικτών, (του Dzhabrail Kadiyev και του Zaur Sadayev) οι οπαδοί της έκαψαν τα γραφεία του συλλόγου, ενώ έφυγαν από το γήπεδο όταν ο Kadiyev πέτυχε το πρώτο του γκολ με την ομάδα.

Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, οπαδοί φώναζαν συνθήματα όπως «κανένας Άραβας δεν θα πατήσει εδώ» και σήκωσαν ένα τεράστιο πανό που έλεγε «Μπεϊτάρ – καθαρή για πάντα». Καταράστηκαν επίσης τον Ρωσο-ισραηλινό ιδιοκτήτη της ομάδας Arkady Gaydamak. Ο πρόεδρος της ομάδας Itzik Kornfein παραδέχτηκε πως το πρόβλημα «είναι πέρα από τον αθλητισμό».

Το Δεκέμβριο του 2011 σε αγώνα με τη Χάποελ Τελ Αβιβ φώναξαν το σύνθημα, «Δώστε στον Τοτό μια μπανάνα», στρεφόμενοι κατά του Νιγηριανού ποδοσφαιριστή Τοτό Καμούζ, που αγωνιζόταν στη Χάποελ Τελ Αβίβ. Προηγούμενα ο ποδοσφαιριστής αυτός είχε αγωνιστεί στη Μπειτάρ.

Το Μάρτιο του 2012 μετά από ένα αγώνα μπήκαν σε Mall και επιτέθηκαν σε Άραβες εργάτες, ενώ λίγους μήνες αργότερα έκαναν το ίδιο σε  εστιατόριο  Macdonald.

Τον Οκτώβριο του 2015, δύο οπαδοί της Μπεϊτάρ επιτέθηκαν με τσεκούρι και τραυμάτισαν σοβαρά φίλο της Χάποελ Τελ Αβίβ. Το θύμα έμεινε με το τσεκούρι στο κεφάλι ενώ οι δύο δράστες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για απόπειρα δολοφονίας.

Οπαδοί της Μπεϊτάρ περνάνε από δίκη για τη δολοφονία δεκαεξάχρονου Άραβα οπαδού της Μπνέι πριν από μεταξύ τους ματς το 2014. Η Μπνέι Σακχνίν. είναι η ομάδα που είναι διαφορετική από τους υπόλοιπες του πρωταθλήματος του Ισραήλ. Η βασική διαφορά είναι ότι είναι Παλαιστινιακή. Μάλιστα αποτελεί τη μοναδική Αραβική ομάδα που έχει πάρει τίτλο στο Ισραήλ.

Σε αγώνα που έγινε πέρυσι στο Σαρλερουά για το Γιουρόπα Λινγκ, οπαδοί της ομάδας δημιούργησαν επεισόδια και το ματς καθυστέρησε να αρχίσει, ενώ ο ιδιόκτητης του συλλόγου Eli Tabib αποχώρησε. Η ομάδα τιμωρήθηκε.


Αντιπαλότητα με τους «Ultras Hapoel»
Με τους «Ultras Hapoel» έχουν τις χειρότερες των σχέσεων. Η Χάποελ Τελ Αβίβ ιδρύθηκε το 1927 ως αθλητικός σύλλογος τον εργατών και η ονομασία «Χάποελ» σημαίνει εργάτης στα Εβραϊκά. Το σήμα της κάνει σαφείς τις καταβολές της, τις οποίες οι φανατικοί οπαδοί της τιμούν. Ο εργάτης υψώνει τη γροθιά, με το σφυρί και το δρεπάνι να τον πλαισιώνουν, σε κόκκινο φόντο. Η  Χάποελ είναι η ομάδα των αντιφασιστών
Οι «Ultras Hapoel ήταν οι πρώτοι που έβαλαν τα τύμπανα και τα κορεό στα γήπεδα του Ισραήλ. Σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, όταν βλέπουν πανό αντιπάλων με αντισημιτικά μηνύματα, γελούν αδιαφορώντας, διαφέροντας από τις αντιδράσεις οπαδών άλλων ομάδων.

Σχέση με τη ΘΥΡΑ 9
Είναι γνωστό ότι  οι οργανωμένοι οπαδοί της Ομόνοιας έχουν στενές σχέσεις με τους οπαδούς της Χάποελ, αντιπροσωπεία των οποίων μάλιστα έχει έλθει στην Κύπρο στο πρόσφατο παρελθόν για να παρακολουθήσει ματς της Ομόνοιας. Όπως μας έχει λεχθεί από στέλεχος της ΘΥΡΑΣ 9, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ομόνοιας θα μεταβούν στο Ισραήλ για τον αγώνα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Ομόνοια: Τελευταία Ενημέρωση